ΑρχικήSecurityΕυρωπαϊκή Ένωση: Αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας για τη Shein

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας για τη Shein

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρόσθεσε την κινεζική online αγορά Shein στη λίστα με τις ψηφιακές εταιρείες που είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να χρειάζονται αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς ασφαλείας.

Shein ΕΕ Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει 23 “πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες“, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, TikTok, X και YouTube, οι οποίες έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα τέλη Αυγούστου, η κινεζική Shein θα πρέπει να εφαρμόσει τους αυστηρότερους κανόνες βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), έναν σχετικά νέο νόμο της ΕΕ κατά των διαδικτυακών πλατφορμών.

Δείτε επίσης: Το νομοσχέδιο TikTok Divest-or-Ban εγκρίνεται στις ΗΠΑ

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν την εφαρμογή μέτρων για την “προστασία των καταναλωτών από την αγορά μη ασφαλών ή παράνομων αγαθών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πώλησης και της διανομής προϊόντων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανηλίκους“, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Shein είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και λέει ότι έχει περίπου 108 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για διάφορα πράγματα, όλο αυτό το διάστημα, από υποτιθέμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων της έως την προώθηση του υπερκαταναλωτισμού και την πρόκληση βλάβης στο περιβάλλον.

Πιθανές ανησυχίες ΕΕ σχετικά με Shein

Μία από τις κύριες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Shein μπορεί να αφορά στην προστασία των δεδομένων των καταναλωτών. Η ΕΕ θέλει να εξασφαλίσει ότι οι πληροφορίες των χρηστών δεν χρησιμοποιούνται παράνομα ή καταχρηστικά.

Επιπλέον, η ΕΕ ανησυχεί για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού. Η Shein, ως μια από τις μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρείες, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την θέση της για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της.

Δείτε επίσης: Η Ιταλία επιβάλλει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Amazon για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τώρα να εξετάσει διάφορες πτυχές της Shein, ενώ έχει στοχεύσει ήδη μερικές από τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες στον κόσμο, ξεκινώντας έρευνες εναντίον του TikTok, του X και του κινεζικού λιανοπωλητή AliExpress. Η εξίσου δημοφιλής εφαρμογή Temu αναμένεται να προστεθεί, επίσης, στη λίστα της ΕΕ αφού ανακοίνωσε ότι έχει περίπου 75 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη.

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας για τη Shein

Σύμφωνα με τον νόμο DSA, οι πλατφόρμες πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους του περιεχομένου τους για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Επιπλέον, τα προϊόντα που πωλούνται από διαδικτυακές αγορές, όπως η Amazon και η Shein, πρέπει να ελέγχονται και να υποβάλλεται σχετική έκθεση στις ρυθμιστικές αρχές.

Πρέπει επίσης να γίνεται εξωτερικός έλεγχος μία φορά το χρόνο για να επαληθεύουν ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει τις κινεζικές εφαρμογές

Η Shein δεν είναι η μόνη κινεζική πλατφόρμα στο στόχαστρο της ΕΕ. Η δημοφιλής εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance ελέγχεται, επίσης, αυστηρά.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο € 1,84 δισ. στην Apple για παραβίαση των νόμων περί ανταγωνισμού

Ενώ αντιμετωπίζει μια πιθανή απαγόρευση στις ΗΠΑ, το TikTok αποτελεί αντικείμενο δύο ερευνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εικαζόμενη βλάβη σε ανηλίκους.

Επίσης, την Τετάρτη, το TikTok ανέστειλε το πρόγραμμα ανταμοιβής στην spinoff εφαρμογή TikTok Lite, αφού η επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για πιθανές εθιστικές λειτουργίες της.

Πηγή: www.businesstimes.com.sg

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS