ΑρχικήinetΤο iPadOS πρέπει επίσης να συμμορφωθεί με τον νόμο DMA της ΕΕ

Το iPadOS πρέπει επίσης να συμμορφωθεί με τον νόμο DMA της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει τους βασικούς κανόνες DMA στο iPadOS της Apple, δήλωσε σήμερα η Επιτροπή. Η κίνηση επεκτείνει τον αριθμό των πλατφορμών που ανήκουν στην Apple που ελέγχονται βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές σε τέσσερις και ενισχύει τον ρυθμιστικό κίνδυνο για τον τεχνολογικό γίγαντα, εξαπλώνοντας τον έλεγχό του και στο οικοσύστημα των tablet.

Δείτε επίσης: Apple: Κυκλοφορεί iOS, iPadOS 17.0.2 και watchOS 10.0.2

iPadOS DMA

Η Apple έχει έξι μήνες για να διασφαλίσει ότι το iPadOS είναι συμβατό με το DMA.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να επιβάλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Apple λειτουργεί την πλατφόρμα tablet στην ΕΕ. Η εταιρεία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με μια σειρά από εντολές DMA, όπως η απαγόρευση στους λεγόμενους «gatekeepers» να μπορούν να προτιμούν τις δικές τους υπηρεσίες και απαιτήσεις για να επιτρέπουν σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων, την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών, και υποστήριξη για επιλογές πληρωμής τρίτων.

Η Apple θα χρειαστεί επίσης να ανοίξει την πρόσβαση σε εκδόσεις του Safari που δεν είναι WebKit στο iPadOS τους επόμενους έξι μήνες, όπως έχει ήδη κάνει στο iOS. Οι προγραμματιστές εφαρμογών που προσεγγίζουν πελάτες μέσω iPadOS θα έχουν νόμιμο δικαίωμα σε όρους FRAND (δίκαιους, λογικούς και χωρίς διακρίσεις).

Το περασμένο φθινόπωρο, η Επιτροπή όρισε την πλατφόρμα για κινητά της Apple iOS, το App Store και το πρόγραμμα περιήγησης Safari ως υποκείμενα στο σύνολο των αρχικών «πρέπει και μη» του DMA και τώρα και το iPadOS. Το καθεστώς επιβάλλει αυστηρές ποινές για τυχόν παραβάσεις (έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών ή ακόμη περισσότερο για υποτροπή).

Έκτοτε, η Apple ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών στην περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές της απάντησής της στο DMA βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση για ύποπτη μη συμμόρφωση. Η Επιτροπή ξεκίνησε ένα πρώτο κύμα επίσημων ερευνών DMA τον περασμένο μήνα.

Δείτε ακόμα: YouTube TV: Το Multiview έρχεται σε iPhone και iPad

Το λειτουργικό σύστημα iPadOS της Apple δεν συμπεριλήφθηκε στις πρώτες εντολές DMA της ΕΕ πέρυσι, καθώς οι αριθμοί χρηστών δεν πληρούσαν το όριο. Ωστόσο, ο κανονισμός δίνει στην Επιτροπή περιθώρια να εξετάσει και ποιοτικά κριτήρια, όπου οι τεχνολογικοί γίγαντες κατέχουν μια εδραιωμένη και ανθεκτική θέση. Αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Η Επιτροπή είπε ότι η έρευνά της αποκάλυψε ότι οι επιχειρησιακοί χρήστες του iPadOS υπερβαίνουν το όριο κατά έντεκα φορές και οι αριθμοί τελικών χρηστών είναι «κοντά» στο όριο και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η έρευνά της διαπίστωσε επίσης ότι τόσο οι τελικοί χρήστες όσο και οι επιχειρηματικοί χρήστες είναι «κλειδωμένοι» στη χρήση του iPadOS. «Η Apple αξιοποιεί το μεγάλο οικοσύστημά της για να αποθαρρύνει τους τελικούς χρήστες από τη μετάβαση σε άλλα λειτουργικά συστήματα για tablet», έγραψε. “Οι επαγγελματίες χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS λόγω της μεγάλης και εμπορικά ελκυστικής βάσης χρηστών του και της σημασίας του για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως οι εφαρμογές παιχνιδιών.

Η Apple απάντησε στον χαρακτηρισμό του iPadOS με μια δήλωση μέσω email: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμόρφωση με το DMA, σε όλες τις καθορισμένες υπηρεσίες. Η εστίασή μας θα παραμείνει στην παροχή των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών στους ευρωπαίους πελάτες μας, μετριάζοντας παράλληλα τους νέους κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων που εγκυμονεί η DMA για τους χρήστες μας».

Δείτε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Copilot σε iOS και iPadOS;

Πώς επηρεάζει ο νόμος τις ψηφιακές αγορές;

Ο νόμος DMA της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές, που τώρα περιλαμβάνει και το iPadOS έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των ψηφιακών αγορών. Καταρχάς, επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, γνωστές ως ‘πύλες‘, που ελέγχουν σημαντικά μέρη της ψηφιακής οικονομίας. Ο νόμος απαιτεί από αυτές τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς στις επιχειρηματικές τους πρακτικές και να παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο υπηρεσιών πιο εύκολα. Επιπλέον, ο νόμος θα απαγορεύει συγκεκριμένες πρακτικές που θεωρούνται αθέμιτες, όπως η προτίμηση των δικών τους προϊόντων από τις πύλες στις αναζητήσεις των χρηστών. Τέλος, ο νόμος θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα και ακόμη και να απαγορεύει συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρακτικές αν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ψηφιακών αγορών.

Πηγή: techcrunch

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS