ΑρχικήYoutubeΥπερθέρμανση: Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο τα τελευταία 2000 χρόνια

Υπερθέρμανση: Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο τα τελευταία 2000 χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το περασμένο καλοκαίρι (2023) ήταν το θερμότερο στη Γη, στο βόρειο ημισφαίριο, τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2023 ήταν 2,07 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι εκτιμήσεις για το Νότιο Ημισφαίριο είναι πιο δύσκολες, επειδή ανταποκρίνεται διαφορετικά στην κλιματική αλλαγή από το βόρειο ημισφαίριο. Γι’ αυτό η μελέτη τους επικεντρώνεται στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, το νέο εύρημα δεν αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του κλίματος. Το καλοκαίρι του 2023 ήταν θερμότερο, αφού παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής ήταν ανησυχητικό, ενώ ταυτόχρονα οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες πυροδότησαν τη χειρότερη εποχή πυρκαγιών στον Καναδά μέχρι σήμερα, η οποία έκαψε 45 εκατομμύρια εκτάρια γης.

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2023 είναι μάλλον ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί

καλοκαίρι 2023 θερμότερο υπερθέρμανση

Δεν εκπλήσσομαι“, είπε στους δημοσιογράφους ο Jan Esper, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στη Γερμανία. “Ανησυχώ για την υπερθέρμανση του πλανήτη – είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές εκεί έξω“.

Εκτός από την υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η αυξημένη ζέστη του 2023 επιδεινώθηκε από το φαινόμενο El Niño. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο καιρικό μοτίβο που εκτυλίσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερθέρμανση που προκαλείται από αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα, ενισχύει το El Niño τα τελευταία 60 χρόνια, το οποίο επηρεάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο. Οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες αυξάνονται περισσότερο με αποτέλεσμα πιο ζεστά καλοκαίρια με έντονους καύσωνες, όπως συνέβη με το καλοκαίρι του 2023 που φαίνεται να ήταν το θερμότερο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι του 2024 μπορεί να καταρρίψει τα ρεκόρ για άλλη μια φορά. Ο Απρίλιος έχει ήδη αναφερθεί ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί.

Δείτε επίσης: Ανταρκτική: Χιλιάδες μετεωρίτες βυθίζονται στους πάγους λόγω υπερθέρμανσης

Είναι τόσο προφανές ότι πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, το συντομότερο δυνατό“, είπε ο Esper.

Ο Esper και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας από έτος σε έτος, με βάση τους δακτυλίους των δέντρων, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το μόνο αξιόπιστο αρχείο που καλύπτει τα τελευταία 2.000 χρόνια. Συγκρίνοντας τα αρχεία δακτυλίων δέντρων βρήκαν ότι ο πλανήτης μας είχε θερμανθεί κατά 2,07 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υψηλότερο από αυτό που είχαν υποδείξει οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα ευρήματα συνάδουν επίσης με μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που επιβεβαιώνει ότι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, πιθανώς τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Συνέπειες υπερθέρμανσης

Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες. Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, την υδροδότηση, τις υποδομές ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο τα τελευταία 2000 χρόνια

Επιπλέον, η άνοδος της θερμοκρασίας συμβάλλει στην τήξη των πολικών πάγων και των παγετώνων, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές και να απειλήσει τις κοινότητες που ζουν κοντά στη θάλασσα.

Δείτε επίσης: Υπερθέρμανση του πλανήτη – Έρευνα: Μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έως και 83 εκατομμύρια ανθρώπους αυτόν τον αιώνα

Η υγεία των ανθρώπων μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί σημαντικά, αφού οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία, αφυδάτωση και επιδείνωση των καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτούς τους κινδύνους.

Τέλος, η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επηρεάσει τη βιοποικιλότητα, καθώς πολλά είδη φυτών και ζώων μπορεί να μην μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση ειδών και διαταραχή των οικοσυστημάτων.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS