ΑρχικήinetΟι λειτουργίες προσβασιμότητας που έρχονται στο iOS 18

Οι λειτουργίες προσβασιμότητας που έρχονται στο iOS 18

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα νέες λειτουργίες προσβασιμότητας που θα κάνουν το ντεμπούτο τους αργότερα φέτος στο iOS 18 και στα άλλα λειτουργικά συστήματα.

Δείτε επίσης: Το Vehicle Motion Cues έρχεται στο iPhone για μείωση της ναυτίας

λειτουργίες προσβασιμότητας iOS 18

Η βασική προσθήκη είναι το Eye Tracking, το οποίο θα επιτρέψει στους χρήστες iPhone και iPad με σωματικές αναπηρίες να ελέγχουν τις συσκευές τους απλά κοιτάζοντάς τες με τα μάτια τους, με ένα νέο σύστημα iOS gaze παρόμοιο με το Vision Pro. Άλλα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν απτικά μουσικής, Vehicle Motion Cues και άλλα.

Όπως είναι παράδοση, η Apple κάνει προεπισκόπηση των επερχόμενων λειτουργιών προσβασιμότητας πριν από την πλήρη αποκάλυψη των νέων λειτουργικών συστημάτων, όπως το iOS 18, στο WWDC τον Ιούνιο.

Το μεγάλο νέο χαρακτηριστικό φέτος είναι το Eye Tracking, το οποίο χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα για να προσδιορίσει ποιο στοιχείο κοιτάζει ο χρήστης στην οθόνη, επιτρέποντάς του να πλοηγηθεί στη συσκευή του μόνο με το βλέμμα των ματιών του, χωρίς να απαιτείται κάποιο είδος αφής. Οι χρήστες μπορούν να κοιτάξουν ένα κουμπί για να το επισημάνουν και να κρατήσουν το βλέμμα τους για λίγα δευτερόλεπτα για να το επιλέξουν.

Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό, είναι το Music Haptics, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους κωφούς ή άτομα με προβλήματα ακοής να απολαμβάνουν τη μουσική όπως όλοι οι άλλοι. Το iPhone θα χρησιμοποιήσει τον απτικό κινητήρα του για να αναπαράγει πατήματα και δονήσεις που συγχρονίζονται με τη μουσική που αναπαράγεται ακουστικά.

Δείτε ακόμα: Η σειρά iPhone 16 θα προσφέρει επιτέλους ταχύτερη φόρτιση

iOS18

Μία ακόμα νέα λειτουργία προσβασιμότητας στο iOS 18, θα είναι το Vehicle Motion Cues που στοχεύει να βοηθήσει τους χρήστες που πάσχουν από ναυτία όταν χρησιμοποιούν το iPhone ή το iPad τους ως επιβάτες σε κινούμενο όχημα. Όταν το Motion Cues είναι ενεργοποιημένο, η συσκευή επικαλύπτει ένα μοτίβο από κινούμενες κουκκίδες που ακολουθούν την κατεύθυνση της κίνησης του οχήματος. Η Apple λέει ότι αυτό μειώνει τις αισθητηριακές συγκρούσεις στον εγκέφαλο και μπορεί να μειώσει την ένταση του αισθήματος ναυτίας.

Επίσης νέο είναι κάτι που ονομάζεται Vocal Shortcuts, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εκχωρούν προσαρμοσμένες φράσεις ενεργειών για να ξεκινούν συντομεύσεις και να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες πολλαπλών βημάτων όταν αυτές οι φράσεις εκφωνούνται δυνατά. Η Apple προσθέτει επίσης μια νέα λειτουργία “Listen for Atypical Speech” που βοηθά στη βελτίωση της ακρίβειας της υπαγόρευσης και της αναγνώρισης ομιλίας για χρήστες που πάσχουν από παθήσεις όπως εγκεφαλική παράλυση, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή εγκεφαλικό.

Το CarPlay προσελκύει επίσης την προσοχή όσον αφορά την προσβασιμότητα σε αυτόν τον κύκλο ενημέρωσης λογισμικού. Η Apple λέει ότι οι υπάρχουσες λειτουργίες iOS όπως ο Φωνητικός έλεγχος, τα φίλτρα χρώματος και η αναγνώριση ήχου θα είναι πλέον διαθέσιμες και μέσω της διεπαφής CarPlay.

Δείτε επίσης: Πώς να ακούτε καλύτερα τα iPhone “Alerts”;

Οι λειτουργίες προσβασιμότητας της Apple βελτιώνουν την καθημερινότητα των χρηστών με διάφορα προβλήματα, όπως προβλήματα όρασης, κίνησης, ακοής κ.α. Με τις νέες λειτουργίες προσβασιμότητας που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο iOS 18, η Apple θέλει να κάνει τη χρήση των συσκευών της πιο εύκολη και άνετη για όλους τους χρήστες της, επιτρέποντας στα άτομα με κάποιο μορφή αναπηρίας να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία. 

Πηγή: 9to5mac

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS