ΑρχικήGamingΠώς το VR gaming μπορεί να βοηθήσει παιδιά με βαθιά κώφωση;

Πώς το VR gaming μπορεί να βοηθήσει παιδιά με βαθιά κώφωση;

Επιστήμονες εξετάζουν πώς τα video games και κυρίως το VR gaming θα μπορούσε να βοηθήσει παιδιά με προβλήματα βαθιάς κώφωσης. Στόχος είναι η παροχή βοήθειας σχετικά με την κατανόηση της ομιλίας.

Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Bears, το οποίο βγαίνει από το συνδυασμό των λέξεων Both Ears. Έχει σχεδιαστεί για παιδιά που έχουν λάβει κοχλιακά εμφυτεύματα (αμφοτερόπλευρα) για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ακοής.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Lorenzo Picinali, ειδικός από το Imperial College του Λονδίνου. Ο κ. Picinali αναγνωρίζει τη σημασία των κοχλιακών εμφυτευμάτων αλλά έχει παρατηρηθεί ότι ενώ επιτρέπουν την αντίληψη του ήχου, συχνά παρουσιάζουν προκλήσεις στην ακριβή ερμηνεία.

Δείτε επίσης: Το ηλεκτρικό UNI-ONE της Honda συνδυάζει VR και κινητικότητα

VR gaming παιδιά με κώφωση

Το project Bears έρχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα, εισάγοντας τα ελκυστικά video games και κυρίως το VR gaming ως μέσο ενίσχυσης των ακουστικών δεξιοτήτων των παιδιών με βαθιά κώφωση, ιδιαίτερα στον εντοπισμό του ήχου και στην κατανόηση της ομιλίας.

Ένα από τα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί, βυθίζει τους παίκτες σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, όπου προσομοιώνουν τη λειτουργία ενός πάγκου με φαγητό. Καθώς αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, όπως η εκπλήρωση παραγγελιών από χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, ο θόρυβος του περιβάλλοντος αυξάνεται σταδιακά, βοηθώντας τους παίκτες να βελτιώσουν τις ακουστικές τους ικανότητες, παίζοντας.

Παρά την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του παιχνιδιού, χρησιμεύει ως ένα αποτελεσματικό έδαφος εκπαίδευσης για τη βελτίωση του εντοπισμού του ήχου και της κατανόησης της ομιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάπτυξη αυτού του παιχνιδιού, συμμετείχαν ενεργά και παιδιά. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν τις γνώσεις και τα σχόλια των παιδιών για να δημιουργήσουν παιχνίδια που είναι και ευχάριστα και ωφέλιμα για το κοινό που προορίζονται, δηλαδή τα παιδιά με βαθιά κώφωση.

Δείτε επίσης: Sony: Θα είναι πλέον συμβατό το PlayStation VR2 με υπολογιστή;

Κοχλιακά εμφυτεύματα

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία ενισχύουν τους ήχους, τα κοχλιακά εμφυτεύματα μετατρέπουν τα ακουστικά σήματα σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, διευκολύνοντας τη μετάδοση στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η ακριβής ερμηνεία αυτών των σημάτων είναι μερικές φορές δύσκολη, ιδιαίτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Τo VR gaming, με τα παιχνίδια που προσφέρονται από το έργο Bears, χρησιμεύουν ως πολύτιμα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν και να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργικότητα των κοχλιακών εμφυτευμάτων τους.

Αυτές οι καινοτόμες μέθοδοι βοήθειας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών με προβλήματα ακοής.

Δείτε επίσης: Μπορεί η εικονική πραγματικότητα (VR) να αλλάξει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Το project Bears υποστηρίζεται από μια διεπιστημονική ομάδα από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και νοσοκομεία και αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές με περισσότερα από 300 παιδιά, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των παιχνιδιών. Μέσω αυστηρών δοκιμών και αξιολόγησης, οι ερευνητές στοχεύουν να προσφέρουν απτές βελτιώσεις στα ακουστικά αποτελέσματα, κάνοντας έτσι μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των παιδιών που αντιμετωπίζουν βαθιά κώφωση.

Αυτή η προσέγγιση στοχεύει σε βελτιωμένες δεξιότητες ακοής και αυξημένη ικανότητα των παιδιών να διαφοροποιούν τους διάφορους ήχους. Η διαδραστική φύση του παιχνιδιού το καθιστά ελκυστικό για τους μικρούς μαθητές, καθιστώντας το ένα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης.

Με τη συνεχή έρευνα και την πρόοδο, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου τα κωφά παιδιά θα έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ικανότητα να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Το VR gaming είναι πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας καθηλωτικές και διαδραστικές εμπειρίες στους παίκτες. Ενώ συνδέεται συχνά με την ψυχαγωγία, φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς και ιατρικούς σκοπούς και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ιδανική θεραπεία για παιδιά.

Πηγή: www.firstpost.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS