ΑρχικήSecurityΤο Facebook αρνήθηκε να καταργήσει fake λογαριασμό σύμφωνα με σταρ των social...

Το Facebook αρνήθηκε να καταργήσει fake λογαριασμό σύμφωνα με σταρ των social media

Μια νεαρή σταρ των social media με εγκεφαλική παράλυση, αναφέρει ότι το Facebook αρνήθηκε να καταργήσει fake λογαριασμό, που δημιούργησαν απατεώνες χρησιμοποιώντας το περιεχόμενό της, για να εκμεταλλευτούν οικονομικά τους θαυμαστές της.

facebook

Η Grace Wolstenholme, 20 ετών, με 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, αναφέρει ότι έχασε μέρος του εισοδήματός της επειδή σταμάτησε να δημοσιεύει βίντεο μετά από συμβουλή της αστυνομίας. Το περιεχόμενό της στο TikTok και το Instagram εκλάπη και αναδημοσιεύτηκε στο Facebook από κάποιον που προσποιούνταν ότι είναι εκείνη.

Δείτε επίσης: Hacker χρησιμοποιούν ψεύτικα Facebook ads για διανομή malware

Ο ψεύτικος λογαριασμός Facebook έχει καταχωρηθεί ως δημιουργός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για τους θαυμαστές να στέλνουν αστέρια και δώρα που μπορούν να μετατραπούν σε χρήματα.

Το Facebook πληρώνει τους δημιουργούς 0,01 $ (0,008 £) για κάθε αστέρι που λαμβάνουν. Αυτό σημαίνει ότι αν συγκεντρώσετε 100 αστέρια, θα κερδίσετε 1,00 $. Αν και κάθε αστέρι αποφέρει μια μικρή αμοιβή, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για όσους έχουν μεγάλο αριθμό ακολούθων.

Δεν είναι σαφές αν οι απατεώνες έχουν λάβει πληρωμές με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο ψεύτικος λογαριασμός έχει συγκεντρώσει 50.000 ακόλουθους από τότε που δημιουργήθηκε.

Η Wolstenholme προσπαθούσε να διαγράψει τον λογαριασμό της στο Facebook για πέντε μήνες, απευθυνόμενη στη Meta, τον ιδιοκτήτη του Facebook και του Instagram, καθώς και στο Action Fraud, που διερευνά απάτες και κυβερνοεγκλήματα. Ωστόσο, η Meta αφαίρεσε τον λογαριασμό την Τετάρτη, την ημέρα που το ζήτημα αναδείχθηκε από το Guardian, χωρίς να σχολιάσουν κάτι για το θέμα αυτό.

Η Wolstenholme εντόπισε τον ψεύτικο λογαριασμό και τον ανέφερε στο Meta τον Ιανουάριο του 2024 χρησιμοποιώντας τα εντός εφαρμογής εργαλεία. Οι λογαριασμοί που πλαστοπροσωπούν άλλους παραβιάζουν τις οδηγίες της κοινότητας.

Η Wolstenholme πήγε στην αστυνομία τον Ιανουάριο και ξανά τον Μάρτιο, όταν συνειδητοποίησε ότι το άτομο που διαχειριζόταν τον ψεύτικο λογαριασμό προσπαθούσε να βγάλει χρήματα. Της συνέστησαν να επικοινωνήσει με το Action Fraud και να αποστασιοποιηθεί προσωρινά από τα social media. Κατήγγειλε τον λογαριασμό στην Action Fraud στις 14 Απριλίου του τρέχοντος έτους και ενημερώθηκε από εκείνους έναν μήνα αργότερα, λέγοντάς της, ότι δεν μπορούσαν να «εντοπίσουν μια γραμμή έρευνας που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια οργάνωση επιβολής του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Wolstenholme δήλωσε ότι η αποστασιοποίησή της από το TikTok «αποτέλεσε σημαντική οικονομική απώλεια».

Και πρόσθεσε: «Το TikTok δεν είναι μόνο η δουλειά μου – είναι επίσης ένας τρόπος να αποσπώ την προσοχή μου από τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Απολαμβάνω να δημοσιεύω περιεχόμενο και να ευαισθητοποιώ τον κόσμο για την εγκεφαλική παράλυση. Παρόλο που πρόκειται για μια κοινή αναπηρία, η έλλειψη γνώσης και κατανόησης παραμένει σημαντική. Είμαι παθιασμένη με την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία μου».

facebook

Διαβάστε ακόμη: Μήνυση προς τη Meta σχετικά με το News Feed του Facebook

Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενημερώσω τον κόσμο ότι η σελίδα στο Facebook δεν είναι δική μου. Δημοσίευα καθημερινές ιστορίες στο Instagram για να το επισημάνω και παρότρυνα όλους να αναφέρουν τη σελίδα. Ακόμη, ανήρτησα ένα βίντεο στο TikTok, όπου εξηγούσα: «Η σελίδα στο Facebook δεν είμαι εγώ, κλέβουν το περιεχόμενό μου, παρακαλώ κάντε αναφορά».

Πηγή: theguardian

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS