ΑρχικήYoutubeΝέα στοιχεία για τον υπόγειο ωκεανό στην "καρδιά" του Πλούτωνα

Νέα στοιχεία για τον υπόγειο ωκεανό στην “καρδιά” του Πλούτωνα

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ωκεανός υγρού νερού στην καρδιά του Πλούτωνα είναι πιο πυκνός σε αλάτι από τους γήινους ωκεανούς.

Ένα νέο μαθηματικό μοντέλο παρέχει πληροφορίες για το τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα. Η Sputnik Planitia, όπως ονομάζεται η καρδιά του πλανήτη νάνου, φαίνεται εξαιρετικά διαφορετική από άλλα αντίστοιχα ουράνια σώματα. Το νέο μοντέλο προτείνει τι είναι πιθανό να κρύβεται κάτω από αυτό το ιδιαίτερο σημείο.

Όταν το New Horizons πέταξε δίπλα από τον Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου. Αναλύοντας δεδομένα, επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού, ο οποίος πιθανώς διατηρείται μέχρι σήμερα βαθιά κάτω από το επιφανειακό στρώμα πάγου. Εξετάζοντας τις ρωγμές και τα διάφορα στοιχεία της περιοχής Sputnik Planitia, οι ερευνητές δημιούργησαν τώρα ένα μοντέλο για τον ωκεανό που κρύβεται από κάτω και για το πώς μπορεί να είναι.

Δείτε επίσης: Το JWST αποκαλύπτει εξωπλανήτη με “αφράτη” ατμόσφαιρα

Πλούτωνας ωκεανός

Πιστεύουν ότι κάτω από την επιφάνεια του πάγου με άζωτο, υπάρχει ένα κέλυφος παγωμένου νερού πάχους 40 έως 80 χιλιομέτρων. Η ομάδα εκτιμά, επίσης, ότι η πυκνότητα του ωκεανού σε αλάτι είναι το πολύ 8% πάνω από αυτή του θαλασσινού νερού του ωκεανού στη Γη. Αυτό είναι παρόμοιο με την πυκνότητα της Μεγάλης Αλυκής της Γιούτα.

Φυσικά, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Πλούτωνα, για να είμαστε σίγουροι. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ο ωκεανός ήταν λιγότερο πυκνός, το κέλυφος του πάγου θα κατέρρεε, οπότε θα υπήρχαν πολλές περισσότερες ρωγμές ορατές στον πάγο. Ομοίως, αν ο ωκεανός ήταν πιο πυκνός, ο πάγος θα παρουσίαζε λιγότερες ρωγμές.

Υπολογίσαμε ένα είδος ζώνης Goldilocks όπου η πυκνότητα και το πάχος του κελύφους είναι ακριβώς το σωστό“, είπε ο συγγραφέας Alex Nguyen, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Δείτε επίσης: Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε πέντε νέους νάνους γαλαξίες – Πήραν το όνομά του

Πριν φτάσει το New Horizons στον Πλούτωνα, η ιδέα ενός ωκεανού θαμμένου κάτω από την καρδιά του πλανήτη φαινόταν αδύνατη. Ο πλανήτης δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να έχει κρατήσει πολλή θερμότητα από τον σχηματισμό του. Είναι πολύ μακριά από τον Ήλιο.

Ο Πλούτωνας είναι ένα μικρό σώμα“, πρόσθεσε ο Nguyen. “Θα έπρεπε να είχε χάσει σχεδόν όλη τη θερμότητά του λίγο μετά τον σχηματισμό του, επομένως οι βασικοί υπολογισμοί θα έδειχναν ότι είναι παγωμένος μέχρι τον πυρήνα του“.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μια μεγάλη σύγκρουση πριν από δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε τον ωκεανό και ο βαρυτικός χορός μεταξύ του Πλούτωνα και του φεγγαριού Χάροντα μπορεί να τον βοηθήσει να παραμείνει έτσι – αλλά όχι μόνος του. Οι χημικές συνθέσεις, καθώς και οι γεωλογικές προτάσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το έργο, μπαίνουν στο παιχνίδι για να εξηγήσουν πώς ένας τέτοιος ωκεανός μπορεί να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόσο παγωμένο κόσμο. 

Δείτε επίσης: Κάτι περίεργο συμβαίνει με τη μαγνητοουρά της Γης

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Icarus.

Η ανακάλυψη στοιχείων για τον ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση των πλανητικών συστημάτων. Καταρχάς, δείχνει ότι ακόμα και σε απομακρυσμένους και ψυχρούς κόσμους μπορεί να υπάρχει νερό, κάτι που επεκτείνει τις πιθανότητες ύπαρξης ωκεανών και σε άλλους παγωμένους δορυφόρους και πλανήτες νάνους στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

Η ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στον Πλούτωνα υποδηλώνει ότι ο πλανήτης νάνος έχει εσωτερική θερμότητα. Αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για τη γεωλογική και θερμική εξέλιξη μικρών πλανητικών σωμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεωρίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη των πλανητικών συστημάτων.

Η ανακάλυψη νέων στοιχείων ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση των εξωτερικών περιοχών του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη του Πλούτωνα και άλλων παγωμένων σωμάτων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και για τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους κόσμους.

Πηγή: www.iflscience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS