ΑρχικήUpdatesGoogle: Διορθώνει το πρόβλημα στο τελευταίο εργαλείο αναζήτησης;

Google: Διορθώνει το πρόβλημα στο τελευταίο εργαλείο αναζήτησης;

Η Google έχει κυκλοφορήσει το “AI Overviews”, το τελευταίο πειραματικό εργαλείο αναζήτησης σε Chrome, Firefox και στην εφαρμογή browser της Google σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

google AI Overviews

Το “AI Overviews” εξοικονομεί χρόνο από το να κάνετε κλικ σε συνδέσμους χρησιμοποιώντας γεννητική AI – την ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το ανταγωνιστικό προϊόν ChatGPT – για να παρέχει περιλήψεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ρωτήστε “πώς να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες για περισσότερο χρόνο” και χρησιμοποιεί AI για να δημιουργήσει μια χρήσιμη περίληψη συμβουλών όπως η αποθήκευση τους σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και μακριά από άλλα φρούτα όπως τα μήλα.

Διαβάστε ακόμη: Η Google επιτρέπει να μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης με μέλη της οικογένειας

Αν όμως κάνετε μια ερώτηση εκτός θέματος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Η Google αυτή τη στιγμή προσπαθεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα ένα προς ένα, αλλά είναι μια PR καταστροφή για τον γίγαντα αναζήτησης και ένα δύσκολο παιχνίδι whack-a-mole.

Το AI Overviews σας βοηθά, λέγοντάς σας ότι το “Whack-A-Mole είναι ένα κλασικό παιχνίδι arcade όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα σφυρί για να χτυπήσουν κρεμαστά στοιχεία που εμφανίζονται τυχαία. Το παιχνίδι εφευρέθηκε στην Ιαπωνία το 1975 από τον κατασκευαστή διασκέδασης TOGO και αρχικά ονομάστηκε Mogura Taiji ή Mogura Tataki.”

Το AI Overviews σας ενημερώνει χρήσιμα ότι το “Whack-A-Mole” είναι ένα κλασικό παιχνίδι arcade όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα σφυρί για να χτυπήσουν τυχαία εμφανιζόμενα στοιχεία, κερδίζοντας έτσι πόντους.

Αλλά το AI Overviews σας λέει επίσης ότι “αστροναύτες έχουν συναντήσει γάτες στη Σελήνη, έχουν παίξει μαζί τους και τους έχουν προσφέρει φροντίδα”.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι ότι συνιστά “να τρώτε τουλάχιστον ένα μικρό βράχο την ημέρα” καθώς “οι βράχοι είναι μια ζωτική πηγή μετάλλων και βιταμινών”, και προτείνει να βάλετε κόλλα στην επίστρωση πίτσας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένα βασικό πρόβλημα με τα εργαλεία γεννητικής AI είναι ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν την αλήθεια από το δημοφιλές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο για το να τρώτε βράχους καθώς είναι προφανώς κακή ιδέα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα πολυδιαβασμένο σατιρικό άρθρο από το The Onion με το να τρώτε βράχους. Και έτσι η AI της Google βασίστηκε την περίληψή της σε αυτό που ήταν δημοφιλές, όχι αυτό που ήταν αληθινό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα εργαλεία γεννητικής AI δεν έχουν τις αξίες μας, παρά μόνο κπαιδεύονται σε ένα μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου.

Και ενώ χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνικές (που φέρουν εξωτικά ονόματα όπως “ενισχυτική μάθηση από ανθρώπινα σχόλια” ή RLHF) για να εξαλείψουν τα χειρότερα, δεν είναι εκπληκτικό ότι αντανακλούν κάποιες από τις προκαταλήψεις, θεωρίες συνωμοσίας και χειρότερα που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Πράγματι, πάντα μας εκπλήσσει το πόσο ευγενικά και καλοσυνάτα είναι τα chatbots AI.

Είναι αυτό το μέλλον της αναζήτησης;

Αν αυτό είναι πραγματικά το μέλλον της αναζήτησης, τότε μας περιμένει μια όχι και τόσο ευοίωνη πορεία. Η Google, φυσικά, προσπαθεί να συμβαδίσει με την OpenAI και τη Microsoft.

Δείτε περισσότερα: Το «AI Overviews» της Google δίνει ψευδείς και επικίνδυνες απαντήσεις

Τα οικονομικά οφέλη της ηγεσίας στον τομέα της AI είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό, η Google είναι πλέον λιγότερο επιφυλακτική και πιο πρόθυμη να φέρει την τεχνολογία στα χέρια των χρηστών.

Αυτό πλέον δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η Google ανταποκρίνεται στις κριτικές που την χαρακτηρίζουν ως έναν μεγάλο και αργό ανταγωνιστή.

Είναι μια επικίνδυνη στρατηγική για την Google. Διακινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη που έχει το κοινό στο ότι η Google είναι το μέρος όπου βρίσκεις (σωστές) απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Αλλά η Google επίσης διακινδυνεύει να υπονομεύσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν δεν κάνουμε πλέον κλικ στους συνδέσμους, απλά διαβάζουμε τις περιλήψεις τους, πώς θα συνεχίζει η Google να βγάζει χρήματα;

Οι κίνδυνοι του “AI Overviews” δεν περιορίζονται μόνο στη Google, αλλά και στην κοινωνία γενικά και οι ανακρίβειες του AI είναι πιθανό να χειροτερεύουν την κατάσταση.

Σε μια δεκαετία από τώρα, μπορεί να κοιτάμε πίσω στο 2024 ως τη χρυσή εποχή του διαδικτύου, όταν το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ποιοτικό ανθρώπινο περιεχόμενο, πριν τα bots αναλάβουν και γεμίσουν το διαδίκτυο με συνθετικό και ολοένα και χαμηλότερης ποιότητας περιεχόμενο AI.

Η δεύτερη γενιά μεγάλων μοντέλων γλώσσας πιθανότατα ακούσια, εκπαιδεύεται σε κάποια από τα αποτελέσματα της πρώτης γενιάς. Και πολλές startups AI διαφημίζουν τα οφέλη της εκπαίδευσης σε συνθετικά, δεδομένα που δημιουργούνται από AI.

Ωστόσο, η εκπαίδευση των τρεχόντων μοντέλων AI με προηγούμενα δεδομένα διατρέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει ακόμη και τις μικρές προκαταλήψεις, όπως επίσης και λάθη. Όπως η εισπνοή καυσαερίων είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους, έτσι και η “εισπνοή” τέτοιων δεδομένων είναι επιβλαβής για το AI.

Google AI Overviews

Δείτε επίσης: Η Google επιτρέπει να μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης με μέλη της οικογένειας

Αυτές οι ανησυχίες εντάσσονται σε μια ευρύτερη εικόνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύονται πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (600 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας) στο AI καθημερινά. Οι κυβερνήσεις μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να χρειαζόμαστε προστατευτικά μέτρα και κανονισμούς για να διασφαλίσουμε την υπεύθυνη χρήση του AI, δεδομένης αυτής της πλημμύρας επενδύσεων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν επιβλαβή φάρμακα, όπως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν επικίνδυνα αυτοκίνητα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κατά κύριο λόγο επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς.

Πηγή: sciencealert

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS