ΑρχικήYoutubeΚολοσσιαία ηλιακή έκλαμψη επιστρέφει και δημιουργεί σέλας στη Γη

Κολοσσιαία ηλιακή έκλαμψη επιστρέφει και δημιουργεί σέλας στη Γη

Η κολοσσιαία ομάδα ηλιακών κηλίδων AR3664 που είναι υπεύθυνη για τις επικές ηλιακές εκλάμψεις του Μαΐου και τα εκτεταμένα σέλας, επιστρέφει.

Δείτε επίσης: Ο Ήλιος εκπέμπει την ισχυρότερη έκλαμψη στον τρέχοντα κύκλο του

Χθες, μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Χ εξερράγη από το νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου, με κορύφωση γύρω στις 3:08 π.μ. EDT.

ηλιακή έκλαμψη σέλας

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ενεργειακές εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από την επιφάνεια του ήλιου που συμβαίνουν όταν απελευθερώνεται η μαγνητική ενέργεια που συσσωρεύεται στην ηλιακή ατμόσφαιρα και μπορούν να δημιουργήσουν σέλας. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθος σε ομάδες με γράμματα, με την X-class να είναι η πιο ισχυρή. Μέσα σε κάθε κατηγορία, οι αριθμοί από το 1-10 περιγράφουν τη σχετική ισχύ μιας έκλαμψης. Το πρόσφατο X-flare έφτασε στο X-2.9 σύμφωνα με το Spaceweatherlive.com.

Δείτε ακόμα: Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Αν και η ομάδα ηλιακών κηλίδων 3664 παραμένει αθέατη από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA — οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδο της ηλιακής κηλίδας στην μακρινή πλευρά του ήλιου παρατηρώντας πώς επηρεάζει τις δονήσεις ή τις σεισμικές ηχώ του ήλιου, χρησιμοποιώντας δεδομένα ηλιοσεισμολογίας. Μια πλήρης περιστροφή του ήλιου διαρκεί 27 ημέρες.

Ένας χάρτης από το spaceweather.com που παρακολουθεί την τρέχουσα θέση του AR3664, το τοποθετεί λίγο πιο πέρα ​​από το νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου, από όπου ξεκίνησε η ηλιακή έκλαμψη που προκάλεσε τα σέλας στη Γη.

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση του AR3664 για ηλιακές εκλάμψεις X και ότι είχε παρατηρηθεί κοντά στη χθεσινή ηλιακή έκλαμψη, φαίνεται εύλογο να συμπεράνουμε ότι το AR3664 είναι ο “ένοχος”.

Δείτε επίσης: Κάτι περίεργο συμβαίνει με τη μαγνητοουρά της Γης

Αυτά είναι συναρπαστικά νέα για τους λάτρεις του διαστημικού καιρού και τους κυνηγούς σέλας καθώς οι ηλιακές εκλάμψεις θα στραφούν προς τη Γη αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η ομάδα των υπερκινητικών ηλιακών κηλίδων είναι η πιο ενεργή του τρέχοντος ηλιακού κύκλου του ήλιου και η πρόσφατη έκλαμψη X θα μπορούσε να αποδείξει ότι εξακολουθεί να ανταποκρίνεται όπως στην αρχή της.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS