ΑρχικήYoutubeΚρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον...

Κρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Έρευνες και αναλύσεις αρχαιολογικών ευρημάτων έχουν δείξει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν ιατρικές θεραπείες, που μοιάζουν με κάποιες από αυτές που πραγματοποιούν και οι γιατροί στις μέρες μας. Μάλιστα, η μελέτη δύο ανθρώπινων κρανίων 4.000 ετών, έδειξε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί, επίσης, να προσπάθησαν να θεραπεύσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου, παρά την απουσία των εργαλείων και των ισχυρών αναισθητικών που διαθέτουμε σήμερα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αναφέρει ότι εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν απόπειρες χειρουργικών επεμβάσεων στα δύο ανθρώπινα κρανία.

Βλέπουμε ότι παρόλο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα κατάγματα του κρανίου, ο καρκίνος εξακολουθούσε να αποτελεί όριο της ιατρικής γνώσης“, δήλωσε η Tatiana Tondini, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. “Θέλαμε να μάθουμε για το ρόλο του καρκίνου στο παρελθόν, πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η ασθένεια στην αρχαιότητα και πώς οι αρχαίες κοινωνίες αλληλεπιδρούσαν με αυτήν την παθολογία“.

Δείτε επίσης: Νέο φάρμακο κατά του καρκίνου: Τι ρόλο παίζει το ασβέστιο;

Αρχαίοι Αιγύπτιοι καρκίνος εγκεφάλου
Κρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο κρανία που φυλάσσονται στη συλλογή Duckworth του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Το ένα κρανίο, Skull 236, χρονολογείται μεταξύ 2687 και 2345 π.Χ. και ανήκε σε έναν άντρα 30 με 35 ετών. Το κρανίο E270 χρονολογείται μεταξύ 663 και 343 π.Χ. και ανήκε σε μια γυναίκα που ήταν άνω των 50 ετών.

Εξετάζοντας το Skull 236, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μεγάλη βλάβη που συνάδει με υπερβολική καταστροφή ιστού –μια κατάσταση που ονομάζεται νεόπλασμα. Εντόπισαν, επίσης, περίπου 30 μικρές και στρογγυλεμένες μεταστατικές αλλοιώσεις διάσπαρτες σε ολόκληρο το κρανίο.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το κρανίο είναι ότι βρέθηκαν διάφορα σημάδια κοπής γύρω από αυτές τις κακώσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα σημάδια πιθανότατα έγιναν από ένα αιχμηρό αντικείμενο, στα πλαίσια μια χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο του άνδρα.

Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης που σχετίζεται με την παρουσία καρκινικών κυττάρων, αποδεικνύοντας ότι η αρχαία αιγυπτιακή ιατρική διεξήγαγε επίσης πειραματικές θεραπείες ή ιατρικές εξερευνήσεις σε σχέση με τον καρκίνο“, είπε ο Albert Isidro, ένας χειρουργός ογκολόγος που συμμετέχει στη μελέτη.

Δείτε επίσης: Αναισθητικό σκοτώνει καρκινικά κύτταρα μέσω ειδικών μηχανισμών

Το γυναικείο κρανίο (Skull E270) είχε μια μεγάλη κάκωση που πιθανότατα ήταν καρκινικός όγκος που οδήγησε σε καταστροφή των οστών. Το κρανίο E270 είχε επίσης δύο επουλωμένες βλάβες από τραυματικές κακώσεις. Ένας από τους τραυματισμούς φαίνεται να προερχόταν από ένα βίαιο χτύπημα από κοντινή απόσταση, με αιχμηρό όπλο. Αυτές οι επουλωμένες πληγές μπορεί να σημαίνουν ότι το άτομο είχε λάβει κάποιο είδος θεραπείας.

Ωστόσο, το να βλέπεις μια τέτοια πληγή σε ένα θηλυκό δείγμα είναι ασυνήθιστο, καθώς οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τη βία στην αρχαιολογία εντοπίζονται σε ανδρικούς σκελετούς.

Η μελέτη σκελετικών υπολειμμάτων συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις και είναι δύσκολη διευκρίνιση του τι ακριβώς είχε συμβεί. Τα υπολείμματα βρίσκονται συχνά ημιτελή και τυπικά δεν συνοδεύονται από γνωστό κλινικό ιστορικό. Περισσότερες μελέτες σε άλλα δείγματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεμπερδέψουμε περισσότερους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο.

κρανία 4000 ετών
Κρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Ωστόσο, αυτό το εύρημα είναι μοναδική απόδειξη του πώς η αρχαία αιγυπτιακή ιατρική θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις αρχαίες ιατρικές πρακτικές και το επίπεδο κατανόησης που είχαν για περίπλοκες ιατρικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης: Η μαστογραφία που διεξάγεται με ΑΙ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να μην είχαν πρόσβαση στους ίδιους πόρους που έχουμε σήμερα, αλλά οι προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών παθήσεων έδειχνε μια αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα να βρουν λύσεις για θέματα υγείας. Μέσω της μελέτης των τεχνικών και των μεθόδων τους, μπορούμε να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για τις αρχαίες πρακτικές και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την κατανόηση και τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου. 

Πηγή: www.popsci.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS