ΑρχικήSecurityFake ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Tom Cruise συνδέεται με τη Ρωσία

Fake ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Tom Cruise συνδέεται με τη Ρωσία

Έχετε δει αποσπάσματα από το νέο ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Tom Cruise, με τίτλο “Olympics Has Fallen,” ως θεατρικό έργο στον τίτλο της ταινίας του 2013 “Olympus Has Fallen”;

tom cruise fake

Η νέα ταινία ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει τη διαφθορά στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδές. Η αφήγηση του Cruise δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, και το «ντοκιμαντέρ» αποτελεί έργο πρακτόρων παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα έκθεση ερευνητών της Microsoft.

Διαβάστε περισσότερα: Πολωνία: Ενισχύει την κυβερνοασφάλειά της μετά την επίθεση fake news

Το fake ντοκιμαντέρ σχετίζεται με δύο ομάδες επιρροής στη Ρωσία, τις οποίες η Microsoft ονόμασε Storm-1679 και Storm-1099. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα μπορούσαν να παραπλανηθούν ορισμένοι άνθρωποι. Η ταινία αποτελείται από τέσσερα επεισόδια διάρκειας 9 λεπτών το καθένα, που ξεκινούν με το χαρακτηριστικό ηχητικό εφέ «ta-dum» και το κινούμενο σχέδιο red-N του Netflix.

«Σε αυτή τη σειρά, θα αποκαλύψετε την εσωτερική λειτουργία της παγκόσμιας αθλητικής βιομηχανίας», λέει ο ψεύτικος Tom Cruise, με δραματική μουσική να παίζει στο παρασκήνιο. «Ιδιαίτερα, θα ρίξω φως στα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που αργά και επώδυνα καταστρέφουν τα ολυμπιακά αθλήματα που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η ταινία είναι γελοία για όποιον προσέχει. Για αρχή, η φωνή του Cruise είναι ρεαλιστική, αλλά μερικές φορές η απόδοσή του είναι κάπως μονότονη. Το πιο ισχυρό στοιχείο όμως, μπορεί να είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται από τη ρωσική εκστρατεία και δεν θα χρησιμοποιούνταν από Αμερικανούς. Για παράδειγμα, στο πρώτο επεισόδιο υπάρχει μια γραμμή στην ψεύτικη αφήγηση του Cruise που μιλάει για έναν «αγώνα χόκεϊ» αντί για ένα παιχνίδι χόκεϊ. Η λέξη «ματς» είναι πολύ πιο συνηθισμένη στη Ρωσία για αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, ενώ οποιοσδήποτε πραγματικός λάτρης του χόκεϊ στις ΗΠΑ θα το αποκαλούσε παιχνίδι, όχι αγώνα.

Δείτε επίσης: Fake game cheat διαδίδει info-stealer malware (σε gamers και τους φίλους τους)

Υπάρχουν στιγμές που η ψευδής αφήγηση του Cruise στο fake ντοκιμαντέρ ακούγεται σαν να διαβάζει στρατηγικές σημειώσεις γραμμένες από τους ανθρώπους που επινόησαν αυτό το κομμάτι της παραπληροφόρησης. Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στην προσπάθεια να αποδομήσει τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ως απελπιστικά διεφθαρμένους, με τον Cruise που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη να προσπαθεί να το συνδέσει με έναν από τους πιο διάσημους ρόλους του ηθοποιού της δεκαετίας του 1990.

«Στην ταινία Jerry Maguire, ο χαρακτήρας μου συντάσσει μια 25σέλιδη δήλωση αποστολής, καταγγέλλοντας την ανεντιμότητα στη βιομηχανία διαχείρισης αθλητών. Ο Jerry επιδιώκει δικαιοσύνη για τους αθλητές, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά αξιαγάπητο», όπως αναφέρει η αφήγηση.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια τέτοια αφήγηση που να το καθιστά αυθεντικό ντοκιμαντέρ.

Το fake ντοκιμαντέρ περιέχει επίσης ορισμένα επεξεργαστικά σφάλματα που φαίνονται ιδιαίτερα περίεργα, όπως όταν το AI Cruise επαναλαμβάνει ανεξήγητα μια φράση ή όταν ο ήχος διακόπτεται για λίγο χωρίς προφανή λόγο. Ολόκληρη η ταινία είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, όπου την παρακολούθησε και το Gizmodo. Έχουμε ανεβάσει ένα λεπτό της ταινίας παρακάτω για να δώσουμε μια αίσθηση του πόσο ρεαλιστική ακούγεται η αφήγηση που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το fake ντοκιμαντέρ έκανε την εμφάνισή του τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με τη Microsoft, και φαίνεται να επανακτά την προσοχή καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου.

Δείτε ακόμη: Το Facebook αρνήθηκε να καταργήσει fake λογαριασμό σύμφωνα με σταρ των social media

Όπως αναφέρει η Microsoft σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η ομάδα Storm-1679 προσπαθεί να διασπείρει φόβο στους ανθρώπους σχετικά με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στη Γαλλία. Ψεύτικα βίντεο, που υποτίθεται ότι περιέχουν προειδοποιήσεις από τη CIA, ισχυρίζονται ότι οι αγώνες διατρέχουν κίνδυνο μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης. Άλλα βίντεο, που έχουν κατασκευαστεί ώστε να φαίνονται σαν να προέρχονται από έγκυρα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το France24, ισχυρίστηκαν ότι το 24% των εισιτηρίων για τους αγώνες έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία. Αυτές οι πληροφορίες είναι εντελώς αναληθείς.

Πρόσφατα, οι διακινητές παραπληροφόρησης επιχείρησαν να προκαλέσουν φόβο σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία συνδεδεμένες με τη σύγκρουση.

«Το Storm-1679 επιδίωξε επίσης να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς με σκοπό να απειλήσει τους Αγώνες», ανέφερε η Microsoft στη νέα της έκθεση. «Τον Νοέμβριο του 2023, δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν γκράφιτι στο Παρίσι, το οποίο απειλεί με βία τους Ισραηλινούς πολίτες που θα παρευρεθούν στους Αγώνες. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Microsoft, το γκράφιτι αυτό δημιουργήθηκε ψηφιακά και είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει σε φυσική τοποθεσία.»

Ωστόσο, ορισμένες από τις πληροφορίες στο ψευδο-ντοκιμαντέρ είναι πράγματι αληθινές. Για παράδειγμα, η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του Wu Ching-kuo, του επικεφαλής της Aiba, της διοικητικής αρχής της ερασιτεχνικής πυγμαχίας, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή λόγω καταγγελιών για οικονομική ανικανότητα διαχείρισης. Άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι επίσης αληθείς, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Αυτό, ωστόσο, είναι αναμενόμενο. Η πιο επιτυχημένη προπαγάνδα συνδυάζει γεγονότα και μυθοπλασία με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί αβεβαιότητα στους ανθρώπους για το τι είναι αλήθεια.

tom cruise fake

Διαβάστε ακόμη: Grok: Εξακολουθεί να δημιουργεί fake news με βάση τα αστεία χρηστών

Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο Tom Cruise δεν αφηγήθηκε ποτέ αυτήν την ταινία. Λόγω του ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αξιοπιστία ενός μεγάλου κινηματογραφικού αστέρα για να διαδώσουν το μήνυμά τους, πρέπει πάντα να είστε επιφυλακτικοί για ό,τι λένε — ειδικά καθώς τα bots βοηθούν στη διασπορά αυτών των μέσων ευρέως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: gizmodo

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS