ΑρχικήinetΦυλή του Αμαζονίου απέκτησε πρόσβαση στο Internet αλλά κάποιοι ανησυχούν

Φυλή του Αμαζονίου απέκτησε πρόσβαση στο Internet αλλά κάποιοι ανησυχούν

Μια απομονωμένη φυλή στον Αμαζόνιο απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χάρη στον Elon Musk και τη δορυφορική υπηρεσία Internet, Starlink, αλλά δεν είναι όλοι χαρούμενοι λόγω του εθισμού στα social media και στην πορνογραφία.

Η φυλή Marubo έχει 2000 μέλη και απέκτησε πρόσβαση στο Internet για πρώτη φορά, πριν από εννιά μήνες, χάρη στην υπηρεσία Starlink. Ωστόσο, φαίνεται πως τα μέλη είναι διχασμένα ως προς τα οφέλη του διαδικτύου.

«Όταν έφτασε, όλοι ήταν χαρούμενοι», είπε ένας ηλικιωμένος στους New York Times. «Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν τεμπελιάσει λόγω του Internet, μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών».

Οι Marubo είναι μια αγνή φυλή, αλλά ο Alfredo Marubo (όλοι οι Marubo χρησιμοποιούν το ίδιο επίθετο) είπε ότι ανησυχεί για την άφιξη τoυ Starlink, που προσφέρει εξαιρετικά γρήγορο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Δείτε επίσης: Η SpaceX εκτοξεύει 23 δορυφόρους Starlink από τη Φλόριντα

Φυλή Αμαζόνιος Internet Starlink

Ο Alfredo είπε ότι πολλοί νεαροί άνδρες Marubo μοιράζονται πορνό βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες και έχει παρατηρήσει μια πιο «επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά» σε κάποιους.

«Ανησυχούμε ότι οι νέοι θα θέλουν να τα δοκιμάσουν», είπε για τις kinky σεξουαλικές πράξεις που βλέπουν στην οθόνη. «Όλοι είναι τόσο αφοσιωμένοι που μερικές φορές δεν μιλούν καν με την οικογένειά τους».

Ωστόσο, πέρα από τον εθισμό στα social media και στο πορνό, υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα. Όπως είπε ένα άλλο μέλος, άλλαξε η ρουτίνα των ανθρώπων τόσο πολύ που τελικά δημιουργείται πρόβλημα. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι νέοι διατηρούν τις παραδόσεις μας. Άλλοι θέλουν απλώς να περάσουν όλο το απόγευμα στα τηλέφωνά τους», είπε ένα άλλο μέλος της φυλής του Αμαζονίου σχετικά με το Internet.

Οι άνθρωποι της φυλής εθίστηκαν τόσο πολύ που οι ηγέτες της Marubo φοβούνται ότι η ιστορία και ο πολιτισμός – που μεταδίδονται προφορικά – θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δύο ώρες κάθε πρωί, πέντε ώρες κάθε βράδυ και όλη την ημέρα Κυριακή.

Αλλά οι γονείς εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει.

Ένας πατέρας είπε ότι είναι ανήσυχος που τα παιδιά του παίζουν βίαια παιχνίδια. «Ανησυχώ ότι ξαφνικά θα θέλουν να τους μιμηθούν», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, άλλοι λένε ότι έχουν πέσει θύματα απάτης στο Διαδίκτυο, ενώ πολλοί νέοι συνομιλούν με αγνώστους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε επίσης: Starlink: Βίντεο δείχνει το τεράστιο δίκτυο δορυφόρων και κάποιοι ανησυχούν!

Αρχικά, όλοι έλεγαν ότι το Internet θα έκανε καλό στην απομακρυσμένη φυλή στον Αμαζόνιο, αφού θα επέτρεπε στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν γρήγορα με τις αρχές για βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Έχει ήδη σώσει ζωές», δήλωσε ο Enoque Marubo, 40 ετών.

Επιπλέον, το διαδίκτυο επιτρέπει στα μέλη να επικοινωνούν με άλλες φυλές του Αμαζονίου και να συνδέονται με φίλους και συγγενείς που ζουν αλλού.

Ειδικά, τα νεαρά άτομα της φυλής Marubo στον Αμαζόνιο, μπορούν να αξιοποιήσουν το Internet, για να αποκτήσουν γνώσεις και να δουν πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί, αφού οι περισσότεροι περιορίζονται στο άμεσο περιβάλλον τους.

Μια έφηβη είπε στους Times ότι τώρα ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ μια άλλη λέει ότι φιλοδοξεί να γίνει οδοντίατρος στο Σάο Πάολο.

Η Flora Dutra, μια Βραζιλιάνα ακτιβίστρια που εργάζεται με αυτόχθονες φυλές, συνέβαλε καθοριστικά στη σύνδεση του Marubo στο διαδίκτυο. Πιστεύει ότι οι ανησυχίες για το Διαδίκτυο είναι υπερβολικές και υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της φυλής «ήθελαν και άξιζαν» πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό.

Από την άλλη, κάποιοι αξιωματούχοι στη Βραζιλία συμμερίζονται τις ανησυχίες των ηλικιωμένων της φυλής και λένε ότι αυτοί οι πολιτισμοί και τα έθιμα θα μπορούσαν πλέον να χαθούν για πάντα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες πριν την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε αυτόχθονες κοινότητες. Αντί να επιβάλλεται απλώς ο δυτικός τρόπος ζωής, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ του εκσυγχρονισμού και της διατήρησης των παραδοσιακών πολιτισμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών που προάγουν την πολιτιστική ευαισθητοποίηση και υπερηφάνεια, καθώς και την παροχή εκπαίδευσης σχετικά με την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.

Δείτε επίσης: Starlink: Οι δορυφόροι εκπέμπουν ακτινοβολία λένε οι επιστήμονες

Επιπλέον, είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία με τους ηγέτες μιας τέτοιας φυλής του Αμαζονίου, πριν από την εφαρμογή οποιωνδήποτε αλλαγών, όπως η πρόσβαση στο Internet. Η γνώση και η σοφία τους μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της κοινότητας προς μια υγιή ενοποίηση της τεχνολογίας χωρίς να διακυβεύονται οι παραδόσεις και ο τρόπος ζωής τους.

Συμπερασματικά, ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη σε απομονωμένες φυλές, υπάρχουν επίσης βάσιμες ανησυχίες για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό της. Είναι σημαντικό να προσεγγιστεί αυτό το θέμα με προσοχή και ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές κουλτούρες και αξίες αυτών των κοινοτήτων. Με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο προόδου, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλούσια κληρονομιά των αυτόχθονων πληθυσμών.

Πηγή: www.news.com.au

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS