ΑρχικήinetΑν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει Windows, δοκιμάστε αυτά τα 5 λειτουργικά...

Αν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει Windows, δοκιμάστε αυτά τα 5 λειτουργικά συστήματα Linux

Εάν χρησιμοποιείτε ακόμα Windows 10 ή 7, είναι καιρός για αναβάθμιση, καθώς θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις τον επόμενο χρόνο, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε διαδικτυακές απειλές.

windows

Αλλά τι γίνεται εάν ο υπολογιστής σας δεν υποστηρίζει τα Windows 11; Ίσως κάποιο από αυτά τα λειτουργικά συστήματα Linux να είναι η λύση σας.

Διαβάστε σχετικά: Proton Pass: Ο password manager έρχεται σε Mac και Linux

Το καλύτερο Linux για παίκτες Windows: SteamOS

Το SteamOS είναι η προτιμώμενη διανομή Linux για τους παίκτες (εάν ο υπολογιστής σας μπορεί να το τρέξει). Υποστηρίζεται από τη Valve, έναν από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές και εκδότες παιχνιδιών στον κόσμο, και έχουν δημιουργήσει το δικό τους επίπεδο συμβατότητας, ονομαζόμενο Proton, ειδικά για την εκτέλεση παιχνιδιών των Windows σε Linux. Αυτό παρέχει ευρεία συμβατότητα με τα υπάρχοντα παιχνίδια των Windows, επιτρέποντας στους χρήστες που θέλουν να παίξουν υποστηριζόμενα παιχνίδια να μεταβούν στο Linux.

Επιπλέον, το SteamOS τρέχει στο φορητό Steam Deck της Valve, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν έναν πλήρη υπολογιστή gaming.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SteamOS έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιχνίδια και είναι βελτιστοποιημένο για αυτή τη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας σε μεγάλες οθόνες.

Καλύτερο Linux για χρήστες του Microsoft Office: Ubuntu Cinnamon

Το Ubuntu είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και καλά υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Linux. Ωστόσο, για όσους μετακινούνται από τα Windows, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τη διεπαφή χρήστη. Το Ubuntu διαφέρει σημαντικά από τα Windows τόσο σε εμφάνιση όσο και σε λειτουργία, κάτι που μπορεί να είναι αποθαρρυντικό για νέους χρήστες. Δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους εργασίες χωρίς να χρειαστεί να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα.

Δείτε περισσότερα: Τo Windows Recall καθυστερεί λόγω ανησυχιών για το απόρρητο

Το Ubuntu Cinnamon επιλύει αυτό το ζήτημα, προσφέροντας μια διεπαφή γνωστή στους χρήστες των Windows. Η γραμμή εργασιών και το μενού βρίσκονται στις αναμενόμενες θέσεις στο κάτω μέρος της οθόνης, χρησιμοποιούνται οικεία εικονίδια, και τα κουμπιά κλεισίματος και ελαχιστοποίησης είναι εκεί που τα περιμένετε. Αν απλώς περιηγείστε στο διαδίκτυο και πραγματοποιείτε βασικές εργασίες επεξεργασίας κειμένου και υπολογιστικών φύλλων, το Ubuntu Cinnamon σε συνδυασμό με τον Firefox και το LibreOffice (μια δωρεάν εναλλακτική λύση στο Microsoft Office) δεν θα σας επιφέρει εκπλήξεις.

Επιπλέον, θα έχετε πρόσβαση στις web εκδόσεις του Microsoft Office 365, όπως τα Word, Excel, Teams και PowerPoint, εάν παραμένετε προσηλωμένοι στο οικοσύστημα της Microsoft. Όπως κάθε διανομή Linux, έχετε την ελευθερία να πειραματιστείτε με νέους τρόπους χρήσης του υπολογιστή σας, εγκαθιστώντας μια διαφορετική διεπαφή χρήστη και προσαρμόζοντας την για δικούς σας σκοπούς.

Καλύτερο Linux για δημιουργούς: KDE Neon

Το KDE Neon καθορίζει το πρότυπο για τα λειτουργικά συστήματα Linux με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του KDE. Σχεδιασμένο για να αναδεικνύει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες της στενά ενσωματωμένης διεπαφής χρήστη Plasma και της σουίτας εφαρμογών, προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία.

Η διεπαφή χρήστη είναι οικεία για πρώην χρήστες των Windows, παρέχοντας παράλληλα τα τυπικά εργαλεία για ημερολόγια, περιήγηση στον ιστό και ανταλλαγή μηνυμάτων. Επιπλέον, διαθέτει δημιουργικές εφαρμογές επαγγελματικής ποιότητας, όπως το Krita για ζωγραφική και σχεδίαση και το Kdenlive για επεξεργασία βίντεο, οι οποίες φαίνονται υπέροχες!

Καλύτερο Linux για Tinkerers και Ακαδημαϊκούς: Pop!_OS

Εάν είστε χρήστης των Windows και ασχολείστε με τη δημιουργία — είτε πρόκειται για τρισδιάστατη εκτύπωση, ηλεκτρονικά gadget, είτε δικές σας εφαρμογές — το Pop!_OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα Linux, ειδικά σχεδιασμένο για κατασκευαστές. Προσφέρει μια βελτιωμένη διεπαφή χρήστη που, αν και διαφέρει από τα Windows, απαιτεί μικρότερη προσαρμογή σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα. Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού μηχανικής και πολυμέσων. Διευκολύνει τη χρήση AI/μηχανικής μάθησης με Python και Pytorch, την ανάπτυξη λογισμικού με VSCode και Android Studio, το σχεδιασμό gadget με KiCad, καθώς και τη δημιουργία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων ή εκτυπώσιμων αντικειμένων με το Blender.

Δείτε ακόμη: Η Microsoft καταργεί το Windows DirectAccess, φέρνει το Always On VPN

Το Pop!_OS προσφέρει πλήρη υποστήριξη για GPU NVIDIA και AMD, καθιστώντας το ιδανικό για gaming και πλήρη εμπειρία υπολογιστών στην επιφάνεια εργασίας σας. Σε αντίθεση με το SteamOS, που εστιάζει στη χρήση από τον καναπέ σας, το Pop!_OS παρέχει μια ολοκληρωμένη desktop εμπειρία.

Καλύτερο Linux για επιχειρήσεις: Ubuntu ή Fedora

Κάναμε τις παραπάνω προτάσεις για πολλούς λόγους: Αυτά τα λειτουργικά συστήματα Linux αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές για τους χρήστες των Windows, καθώς διαθέτουν οικείες διεπαφές ή είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες χρήσεις των Windows που άλλες διανομές Linux δεν καλύπτουν πάντα επαρκώς (για παράδειγμα το gaming). Ωστόσο, υπάρχει ένα πεδίο όπου η σταθερότητα είναι συχνά η καλύτερη επιλογή: ο χώρος εργασίας.

Αν επιθυμείτε να εγκαταλείψετε τη Microsoft στο γραφείο σας και να μεταβείτε σε μια δωρεάν εναλλακτική λύση, καλό είναι να επιλέξετε ένα καλά αποδεδειγμένο και υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα Linux όπως το Ubuntu ή το Fedora. Και οι δύο αυτές εκδόσεις Linux είναι γνωστές για τη σταθερότητά τους και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους. Χρησιμοποιούνται ευρέως (και αποτελούν τη βάση για πολλές άλλες διανομές Linux, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε αυτή τη λίστα), οπότε είναι καλά κατανοητές και οι περισσότεροι τεχνικοί υποστήριξης γνωρίζουν πώς να τις διαχειριστούν.

Παρόλο που οι διεπαφές τους δεν μοιάζουν πολύ με αυτές των Windows, το προσωπικό σας θα προσαρμοστεί γρήγορα. Σε συνδυασμό με δωρεάν εναλλακτικές του Microsoft Office, όπως αντικαταστάσεις του Word και του Excel, καθώς και άλλες εφαρμογές από τα καταστήματα εφαρμογών τους, θα μπορείτε να ανανεώσετε γρήγορα τις επιχειρηματικές σας διαδικασίες με δωρεάν εργαλεία ανοιχτού κώδικα σε ελάχιστο χρόνο.

Η επιλογή σας πιθανότατα θα εξαρτηθεί είτε από το αν μια συγκεκριμένη διανομή περιέχει το λογισμικό που χρειάζεστε είτε από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Το Fedora δεν προσφέρει τεχνική υποστήριξη για επιχειρήσεις (αυτή είναι η αποστολή του RedHat Enterprise Linux), ενώ το Ubuntu παρέχει μια σειρά από πληρωμένες και διαχειριζόμενες επιλογές υποστήριξης.

Πώς να δοκιμάσετε το Linux πριν σκουπίσετε τον υπολογιστή σας με Windows

Το να διαγράψετε πλήρως τον υπολογιστή σας για να εγκαταστήσετε το Linux δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σας, ώστε να μπορείτε να τα επαναφέρετε στο νέο σας σύστημα. Στη συνέχεια, απαιτούνται αρκετά τεχνικά βήματα (ή βοήθεια από έναν επαγγελματία) για να αντικαταστήσετε τα Windows με Linux. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πιθανότατα δεν θέλετε να κάνετε την αλλαγή μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν σας αρέσει η επιλογή σας ή να επιθυμείτε να επιστρέψετε στα Windows.

Linux

Διαβάστε επίσης: Η έκδοση Linux του TargetCompany ransomware στοχεύει VMware ESXi

Για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα λειτουργικά συστήματα Linux χρησιμοποιώντας το VirtualBox, εκτελώντας τα παράλληλα με την τρέχουσα εγκατάσταση των Windows. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να τα εξερευνήσετε και να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Όσο νωρίτερα καταρτίσετε το σχέδιό σας για αναβάθμιση από τα Windows 10 – είτε επιλέγοντας τη μετάβαση σε Linux είτε αποφασίζοντας να αναβαθμίσετε σε Windows 11 – τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε για να εξασφαλίσετε ότι τα αρχεία σας έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας και ότι έχετε βρει κατάλληλο εναλλακτικό λογισμικό για μελλοντική χρήση.

Πηγή: howtogeek

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS