ΑρχικήYoutubeΆνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

Άνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

Οι ανθρώπινες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη αποτελούν βασικό στόχο πολλών διαστημικών οργανισμών. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα φτάσουν σύντομα στον Άρη, καθώς ένα τέτοιο ταξίδι θα μπορούσε να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα διαστημικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας μπορούν να επηρεάσουν τη δομή των νεφρών των αστροναυτών.

Δείγματα από περισσότερες από 40 διαστημικές αποστολές με ανθρώπους και ποντίκια αποκάλυψαν ότι οι νεφροί επηρεάζονται από τις συνθήκες στο διάστημα, με ορισμένα μέρη να παρουσιάζουν σημάδια συρρίκνωσης μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τόσο η NASA όσο και η SpaceX του Elon Musk φιλοδοξούσαν να στείλουν ανθρώπους στον Άρη τα επόμενα χρόνια, αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα σχέδια τους.

Δείτε επίσης: Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Άρης άνθρωποι προβλήματα υγείας νεφροί

Οι επιστήμονες του University College London (UCL), που πραγματοποίησαν την έρευνα, δήλωσαν ότι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, και τους νεφρούς συγκεκριμένα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όσο περισσότερο εκτίθενται οι άνθρωποι στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.

Δεν αποκλείστηκαν μελλοντικές αποστολές στον Άρη, αν και οι επιστήμονες είπαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων. Επίσης, τα διαστημόπλοια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κατάλληλα εργαλεία, όπως μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

«Γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στους αστροναύτες στις σχετικά σύντομες διαστημικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Έχει παρατηρηθεί αύξηση των προβλημάτων υγείας όπως οι πέτρες στους νεφρούς», δήλωσε ο Δρ Keith Siew.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι γιατί συμβαίνουν αυτά τα ζητήματα, ούτε τι πρόκειται να συμβεί στους αστροναύτες σε μεγαλύτερες πτήσεις, όπως η προτεινόμενη αποστολή στον Άρη. Αν δεν αναπτύξουμε νέους τρόπους για την προστασία των νεφρών, ένας αστροναύτης θα μπορούσε να φτάσει στον Άρη, αλλά μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση στο δρόμο της επιστροφής».

Δείτε επίσης: Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό

Ο επιστήμονας εξήγησε, ακόμα, ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση σημαδιών βλάβης στους νεφρούς. Όταν εμφανιστούν τα σημάδια, είναι μάλλον πολύ αργά για να αποφευχθεί η βλάβη, κάτι που θα επηρεάσει και την επιτυχία της αποστολής, πέρα από τον ίδιο τον αστροναύτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι με αυτή τη μελέτη ήθελαν να τονίσουν τη σημασία της προστασίας της υγείας των αστροναυτών στα πλαίσια μιας ανθρώπινης αποστολής στον Άρη.

Άνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

«Δεν μπορείτε να τους προστατέψετε από τη γαλαξιακή ακτινοβολία χρησιμοποιώντας θωράκιση, αλλά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη νεφρική βιολογία, μπορεί να είναι δυνατό να αναπτυχθούν τεχνολογικά ή φαρμακευτικά μέτρα για τη διευκόλυνση του εκτεταμένου διαστημικού ταξιδιού».

Η έρευνα περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Αυτή η ανακάλυψη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των ανθρώπων να αντέχουν τις φυσικές απαιτήσεις του ταξιδιού και της ζωής στον Άρη. Ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου οι περισσότεροι αστροναύτες περνούν αυτήν τη στιγμή τον χρόνο τους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες περιόδους έκθεσης σε ακτινοβολία και άλλους κινδύνους, καθώς και περισσότερες σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις.

Δείτε επίσης: Άρης: 2 δισ. κρατήρες μετά από πρόσκρουση ουράνιου σώματος

Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή οι νεφροί παίζουν κρίσιμο ρόλο στο φιλτράρισμα και την απομάκρυνση ουσιών από το σώμα, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οποιοδήποτε πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη γενική υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια διαστημικών αποστολών μεγάλης διάρκειας.

Πηγή: www.independent.co.uk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS