ΑρχικήSecurityΟ Joe Biden απαγορεύει τη χρήση Kaspersky software στις ΗΠΑ

Ο Joe Biden απαγορεύει τη χρήση Kaspersky software στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε την επικείμενη απαγόρευση του Kaspersky antivirus software και έδωσε προθεσμία έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να βρουν ένα εναλλακτικό λογισμικό ασφαλείας.

Σήμερα, το Bureau of Industry and Security του Υπουργείου Εμπορίου (BIS) ανακοίνωσε μια απόφαση που απαγορεύει στην Kaspersky Lab, Inc., θυγατρική μιας ρωσικής εταιρείας anti-virus λογισμικού, να παρέχει άμεσα ή έμμεσα προϊόντα προστασίας από ιούς ή υπηρεσίες λογισμικού και κυβερνοασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άτομα των Η.Π.Α.“, αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας BIS.

Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τους συνεργάτες και τις θυγατρικές της Kaspersky Lab, Inc.

Με αυτή την ανακοίνωση, ο Joe Biden απαγορεύει την πώληση προϊόντων Kaspersky στις ΗΠΑ, αλλά και την παροχή ενημερώσεων σε υπάρχοντες πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες στις ΗΠΑ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία και να βρουν ένα εναλλακτικό λογισμικό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: KVRT: Το νέο εργαλείο της Kaspersky για σάρωση και αφαίρεση ιών σε Linux

Kaspersky απαγορεύεται  ΗΠΑ Joe Biden

Σύμφωνα με την Gina Raimondo του Υπουργείου Εμπορίου, πρόκειται για μια απόφαση της κυβέρνησης που στοχεύει στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Η Ρωσία έχει δείξει επανειλημμένως ότι έχει την ικανότητα και την πρόθεση να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες, όπως η Kaspersky Lab, για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό“.

Από τη μεριά της, η Kaspersky έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Όμως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι λόγω των δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο και της ικανότητας της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις λειτουργίες της Kaspersky, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μετριαστεί ο κίνδυνος, πέρα από την πλήρη απαγόρευση των υπηρεσιών και των λογισμικών της εταιρείας.

Οι ανησυχίες, σχετικά με την εθνική ασφάλεια, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Kaspersky είχε αποκτήσει κάποια μυστικά εργαλεία ασφαλείας και exploits που συνδέονται με την Equation Group, η οποία πιστεύεται ότι ήταν το τμήμα κυβερνοεπιχειρήσεων της NSA.

Εκείνη την εποχή, η Kaspersky δήλωσε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς της ανακτούσε αυτόματα τα αρχεία της NSA αφού εντόπισε δυνητικά κακόβουλα αρχεία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι περίεργο. Αρκετοί προμηθευτές λογισμικών προστασίας από ιούς ανεβάζουν στους διακομιστές τους αρχεία, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι είναι κακόβουλα. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάλυση.

Δείτε επίσης: Joe Biden: Τα κινεζικά αυτοκίνητα απειλούν την εθνική ασφάλεια

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι Ρώσοι πράκτορες της FSB ή άλλοι γνώστες της Kaspersky χρησιμοποίησαν το antivirus Kaspersky για τη σάρωση υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να βρουν αρχεία που τους ενδιαφέρουν.

Έκτοτε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει σιγά σιγά τη χρήση των προϊόντων Kaspersky εντός ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τώρα ανακοινώνει μια καθολική απαγόρευση για όλους τους χρήστες και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ως μέρος αυτών των ανακοινώσεων, το BIS έχει δημιουργήσει μια ειδική σελίδα που περιγράφει τι σημαίνει η απαγόρευση της Kaspersky για εταιρικούς πελάτες και καταναλωτές.

Ήδη από σήμερα, η Kaspersky απαγορεύεται να συνάψει οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες στις ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε λογισμικό ή προϊόν από την εταιρεία.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, η Kaspersky ή οποιοσδήποτε από τους αντιπροσώπους της απαγορεύεται να διανέμουν ενημερώσεις λογισμικού σε πελάτες και να λειτουργούν το Kaspersky Security Network (KSN) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον των ατόμων που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το λογισμικό Kaspersky, μετά από αυτές τις προθεσμίες, θα χρησιμοποιούν το λογισμικό με δική τους ευθύνη.

Εκτός από την απαγόρευση, το BIS έχει προσθέσει τρεις οντότητες που σχετίζονται με την Kaspersky—AO Kaspersky Lab, OOO Κaspersky Group (Ρωσία) και Kaspersky Labs Limited (Ηνωμένο Βασίλειο)— στη λίστα οντοτήτων για υποτιθέμενη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: FCC: Η Kaspersky αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Η Kaspersky σχολίασε τα εξής σχετικά με την απαγόρευση (στο BleepingComputer):

Η Kaspersky γνωρίζει την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τη χρήση του λογισμικού Κaspersky στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση δεν επηρεάζει την ικανότητα της εταιρείας να πουλά και να προωθεί cyber threat intelligence offerings και/ή trainings  για απειλές στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ. Παρά το ότι η ασφάλεια των προϊόντων της Kaspersky θα μπορούσε να έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα από ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος, η Kaspersky πιστεύει ότι το Υπουργείο Εμπορίου έλαβε την απόφασή του με βάση το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα και τις θεωρητικές ανησυχίες, παρά με βάση μια συνολική αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της Kaspersky. Η Kaspersky δεν εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α και στην πραγματικότητα έχει βοηθήσει στην προστασία από διάφορους παράγοντες απειλής. Η εταιρεία σκοπεύει να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαθέσιμες επιλογές για να διατηρήσει τις τρέχουσες λειτουργίες και σχέσεις της“.

Τον Μάρτιο του 2022, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας, BSI, προειδοποίησε, επίσης, τις εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τα antivirus προϊόντα της ρωσικής Kaspersky, λόγω απειλών της Ρωσίας κατά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας.

Όπως είχε εξηγήσει το BSI, το λογισμικό προστασίας από ιούς έχει συνήθως προνόμια υψηλότερου επιπέδου σε συστήματα Windows, διατηρώντας μια μόνιμη, κρυπτογραφημένη και μη επαληθεύσιμη σύνδεση με τους διακομιστές του προμηθευτή, για συνεχείς ενημερώσεις σχετικά με ιούς.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS