ΑρχικήinetΟ Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, αποφυλακίζεται μετά από πέντε χρόνια

Ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, αποφυλακίζεται μετά από πέντε χρόνια

Μετά από πολλά έτη, το Wikileaks αναφέρει ότι ο ιδρυτής του, Julian Assange εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, κατά την οποία θα παραδεχτεί την ενοχή του για ποινικές κατηγορίες και θα αποφυλακιστεί.

Julian Assange Wikileaks Ηνωμένο Βασίλειο

Ο 52χρονος Julian Assange κατηγορήθηκε για συνωμοσία σχετικά με την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Διαβάστε σχετικά: Hacker που παραβίασε Microsoft και Rockstar Games αποφεύγει τη φυλακή

Για χρόνια, οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι τα αρχεία του Wikileaks – που αποκάλυψαν πληροφορίες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν – έθεταν ζωές σε κίνδυνο. Ο ιδρυτής του Wikileaks Julian Assange πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στις βρετανικές φυλακές, αγωνιζόμενος κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Assange κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε. Πέρασε επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αυτή θα οδηγούσε στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το 2019, οι σουηδικές αρχές απέσυραν την μήνυση, επικαλούμενες την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αρχική καταγγελία. Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές τον συνέλαβαν και τον δίκασαν επειδή δεν παραδόθηκε στα δικαστήρια για να εκδοθεί στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το CBS, τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, ο Julian Assange δεν θα περάσει χρόνο υπό κράτηση στις ΗΠΑ και θα λάβει αναγνώριση για τον χρόνο που πέρασε στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Assange θα επιστρέψει στην Αυστραλία, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο X (πρώην Twitter), τα Wikileaks ανακοίνωσαν ότι ο Assange αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές Belmarsh τη Δευτέρα, μετά από 1.901 ημέρες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Stansted, όπου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο από το Wikileaks φαίνεται να δείχνει τον Assange ντυμένο με τζιν και μπλε πουκάμισο, να οδηγείται στο Stansted πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος. Το BBC δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του βίντεο.

Δείτε περισσότερα: Πρώην μηχανικός της Amazon φυλακίζεται για το hacking δύο crypto exchanges

Η σύζυγός του, Stella Assange, ευχαρίστησε μέσω X τους υποστηρικτές του “που κινητοποιήθηκαν για να το κάνουν πραγματικότητα”. Αργότερα, στο πρόγραμμα Today του BBC, δήλωσε ότι οι ημέρες μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ήταν “γεμάτες ένταση” και “ασταμάτητες”, προσθέτοντας πως ένιωθε “έναν ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων”.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι θα παραδεχτεί την ενοχή του για μία κατηγορία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δικαστήριο στα Βόρεια νησιά Mariana την Τετάρτη, 26 Ιουνίου. Τα απομακρυσμένα αυτά νησιά του Ειρηνικού, που αποτελούν κοινοπολιτεία των ΗΠΑ, βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην Αυστραλία απ’ ό,τι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ στη Χαβάη ή στην ηπειρωτική χώρα.

Η Stella ανέφερε ότι ήταν πολύ περιορισμένη στο τι μπορούσε να πει σχετικά με τη συμφωνία πριν από την εμφάνιση του συζύγου της στο δικαστήριο. «Δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο τίποτα», είπε. «Το σημαντικό εδώ είναι ότι η συμφωνία περιελάμβανε χρόνο – ότι αν την υπέγραφε, θα μπορούσε να φύγει ελεύθερος. Θα είναι ελεύθερος όταν υπογραφεί από δικαστή». Επισήμανε ότι η προτεραιότητα για τον σύζυγό της είναι να «γίνει ξανά υγιής», να είναι σε επαφή με τη φύση και η οικογένειά τους να έχει «χρόνο και ιδιωτικότητα».

Η Stella επιβεβαίωσε ότι τα δύο παιδιά του ζευγαριού βρίσκονται στην Αυστραλία μαζί της, αλλά δεν τους έχει αποκαλύψει ακόμη ότι πρόκειται να απελευθερωθεί. Τους είπε μόνο ότι τους περιμένει «μια μεγάλη έκπληξη».

«Ήμασταν πολύ προσεκτικοί γιατί προφανώς κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ένα πεντάχρονο και ένα επτάχρονο να φωνάξουν το γεγονός αυτό από την ταράτσα», είπε. Μετά την απόφαση, η Stella δήλωσε σε δημοσιογράφους και υποστηρικτές ότι η κυβέρνηση Biden «θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από αυτή την επαίσχυντη δίωξη». Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ήθελαν αρχικά να δικάσουν τον ιδρυτή του Wikileaks με 18 κατηγορίες – κυρίως βάσει του νόμου περί κατασκοπείας – σχετικά με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων των ΗΠΑ και διπλωματικών μηνυμάτων που σχετίζονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αυστραλιανής κυβέρνησης, ανέφερε ότι η υπόθεση «διήρκησε πάρα πολύ». Ο δικηγόρος του, Richard Miller, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το CBS. Το BBC επικοινώνησε επίσης με τον δικηγόρο του, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Ποινή φυλάκισης στον προγραμματιστή του Tornado Cash cryptomixer

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange και οι δικηγόροι τουμ είχαν από καιρό υποστηρίξει ότι η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα. Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι εξετάζει ένα αίτημα από την Αυστραλία να αποσύρει τη δίωξη κατά του Assange. Τον επόμενο μήνα, σε μια νίκη για τον Assange, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι θα μπορούσε να υποβάλει νέα έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ. Αυτό του επιτρέπει να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της μελλοντικής του δίκης και αν θα παραβιαζόταν το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Wikileaks ιδρυτής Julian Assange αποφυλακιστεί

Το Wikileaks, που ιδρύθηκε από τον Assange το 2006, ισχυρίζεται ότι έχει δημοσιεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα, γεγονός που η αμερικανική κυβέρνηση αργότερα χαρακτήρισε ως «μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών». Το 2010, ο ιστότοπος δημοσίευσε ένα βίντεο από αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που έδειχνε τη δολοφονία περισσότερων από δώδεκα Ιρακινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters, στη Βαγδάτη.

Ένας από τους πιο γνωστούς συνεργάτες του Assange, η αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, πριν ο τότε πρόεδρος Barack Obama μειώσει την ποινή της το 2017.

Διαβάστε ακόμη: Ο Joe Biden απαγορεύει τη χρήση Kaspersky software στις ΗΠΑ

Παρά τις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, ο Julian Assange σπάνια εμφανιζόταν δημόσια και για χρόνια αναφερόταν ότι υπέφερε από θέματα υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου στη φυλακή το 2021.

Πηγή: bbc

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS