ΑρχικήinetΕΕ: Πρόστιμο στη Microsoft για παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων;

ΕΕ: Πρόστιμο στη Microsoft για παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων;

Η Microsoft φαίνεται πως παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνδέοντας το Teams με τις άλλες δημοφιλείς εφαρμογές της, Office, που προσφέρονται σε επιχειρήσεις.

ΕΕ Πρόστιμο στη Microsoft

Εάν επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά ευρήματα της ΕΕ, η Microsoft θα μπορούσε να λάβει πρόστιμο που φτάνει έως και το 10% των παγκόσμιων εσόδων της.

Δείτε επίσης: Βελτίωση του Copilot στο Microsoft Teams με νέες λειτουργίες ΑΙ

Η ανακοίνωση για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων έρχεται μια ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατηγόρησαν την Apple για παραβίαση του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο. Η Apple αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί παραβίασης, αλλά αντιμετωπίζει και αυτή τεράστιο πρόστιμο εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες.

Ο νέος νόμος και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες του κόσμου, τουλάχιστον όσον αφορά στους χρήστες της Ευρώπης. Στόχος των Ευρωπαίων νομοθετών είναι να χαλιναγωγήσουν τις Big Tech.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τις πρακτικές λογισμικού της Microsoft σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Νωρίτερα, το 2020, είχε γίνει μια σχετική καταγγελία από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Slack, η οποία ανήκει πλέον στη Salesforce (CRM).

Δείτε επίσης: Microsoft Mesh: Μια εικονική πλατφόρμα συναντήσεων στο Teams

Το Slack είχε κατηγορήσει τη Microsoft για αθέμιτες πρακτικές. Η υπηρεσία είχε πει ότι η ενσωμάτωση της εφαρμογής τηλεδιασκέψεων Teams, στο Office, έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Microsoft. Ως αποτέλεσμα, το Slack και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες δεν είχαν ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του Slack. «Ανησυχούμε ότι η Microsoft μπορεί να παρέχει στο δικό της προϊόν Teams ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, συνδέοντάς το με τις δημοφιλείς σουίτες παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις», δήλωσε η επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.

«Η διατήρηση του ανταγωνισμού για εργαλεία απομακρυσμένης επικοινωνίας και συνεργασίας είναι απαραίτητη, καθώς προωθεί επίσης την καινοτομία σε αυτές τις αγορές. Εάν επιβεβαιωθεί, η συμπεριφορά της Microsoft θα ήταν παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Microsoft αναγκάζει τους πελάτες να αποκτούν το Teams, τοποθετώντας το αυτόματα στις σουίτες του Office 365 και του Microsoft 365.

Η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα σταματήσει αυτή τη σύνδεση Teams – Office στην Ευρώπη και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους είπε ότι αυτό θα ισχύει σε όλο τον κόσμο.

παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων Office Teams

Η αποδέσμευση του Teams από το Office Suite μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν το Teams ως ανεξάρτητη λύση, αντί να είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ολόκληρο το πακέτο του Office Suite.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία για τους καταναλωτές, καθώς μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα που τους ταιριάζουν καλύτερα, ανεξάρτητα από το αν είναι μέρος ενός πακέτου ή όχι. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καινοτομία, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να ανταγωνιστούν πιο άμεσα για την αγορά.

Δείτε επίσης: Microsoft Teams: Έρχεται μία εξαιρετική λύση για τη σίγαση των ενοχλητικών καναλιών

Τέλος, η αποδέσμευση του Teams από το Office Suite μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά. Οι καταναλωτές θα έχουν μια καλύτερη εικόνα του πώς τιμολογούνται τα μεμονωμένα προϊόντα και θα μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες αγορές.

Ενώ η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να προσφέρει «ορισμένες σουίτες χωρίς το Teams», είπε ότι πιστεύει ότι «απαιτούνται περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά της Microsoft για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού».

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, δήλωσε ότι έχουν γίνει ενέργειες και ότι η εταιρεία εργάζεται περαιτέρω για την εξεύρεση λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες ανησυχίες της Επιτροπής.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS