ΑρχικήSecurityBotnet εκμεταλλεύεται ευπάθεια σε Zyxel NAS συσκευές

Botnet εκμεταλλεύεται ευπάθεια σε Zyxel NAS συσκευές

Ερευνητές του οργανισμού Shadowserver Foundation προειδοποιούν ότι ένα botnet, που βασίζεται στο Mirai, εκμεταλλεύεται μια ευπάθεια Zyxel που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και παρακολουθείται ως CVE-2024-29973.

Botnet ευπάθεια σε Zyxel NAS

Η ευπάθεια θεωρείται κρίσιμη (βαθμολογία CVSS 9,8) και επηρεάζει Zyxel NAS συσκευές που δεν υποστηρίζονται πια από την εταιρεία (end-of-life – EoL).

Δείτε επίσης: P2PInfect botnet: Στοχεύει Redis servers με νέα ransomware και cryptominer modules

Πρόκειται για μια ευπάθεια command injection στην παράμετρο “setCookie” σε Zyxel NAS326 firmware versions πριν από την V5.21(AAZF.17)C0 και σε εκδόσεις NAS542 firmware πριν τη V5.21(ABAG.14)C0. Ένας μη εξουσιοδοτημένος εισβολέας μπορεί να εκμεταλλευτεί την εν λόγω ευπάθεια Zyxel για να εκτελέσει ορισμένες εντολές του λειτουργικού συστήματος (OS), στέλνοντας ένα ειδικά δημιουργημένο HTTP POST request.

Το James Webb βρήκε γαλαξία πιο φωτεινό από τα αστέρια του

SecNewsTV 27 Σεπτεμβρίου 2024, 16:44 16:44

Η ευπάθεια επηρεάζει το NAS326 με firmware version 5.21(AAZF.16)C0 και παλαιότερες, και το NAS542 με firmware version 5.21(ABAG.13)C0 και παλαιότερες.

Δείτε επίσης: Το botnet Muhstik εκμεταλλεύεται ευπάθεια στο Apache RocketMQ

Οι ερευνητές του Shadowserver Foundation έχουν παρατηρήσει προσπάθειες εκμετάλλευσης αυτής της ευπάθειας από ένα botnet τύπου Mirai. Οι ειδικοί προτρέπουν την αντικατάσταση των συσκευών EoL και επεσήμαναν ότι ένα PoC exploit είναι διαθέσιμο στο κοινό, το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκμετάλλευσης είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Αυτές οι προσπάθειες εκμετάλλευσης χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι οι συσκευές end-of-life εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ακόμα κι αν μια συσκευή δεν υποστηρίζεται πλέον ενεργά από τον κατασκευαστή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από hackers.

Δείτε επίσης: Το Botnet Pumpkin Eclipse κατέστρεψε 600.000 δρομολογητές

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του δικτύου σας, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το end-of-life status των συσκευών σας και να κάνετε αναβάθμιση σε νεότερα μοντέλα, εάν είναι δυνατόν. Εάν η αναβάθμιση δεν αποτελεί επιλογή, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων πρόσβασης, τη χρήση τείχους προστασίας και συστημάτων ανίχνευσης εισβολής και την τακτική παρακολούθηση της δραστηριότητας του δικτύου.

Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε αμέσως τις ενημερώσεις ασφαλείας, όπως αυτές που κυκλοφόρησε η Zyxel, για τη διόρθωση της ευπάθειας.

πηγή: securityaffairs.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS