ΑρχικήSecurityOperation First Light: Η Interpol εξάρθρωσε online δίκτυα απάτης

Operation First Light: Η Interpol εξάρθρωσε online δίκτυα απάτης

Αστυνομικές αρχές από 61 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξαρθρώσουν διαδικτυακά δίκτυα απάτης, στα πλαίσια της επιχείρησης Operation First Light 2024, η οποία ενορχηστρώθηκε από την Interpol.

Operation First Light Interpol

Η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη 3950 υπόπτων και τον εντοπισμό 14.643 ακόμη.

Οι αρχές κατάφεραν να παγώσουν 6745 τραπεζικούς λογαριασμούς και κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 257 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η επιχείρηση επηρέασε σημαντικά τα διεθνή δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε phishing επιθέσεις, επενδυτικές απάτες, romance scams, ψεύτικους ιστότοπους αγορών και απάτες πλαστοπροσωπίας.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Συλλήψεις δύο ατόμων για ξέπλυμα εσόδων από pig butchering απάτες

Κατά τη διάρκεια της Operation First Light, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια σε νόμισμα fiat και 2 εκατομμύρια δολάρια σε crypto. Το νόμισμα Fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ ή το γεν, εκδίδεται επίσημα και ελέγχεται από τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, πολυτελών οχημάτων και κοσμημάτων.

Οι αρχές στόχευσαν διεθνή δίκτυα απάτης και είχαν μεγάλη επιτυχία σε διάφορες περιοχές. Στο Χονγκ Κονγκ, συνελήφθησαν πολλοί ύποπτοι, ενώ στη Βραζιλία κατασχέθηκαν αντικείμενα πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών. Στη Ναμίμπια, οι αρχές εξάρθρωσαν ένα εξελιγμένο διεθνές δίκτυο απάτης στην πρωτεύουσα, διασώζοντας 88 νέους που αναγκάστηκαν να διαπράξουν απάτες. Επίσης, κατασχέθηκαν 163 υπολογιστές και 350 κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση της Interpol, τα κεντρικά γραφεία της Γενικής Γραμματείας της υπηρεσίας διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην ανάλυση δεδομένων από κατασχεμένες συσκευές και στην υποστήριξη των προσπαθειών της τοπικής αστυνομίας σε χώρες όπως η Ναμίμπια.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη μέλος των hackers Scattered Spider

δίκτυα απάτης

Η επιχείρηση χρησιμοποίησε επίσης τον μηχανισμό Global Rapid Intervention of Payments (I-GRIP) της Interpol για τον εντοπισμό και την υποκλοπή παράνομων εσόδων, ανακτώντας με επιτυχία σημαντικά ποσά.

Ο Δρ Isaac Kehinde Oginni, Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικού Εγκλήματος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (IFCACC) της Interpol, τόνισε τον ευρύτερο αντίκτυπο της επιχείρησης.

«Τα αποτελέσματα αυτής της παγκόσμιας αστυνομικής επιχείρησης δεν είναι απλώς αριθμοί – αντιπροσωπεύουν την προστασία ζωών, την αποτροπή εγκλημάτων και μια πιο υγιή παγκόσμια οικονομία παγκοσμίως», είπε.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη Ρώσος hacker για συνεργασία με τα ransomware Conti και LockBit

Η επιτυχία της Operation First Light 2024 τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών και των κυβερνοεγκλημάτων. Συγκεντρώνοντας αστυνομικές δυνάμεις από διαφορετικές χώρες και χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, αυτή η επιχείρηση κατάφερε να διαλύσει αποτελεσματικά οργανωμένα δίκτυα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε παγκόσμιου ζητήματος.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εγκληματίες επίσης εξελίσσουν τις τακτικές τους. Επομένως, πρέπει πάντα να είμαστε σε επαγρύπνηση και να βελτιώνουμε τα μέτρα κυβερνοασφάλειας για να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από αυτούς τους απατεώνες.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS