ΑρχικήYoutubeNASA: Η SpaceX θα καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

NASA: Η SpaceX θα καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Η NASA ανακοίνωσε ότι η διαστημική εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, θα αναλάβει να βγάλει εκτός τροχιάς και να καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2031.

Σε μια ανακοίνωση στις 26 Ιουνίου, η NASA επιβεβαίωσε ότι η SpaceX θα λάβει 843 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους με το όνομα «US Deorbit Vehicle», το οποίο θα χτυπήσει τον ιστορικό διαστημικό σταθμό, καταστρέφοντάς τον, μετά την επίσημη «συνταξιοδότησή» του το 2030. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτό το όχημα, αλλά η NASA θα πιλοτάρει το σκάφος και θα διασφαλίσει ότι τα τμήματα που δεν θα αποτεφρωθούν κατά την πρόσκρουση και την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, θα προσγειωθούν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Point Nemo.

«Η επιλογή ενός αμερικανικού σκάφους για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να επιτύχουν μια ασφαλή και υπεύθυνη μετάβαση στη χαμηλή τροχιά της Γης στο τέλος των εργασιών του σταθμού», δήλωσε ο Ken Bowersox, αναπληρωτής διαχειριστής της NASA για τη Διεύθυνση Διαστημικών Επιχειρήσεων. «Η απόφαση αυτή υποστηρίζει επίσης τα σχέδια της NASA για μελλοντικούς εμπορικούς προορισμούς και επιτρέπει τη συνεχή χρήση του διαστήματος κοντά στη Γη», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Το διαστημικό σκάφος Dragon της NASA αλλάζει θέση στον ISS

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS SpaceX NASA

Με μήκος 108.000 μέτρα και βάρος 450 τόνους, ο ISS είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο και περιήλθε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 1984. Χρειάστηκαν δεκαετίες για το σχεδιασμό του, πολλές δοκιμαστικές πτήσεις και όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών μεταξύ των διαστημικών υπηρεσιών του Καναδά, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω από 270 αστροναύτες από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πραγματοποιώντας πάνω από 3.300 πειράματα.

Επί του παρόντος υπάρχουν 7 αστροναύτες στον ISS. Συνολικά, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 13 επιβάτες. Ωστόσο, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, ο ISS έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια προβλήματα, όπως μικροσκοπικές διαρροές κύτους και σφάλματα λογισμικού. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι έχει αντέξει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Δείτε επίσης: NASA: Νέα εφαρμογή σας βοηθά να εντοπίσετε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Όλα αυτά τα χρόνια, οι αποστολές στο διάστημα έχουν αλλάξει σημαντικά, με αυξημένη εστίαση στα ιδιωτικοποιημένα ταξίδια και την εμπορευματοποίηση. Η NASA συνεχίζει να σχεδιάζει αποστολές όπως το σεληνιακό πρόγραμμα Artemis, αλλά μετέφερε σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε διαστημόπλοια και πυραύλους εταιρειών, όπως η Blue Origin και η Boeing. Η SpaceX, ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί τον πιο σημαντικό σύμμαχο της NASA.

Η σύμβαση με τη SpaceX για την καταστροφή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική συμβολική στιγμή για τη βιομηχανία και θα καλύψει μια χρόνια σχέσης μεταξύ της εταιρείας και της NASA.

Η ανάπτυξη του ‘US Deorbit Vehicle’ είναι κρίσιμη για την ασφαλή και ελεγχόμενη καταστροφή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Χωρίς ένα τέτοιο όχημα, η αποσύνθεση του ISS θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτη, θέτοντας σε κίνδυνο περιοχές της Γης με την πτώση συντριμμιών.

Δείτε επίσης: NASA: Αντικείμενο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έπεσε σε σπίτι

Το ‘US Deorbit Vehicle’ θα επιτρέψει μια προγραμματισμένη και ακριβή είσοδο του ISS στην ατμόσφαιρα της Γης, μειώνοντας τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η ελεγχόμενη καταστροφή θα διασφαλίσει ότι τα συντρίμμια θα πέσουν σε απομακρυσμένες περιοχές του ωκεανού, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: www.popsci.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS