ΑρχικήYoutubeJames Webb Telescope: Οι "Πυλώνες της Δημιουργίας" σε 3D απεικόνιση

James Webb Telescope: Οι “Πυλώνες της Δημιουργίας” σε 3D απεικόνιση

Το 1995, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία, τους λεγόμενους “Πυλώνες της Δημιουργίας“, που απεικονίζουν διαστρικό αέριο και σκόνη. Η φωτογραφία εντυπωσίασε τόσο τους επιστήμονες όσο και το κοινό. Ήταν μια από τις πρώτες φωτογραφίες του τηλεσκοπίου και έγινε τόσο δημοφιλής που κυκλοφόρησε μέχρι και σε γραμματόσημο. Οι “Πυλώνες της Δημιουργίας” βρίσκονται στο νεφέλωμα του Αετού, περίπου 6.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, και τώρα, χάρη στα νέα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, έχουμε για πρώτη φορά μια 3D απεικόνιση.

Αυτή η νέα απεικόνιση, που παρουσιάζεται και σε ένα νέο βίντεο της NASA, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων. Τα νέα δεδομένα του James Webb δεν είναι απαραίτητα καλύτερα, αλλά βοηθούν τους αστρονόμους να μελετήσουν διαφορετικές πτυχές του ίδιου αντικειμένου. Τα διαστημικά τηλεσκόπια συνήθως ειδικεύονται σε ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Ενώ το Hubble συλλαμβάνει κυρίως ορατό φως, το James Webb είναι πιο αποτελεσματικό στο υπέρυθρο φως.

Δείτε επίσης: NASA: Η SpaceX θα καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Πυλώνες της Δημιουργίας 3D James Webb

Σύμφωνα με τον Mark Clampin, διευθυντή του τμήματος Αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, ο συνδυασμός των δεδομένων των δύο τηλεσκοπίων βοηθά στην καλύτερη κατανόηση για το σύμπαν.

Η περιοχή “Πυλώνες της Δημιουργίας” συνεχίζει να μας προσφέρει νέες ιδέες που βελτιώνουν την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια. Τώρα, με αυτήν τη νέα οπτικοποίηση, όλοι μπορούν να βιώσουν αυτό το πλούσιο, μαγευτικό τοπίο με έναν νέο τρόπο“, είπε ο επιστήμονας.

Οι πυλώνες του νεφελώματος μοιάζουν με τεράστια δάχτυλα ενός κοσμικού χεριού και αποτελούνται από μοριακό υδρογόνο και σκόνη. Διαβρώνονται αργά από το υπεριώδες φως από τα καυτά, νεαρά αστέρια που γεννιούνται στην περιοχή.

Δείτε επίσης: Chang’e 6: Η Κίνα έφερε υλικό από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού (για πρώτη φορά!)

Τα δεδομένα ορατού φωτός του Hubble απεικονίζουν μια αδιαπέραστη, καφέ – κίτρινη σκόνη και ιονισμένο αέριο με πρασινωπό-μπλε φόντο. Τα νέα υπέρυθρα δεδομένα από το James Webb κάνουν τους “Πυλώνες της Δημιουργίας” να φαίνονται ημιδιαφανείς, με το ιονισμένο αέριο να ξεχωρίζει σε ένα σκούρο μπλε φόντο. Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα πάντα εκτός από τα πιο πυκνά μέρη των πυλώνων του αερίου και της σκόνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, το James Webb τράβηξε, επίσης, μια εκπληκτική φωτογραφία των “Πυλώνων της Δημιουργίας”.

Δείτε επίσης: Άνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

Με τις προηγμένες δυνατότητές του και τον επαναστατικό σχεδιασμό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το σύμπαν και να προσφέρει πρωτοποριακές γνώσεις για μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αστρονομίας. Μελετώντας στοιχεία, όπως οι Πυλώνες της Δημιουργίας, θα ωθήσει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και θα εμπνεύσει νέες γενιές να εξερευνήσουν τα θαύματα του διαστήματος. Καθώς το JWST συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα και να καταγράφει εκπληκτικές εικόνες, μπορούμε να φανταστούμε τι απίστευτες ανακαλύψεις μας περιμένουν.

Πηγή: www.livescience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS