ΑρχικήSecurityΣυνελήφθη ύποπτος για απάτη μέσω Wi-Fi που στόχευε επιβάτες αεροδρομίων

Συνελήφθη ύποπτος για απάτη μέσω Wi-Fi που στόχευε επιβάτες αεροδρομίων

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) συνέλαβε έναν 42χρονο κάτοικο Αυστραλίας για απάτη, αφού φέρεται να δημιούργησε ένα δίκτυο πλαστών δωρεάν σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε αεροδρόμια.

Δείτε επίσης: Ευπάθεια Wi-Fi επιτρέπει την παρακολούθηση διαδικτυακών κινήσεων των χρηστών

αεροδρόμιο

Με την ονομασία «evil twin» συσκευές Wi-Fi, τα σημεία πρόσβασης εγκαταστάθηκαν σε πολλαπλές τοποθεσίες και μιμήθηκαν τα νόμιμα δίκτυα για τη λήψη προσωπικών δεδομένων από ανυποψίαστα θύματα που συνδέθηκαν κατά λάθος σε αυτά.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ισχυρίστηκε ότι όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να συνδέσουν τις συσκευές τους με τα δωρεάν δίκτυα Wi-Fi, οδηγήθηκαν σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα απάτης, που τους ζητούσε να συνδεθούν χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα στοιχεία σύνδεσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι λεπτομέρειες στη συνέχεια φέρεται να αποθηκεύτηκαν στις συσκευές του υπόπτου.

Τα στοιχεία email και κωδικού πρόσβασης που συλλέγονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση σε περισσότερες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών επικοινωνιών ενός θύματος, των αποθηκευμένων εικόνων και βίντεο ή τραπεζικών στοιχείων.

Ο ύποπτος εμφανίστηκε στο Magistrates Court του Περθ στις 28 Ιουνίου 2024. Αντιμετώπισε εννέα κατηγορίες για φερόμενα αδικήματα κυβερνοεγκλήματος.

Δείτε ακόμα: Πώς να βρείτε έναν κωδικό Wi-Fi σε Mac

Σε μια δημόσια δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου, το AFP είπε ότι ξεκίνησε έρευνα τον Απρίλιο του 2024, αφού μια αεροπορική εταιρεία ανέφερε ανησυχίες για ένα ύποπτο δίκτυο απάτης Wi-Fi που εντόπισαν οι υπάλληλοί της κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού.

Wi-Fi  απάτη

Οι ερευνητές του AFP ερεύνησαν τις αποσκευές του άνδρα όταν επέστρεψε στο αεροδρόμιο του Περθ με πτήση εσωτερικού στις 19 Απριλίου και κατέσχεσαν μια φορητή συσκευή ασύρματης πρόσβασης, έναν φορητό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο από τις χειραποσκευές του. Έψαξαν επίσης το σπίτι του στην Παλμύρα της Δυτικής Αυστραλίας.

Η Ομάδα Επιχειρήσεων Κυβερνοεγκλήματος της Δυτικής Διοίκησης του AFP ανέλυσε δεδομένα και συσκευές που κατασχέθηκαν από τον άνδρα και εντόπισε σελίδες απάτης Wi-Fi σε αεροδρόμια στο Περθ, τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, σε πτήσεις εσωτερικού και σε τοποθεσίες που συνδέονται με την προηγούμενη απασχόληση του άνδρα. Βρήκαν επίσης δεκάδες προσωπικά διαπιστευτήρια που ανήκουν σε άλλα άτομα στις συσκευές του άνδρα.

Ο άνδρας συνελήφθη και κατηγορήθηκε στις 8 Μαΐου κατά τη διάρκεια δεύτερης έρευνας στο σπίτι του στην Παλμύρα.

Δείτε επίσης: Πώς το Aircrack-ng μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια του Wi-Fi;

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, οι απατεώνες χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές για να εκμεταλλευτούν τα αδύνατα σημεία των χρηστών. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι η απάτη μέσω Wi-Fi. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα Wi-Fi, συχνά με ονόματα που μοιάζουν αξιόπιστα, ώστε να προσελκύσουν τους χρήστες να συνδεθούν. Μόλις οι χρήστες συνδεθούν, οι απατεώνες μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών, και προσωπικά έγγραφα. Είναι κρίσιμο οι χρήστες να είναι προσεκτικοί και να συνδέονται μόνο σε ασφαλή και γνωστά δίκτυα, καθώς και να χρησιμοποιούν VPN για επιπλέον προστασία.

Πηγή: infosecurity

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS