ΑρχικήSecurityCapraRAT Spyware: Κακόβουλες εφαρμογές στοχεύουν χρήστες Android

CapraRAT Spyware: Κακόβουλες εφαρμογές στοχεύουν χρήστες Android

Μια hacking ομάδα, γνωστή ως Transparent Tribe, διανέμει κακόβουλες εφαρμογές Android (CapraRAT spyware), στα πλαίσια μιας εκστρατείας social engineering.

CapraRAT Spyware Android

Αυτά τα APK συνεχίζουν την τάση της ομάδας για ενσωμάτωση spyware σε video browsing applications, με μια νέα επέκταση να στοχεύει mobile gamers, λάτρεις των όπλων και οπαδούς του TikTok“, δήλωσε ο ερευνητής ασφάλειας της SentinelOne, Alex Delamotte.

Η κακόβουλη καμπάνια, που ονομάστηκε CapraTube, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 2023. Η hacking ομάδα χρησιμοποιούσε weaponized εφαρμογές Android που υποδύονται νόμιμες εφαρμογές όπως το YouTube. Στόχος ήταν η μόλυνση των στόχων με ένα spyware  που ονομάζεται CapraRAT, μια τροποποιημένη έκδοση του AndroRAT με δυνατότητες καταγραφής διαφόρων δεδομένων.

Δείτε επίσης: Οι hackers Arid Viper διανέμουν το AridSpy spyware μέσω apps

Η Transparent Tribe, η οποία συνδέεται πιθανότατα με το Πακιστάν, χρησιμοποιεί το CapraRAT spyware για περισσότερα από δύο χρόνια και έχει στοχεύσει την ινδική κυβέρνηση και στρατιωτικό προσωπικό. Η ομάδα πραγματοποιεί, συνήθως, επιθέσεις spear-phishing και διανέμει διάφορα spyware, τόσο για Windows όσο και για Android.

Η δραστηριότητα, που επισημαίνεται σε αυτήν την αναφορά, δείχνει τη συνέχιση αυτής της τεχνικής με ενημερώσεις στα προσχήματα social engineering καθώς και προσπάθειες για μεγιστοποίηση της συμβατότητας του spyware με παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android“, εξήγησε ο Delamotte.

Τα κακόβουλα αρχεία APK που εντοπίστηκαν από τη SentinelOne είναι τα εξής:

  • Crazy Game (com.maeps.crygms.tktols)
  • Sexy Videos (com.nobra.crygms.tktols)
  • TikToks (com.maeps.vdosa.tktols)
  • Weapons (com.maeps.vdosa.tktols)

Δείτε επίσης: Google Play: Anatsa banking trojan και κακόβουλες εφαρμογές με εκατ. λήψεις

Το CapraRAT spyware χρησιμοποιεί το WebView για να εκκινήσει μια διεύθυνση URL είτε στο YouTube είτε σε ένα mobile gaming site, που ονομάζεται CrazyGames[.]com. Στο παρασκήνιο, κάνει κατάχρηση των αδειών του για πρόσβαση σε τοποθεσίες, μηνύματα SMS, επαφές και αρχεία καταγραφής κλήσεων. Μπορεί, επίσης, να κάνει κλήσεις, να τραβά screenshots και να κάνει εγγραφή ήχου και βίντεο.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο κακόβουλο λογισμικό είναι ότι δεν ζητούνται πλέον άδειες όπως READ_INSTALL_SESSIONS, GET_ACCOUNTS, AUTHENTICATE_ACCOUNTS και REQUEST_INSTALL_PACKAGES. Αυτό δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν περισσότερο ως εργαλείο παρακολούθησης παρά ως backdoor.

Οι ενημερώσεις στον κώδικα του CapraRAT spyware, από το Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι την τρέχουσα καμπάνια είναι ελάχιστες, αλλά υποδηλώνουν ότι οι προγραμματιστές επικεντρώνονται στο να κάνουν το εργαλείο πιο αξιόπιστο και σταθερό“, δήλωσε ο Delamotte.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει την ψηφιακή του ζωή από το spyware;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτείτε είναι η χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας. Τα προγράμματα αυτά σαρώνουν τη συσκευή σας για την εύρεση και την αφαίρεση του spyware (π.χ. CapraRAT). Επιπλέον, προσφέρουν προστασία σε πραγματικό χρόνο, προειδοποιώντας σας όταν μια εφαρμογή προσπαθεί να εγκαταστήσει spyware στη συσκευή σας.

Δείτε επίσης: Κακόβουλες εφαρμογές Google, Instagram, WhatsApp κλέβουν credentials

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και όλα τα προγράμματα ενημερωμένα. Οι ενημερώσεις αυτές συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του υπολογιστή σας από το spyware.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να είστε προσεκτικοί με τα email και τα μηνύματα που λαμβάνετε. Αυτά τα λογισμικά συχνά διαδίδονται μέσω επιθέσεων phishing, όπου οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να σας πείσουν να κάνετε κλικ σε ένα κακόβουλο σύνδεσμο ή να ανοίξετε ένα επικίνδυνο συνημμένο.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε συνεχώς αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών σας αρχείων. Αν και αυτό δεν θα σας προστατεύσει απευθείας από το spyware, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας αν η συσκευή σας προσβληθεί.

Πηγή: thehackernews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS