ΑρχικήUpdatesΚινέζικες εταιρείες EV οχημάτων απειλούν την Tesla

Κινέζικες εταιρείες EV οχημάτων απειλούν την Tesla

Τρεις κινέζικες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην Tesla.

Tesla

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, BYD, πούλησε σχεδόν 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια περίοδο, η Nio παρέδωσε πάνω από 57.000 οχήματα — αύξηση 144% σε ετήσια βάση. Η Zeekr, θυγατρική της Geely Automotive, κατέγραψε ρεκόρ Ιουνίου με περισσότερες από 20.000 παραδόσεις — αύξηση 89% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε περισσότερα: BYD: Παρουσιάζει υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με τεράστια αυτονομία

Παρά τις ανησυχίες για τους δασμούς από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πωλήσεις των τριών αυτών εταιρειών ενισχύθηκαν από μειώσεις τιμών, την εισαγωγή φθηνότερων μοντέλων και αυξημένη ζήτηση από τη Ρωσία, όπου οι δυτικοί ανταγωνιστές έχουν αποσυρθεί.

Αυτοί οι αριθμοί πιθανόν να προκαλέσουν ανησυχία στην Tesla και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, που κάποτε υποτίμησαν τις κινέζικες εταιρείες. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοινώνει τις παραδόσεις του δεύτερου τριμήνου την Τρίτη, ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.

Αναλυτές προβλέπουν πτώση 6% στις συνολικές παραδόσεις της Tesla από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters. Η Tesla έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις για να επανακτήσει πελάτες. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο Elon Musk συμμετείχε στον πόλεμο τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων, μειώνοντας τις τιμές σε επιλεγμένα μοντέλα της Tesla. Κατά την τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η Tesla ανακοίνωσε επίσης ένα πολυαναμενόμενο φθηνότερο ηλεκτρικό όχημα. Στα τέλη Μαΐου, η Tesla προσέφερε στους Κινέζους πελάτες την ευκαιρία να επισκεφθούν το εργοστάσιο της στο Fremont της Καλιφόρνια αν αγόραζαν αυτοκίνητο αυτό το καλοκαίρι.

“Τα θεμελιώδη της Tesla αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή, και γενικά αναμένουμε αρνητικές αναθεωρήσεις,” σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Dan Levy, στο CNBC τον περασμένο μήνα. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της εταιρείας είναι η στασιμότητα στις πωλήσεις, σημείωσε. Ο Levy προέβλεψε πτώση 11% στις παραδόσεις του Ιουνίου, υπολείποντας των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Δείτε επίσης: Το Tesla Model 3 είναι πλέον πιο οικονομικό από το Toyota Camry στο Leasing

Το αισιόδοξο σενάριο για την Tesla

Παρά τη δύναμη των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων, ένας αναλυτής είναι βέβαιος ότι η Tesla είναι έτοιμη για ανάκαμψη εν μέσω ανάπτυξης στην Κίνα και της παρουσίασης του Robotaxi, που προγραμματίζεται για τον Αύγουστο.

“Έχουμε δει σημάδια σταθεροποίησης των τιμών για την Tesla τους τελευταίους μήνες, καθώς φαίνεται ότι οι μεγάλες μειώσεις είναι πλέον παρελθόν,” όπως ανακοίνωσε ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives. Ως ένθερμος υποστηρικτής της Tesla, ανέφερε ότι η ζήτηση στην σημαντική αγορά της Κίνας δείχνει βελτίωση, καθώς οι πελάτες αντιλαμβάνονται πως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις τιμών.

Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν εδώ και καιρό τονίσει ότι η πραγματική αξία ορισμένων αμερικανικών εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητά τους, αλλά και η τεχνολογία που μπορούν να πωλήσουν σε άλλους πελάτες. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Tesla είναι περισσότερο εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής παρά μια παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία,” έγραψε ο Ives την Παρασκευή.

tesla

Διαβάστε ακόμη: BYD: Μειώνει ακόμη περισσότερο τις τιμές στα EV

Το ίδιο ισχύει και για τον αμερικανικό ανταγωνιστή Rivian, που πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Volkswagen. Οι αναλυτές της Goldman Sachs σημείωσαν τον Ιανουάριο ότι το λογισμικό αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τομείς της Rivian, χαρακτηρίζοντάς το “κεντρικό στοιχείο της value πρότασης και της ευκαιρίας για κερδοφορία.”

Πηγή: businessinsider

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS