ΑρχικήSecurityOutcome Health: Στελέχη φυλακίζονται λόγω απάτης εκατ. δολαρίων

Outcome Health: Στελέχη φυλακίζονται λόγω απάτης εκατ. δολαρίων

Τρία πρώην στελέχη της Outcome Health, μιας health tech startup, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, επειδή απέσπασαν με δόλο περίπου 1 δισ. δολάρια από επενδυτές και δανειστές.

Outcome Health φυλακίζονται στελέχη για απάτη

Ο Rishi Shah, 38 ετών, είναι συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Outcome Health, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2006 στο Σικάγο (ήταν γνωστή ως Context Media πριν από τον Ιανουάριο του 2017). Καταδικάστηκε σε επτάμιση χρόνια φυλάκιση.

Η πρώην Πρόεδρος της εταιρείας, Shradha Agarwal, 38 ετών, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια παραμονής σε halfway house.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη ύποπτος για απάτη μέσω Wi-Fi που στόχευε επιβάτες αεροδρομίων

Τέλος, ο Brad Purdy, 35 ετών, πρώην COO και οικονομικός διευθυντής της Outcome Health, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών.

Η Outcome Health παρείχε τηλεοράσεις και tablet για αίθουσες αναμονής σε ιατρεία και εμφάνιζε διαφημίσεις σε αυτές τις συσκευές για πελάτες κυρίως φαρμακευτικών προϊόντων. Ωστόσο, η εταιρεία πούλησε ad inventory που δεν διέθετε και διόγκωσε τις μετρήσεις που έδειχναν πόσοι ασθενείς αλληλεπιδρούσαν με το περιεχόμενο ενώ περίμεναν στις κλινικές και στα ιατρεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από το 2011 έως το 2017, τα στελέχη πραγματοποιούσαν αυτή την απάτη με τις διαφημίσεις.

Ως αποτέλεσμα διογκώθηκαν τεχνητά τα στοιχεία εσόδων της εταιρείας το 2015 και το 2016. Έτσι, τα τρία στελέχη, Shah, Agarwal και Purdy, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 110 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, τον Απρίλιο του 2016, επιπλέον 375 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016 και 487,5 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2017.

Δείτε επίσης: Operation First Light: Η Interpol εξάρθρωσε online δίκτυα απάτης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση 110 εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε σε μέρισμα 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Shah και μέρισμα 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την Agarwal. Η χρηματοδότηση 487,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχικό κεφάλαιο οδήγησε σε μέρισμα 225 εκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος των δύο.

«Τα πρώην στελέχη της Outcome εξαπάτησαν τους πελάτες τους, τους ελεγκτές τους, τους δανειστές τους και τους επενδυτές τους για χρόνια», δήλωσε η κύρια αναπληρώτρια βοηθός γενικού εισαγγελέα Nicole Argentieri, επικεφαλής του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Οι ποινές τους θα πρέπει να υπενθυμίζουν ότι «το να προσποιείσαι μέχρι να τα καταφέρεις» δεν είναι αποδεκτή πρακτική για μια επιχείρηση, είτε αυτή η εταιρεία είναι μια start-up είτε μια καλά εδραιωμένη εταιρεία. Το να λέτε ψέματα για τα έσοδά σας για να αποκτήσετε πελάτες ή χρηματοδότηση είναι ξεκάθαρη και απλή απάτη».

Δείτε επίσης: Μείωση των απατών που σχετίζονται με την κλοπή στοιχείων ταυτότητας;

Outcome Health: Στελέχη φυλακίζονται λόγω απάτης εκατ. δολαρίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτικές απάτες είναι από τις πιο επικερδείς απάτες, με τους επιτιθέμενους να συγκεντρώνουν περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FBI.

Τέτοιου είδους απάτες μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στη φήμη μιας εταιρείας. Η αποκάλυψη ότι βασικά στελέχη (όπως στην περίπτωση της Outcome Health) έχουν εμπλακεί σε απάτη εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των πελατών και των συνεργατών.

Οι λειτουργίες της εταιρείας μπορούν, επίσης, να επηρεαστούν αρνητικά, ενώ μπορεί να υπάρξουν και νομικές συνέπειες για την εταιρεία (πέρα από τα στελέχη).

Η μακροπρόθεσμη επίδραση της απάτης στη φήμη και τις λειτουργίες της εταιρείας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως. Ακόμη και αν η εταιρεία καταφέρει να ανακάμψει, η σκιά της απάτης θα συνεχίσει να την ακολουθεί, επηρεάζοντας την ικανότητά της να προσελκύει νέους επενδυτές, πελάτες και ταλέντα.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS