ΑρχικήYoutubeΚίνα: Ρομπότ σκύλος - οδηγός βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Κίνα: Ρομπότ σκύλος – οδηγός βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Κινέζοι ερευνητές στη Σαγκάη δημιουργούν ένα σκύλο ρομπότ, που θα λειτουργεί ως «σκύλος-οδηγός» για να βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης.

Το ρομπότ ήδη δοκιμάζεται στη Σαγκάη. Ο ρομποτικός σκύλος είναι εξοπλισμένος με κάμερες και αισθητήρες για να μετακινείται αποτελεσματικά στο περιβάλλον του. Μάλιστα, ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τους πραγματικούς σκύλους-οδηγούς, είναι ότι το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίσει τα σήματα στα φανάρια των δρόμων και να καθοδηγεί το άτομο όπως πρέπει. Αυτό το πετυχαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), με την οποία το έχουν εξοπλίσει οι ερευνητές. Το AI του επιτρέπει, επίσης, να αναγνωρίζει φωνές και να σχεδιάζει διαδρομές για να πηγαίνει από μέρος σε μέρος.

Επιπλέον, ο σκύλος-ρομπότ μπορεί να επικοινωνήσει με τον κάτοχό του. Είναι σε θέση να ακούει και να μιλά με τον χειριστή του.

Δείτε επίσης: Thermonator: Σκύλος-ρομπότ εκτοξεύει φλόγα

Ρομπότ σκύλος - οδηγός πρόβλημα όρασης

Έχει το μέγεθος ενός αγγλικού μπουλντόγκ, αλλά είναι λίγο πιο πλατύ από έναν πραγματικό σκύλο. Έχει έξι πόδια αντί για τέσσερα, καθώς οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα επιπλέον πόδια του προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα, κάνοντας τις κινήσεις του πιο ομαλές.

Ο καθηγητής Gao Feng, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τον σκύλο ρομπότ – οδηγό, είπε σχετικά με τα πόδια του ρομπότ. «Όταν σηκώνονται τρία πόδια, υπάρχουν ακόμα τρία … Είναι το πιο σταθερό σχήμα».

Ήδη δύο άτομα με προβλήματα όρασης δοκιμάζουν το ρομπότ – σκύλο – οδηγό χρησιμοποιώντας εντολές στην κινεζική γλώσσα. Οι δοκιμές γίνονται για να βοηθήσουν την ομάδα να βελτιώσει το μηχάνημα.

Το ένα άτομο είναι τυφλό, ενώ το δεύτερο έχει περιορισμένη όραση. Και οι δύο χρησιμοποιούν, συνήθως, μπαστούνι για να περπατήσουν. Δοκιμάζοντας το ρομπότ, είπαν ότι αν κυκλοφορήσει στην αγορά, θα είναι πολύ χρήσιμο, αφού θα τους βοηθήσει να μετακινούνται μόνοι τους.

Δείτε επίσης: Ντουμπάι αστυνομία: Ρομποτικά σκυλιά για δύσκολες αποστολές;

Αντίστοιχα ρομπότ, σκύλοι-οδηγοί, βρίσκονται επίσης υπό ανάπτυξη στην Αυστραλία και τη Βρετανία. Αλλά η Κίνα έχει μεγάλη έλλειψη παραδοσιακών σκύλων-οδηγών. Ο καθηγητής Gao είπε ότι υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 400 σκύλοι-οδηγοί στην Κίνα για σχεδόν 20 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα όρασης.

Η προσφορά πραγματικών σκύλων περιορίζεται από τις ανάγκες εκτροφής και εκπαίδευσης. Ο Gao είπε ότι η παραγωγή ρομπότ σκύλων-οδηγών θα μπορούσε να αυξηθεί σε βιομηχανικό επίπεδο, ειδικά σε ένα κέντρο παραγωγής όπως η Κίνα.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη αγορά για τα σκυλιά ρομπότ. «…Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που χρειάζονται σκύλους-οδηγούς», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Ex-Robots: Ανθρωποειδή ρομπότ με… συναισθήματα

Ένας σκύλος -οδηγός ρομπότ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τα άτομα με προβλήματα όρασης, λόγω της αυξημένης αυτονομίας και ανεξαρτησίας που προσφέρει. Οι ρομποτικοί οδηγοί μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να κινούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση σε διάφορα περιβάλλοντα, μειώνοντας την ανάγκη για ανθρώπινη βοήθεια.

Αυτά τα ρομπότ μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.

Φυσικά, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές δοκιμές. Όμως, η τεχνολογία πίσω από το σκύλο ρομπότ εξελίσσεται συνεχώς, προσφέροντας νέες δυνατότητες και βελτιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι τυφλοί χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από τις τελευταίες καινοτομίες και εξελίξεις και να αποκτήσουν πρόσβαση στις πιο προηγμένες λύσεις.

Πηγή: learningenglish.voanews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS