ΑρχικήSecurityProton: Ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια

Proton: Ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια

Η ελβετική εταιρεία Proton, γνωστή για την ανάπτυξη εφαρμογών προστασίας της ιδιωτικής ζωής, πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά: δυνατότητες δημιουργίας, επεξεργασίας και συνεργασίας σε έγγραφα μέσω της ασφαλούς υπηρεσίας αποθήκευσης cloud.

proton ασφάλεια cloud

Η κυκλοφορία του Proton Docs ενσωματωμένου στο Proton Drive έρχεται μετά την απόκτηση της εφαρμογής ασφαλούς λήψης σημειώσεων Standard Notes τον Απρίλιο.

Το Proton Drive, η υπηρεσία κρυπτογραφημένης αποθήκευσης cloud από άκρο σε άκρο (E2EE), κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 με υποστήριξη ιστού και επεκτάθηκε σε κινητές συσκευές αργότερα το ίδιο έτος. Οι νέες λειτουργίες συλλογικής επεξεργασίας εγγράφων ενισχύουν την ισχυρή ασφάλεια της εταιρείας, αποτελώντας ένα κρίσιμο εργαλείο παραγωγικότητας τόσο για επαγγελματίες όσο και για ιδιώτες.

Διαβάστε επίσης: Proton Pass: Ο password manager έρχεται σε Mac και Linux

Η Proton παρουσιάζει το Docs ως μια ασφαλή και ιδιωτικότητα-προσανατολισμένη εναλλακτική λύση στο Google Drive και τα Έγγραφα Google, τονίζοντας την απουσία της αρχιτεκτονικής μηδενικής γνώσης από τα ανταγωνιστικά προϊόντα. «Αυτή η σημαντική προσθήκη στη σουίτα προϊόντων μας, ενισχυμένης ιδιωτικότητας, προσφέρει μια ισχυρή εναλλακτική λύση στους υπάρχοντες επεξεργαστές εγγράφων, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια χωρίς να θυσιάζονται βασικά χαρακτηριστικά», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της.

Η κρυπτογράφηση E2E εξασφαλίζει ότι η Proton δεν έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των χρηστών, καθώς δεν διαθέτει τα κλειδιά κρυπτογράφησης. Αυτό επιτρέπει στην Proton να προσφέρει μια σαφή διαφοροποίηση από επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα, όπως αυτό της Google. «Το Docs παρέχει το ίδιο επίπεδο κρυπτογράφησης με το Proton Drive, σημαίνοντας ότι όλα τα περιεχόμενα προστατεύονται από την E2EE», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TechCrunch. «Ακόμα και αλλαγές, όπως τα ονόματα και διαδρομές αρχείων, είναι κρυπτογραφημένες.»

Η δημιουργία συλλογικών εγγράφων με E2EE είναι μια τεχνικά δύσκολη διαδικασία, κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη εταιρεία στην αγορά. Περιλαμβάνει ανταλλαγή κλειδιών και συγχρονισμένες βασικές πληροφορίες, όπως και τη δυνατότητα πρόσκλησης ατόμων για συνεργασία και ανάκλησης αυτών των αδειών, καθώς και ιδιωτική κοινή χρήση εγγράφων.

Η Proton λέει ότι θα ενημερώσει τον ιστότοπό της τις επόμενες εβδομάδες για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Docs στα παρασκήνια. Η εταιρεία σημειώνει ότι είχε ήδη λανσάρει βελτιωμένες δυνατότητες κοινής χρήσης στο Proton Drive πριν από μερικές εβδομάδες εν όψει αυτής της κυκλοφορίας.

Δείτε ακόμη: Το Encrypted Mail Desktop App της Proton τώρα διαθέσιμο για Mac

Σύμφωνα με την Proton, τα Έγγραφα στο Proton Drive περιλαμβάνουν δημοφιλείς και «ουσιώδεις» λειτουργίες, όπως πλήρη υποστήριξη για μείωση επισήμανσης και εμπλουτισμένου κειμένου, μπλοκ κώδικα και λίστες ελέγχου. Επιβεβαίωσε επίσης τη συμβατότητα για πολλούς τύπους αρχείων, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft .docx, και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εικόνων σε έγγραφα.

Οι δυνατότητες συνεργασίας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα προσθήκης και απάντησης (και επίλυσης) σχολίων και να δείτε ποιος άλλος βλέπει ένα έγγραφο σε πραγματικό χρόνο με “συνεργατικούς δρομείς”. Υποστηρίζονται επίσης προσκλήσεις για συνεργασία σε έγγραφα. Οι συμμετέχοντες χωρίς λογαριασμό Proton θα κληθούν να δημιουργήσουν έναν δωρεάν λογαριασμό για να αποκτήσουν πρόσβαση, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των εγγραφών και να τονώσει την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με το freemium της Proton, οι νέες δυνατότητες των εγγράφων είναι προσβάσιμες δωρεάν μέσω του Proton Drive, το οποίο προσφέρει έως και 5 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου. Μετά από αυτό το όριο, οι χρήστες που θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των εγγράφων θα πρέπει να αναβαθμίσουν σε ένα επί πληρωμή επίπεδο του Drive.

Περισσότερα χαρακτηριστικά βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης. Η Proton είπε ότι ο οδικός της χάρτης θα στοχεύει στη βελτίωση της εμπειρίας και της παραγωγικότητας των χρηστών, ξεκινώντας με πιο ισχυρά εργαλεία συνεργασίας για ομάδες. Δεδομένης της υπόσχεσης ασφάλειας της Proton, προωθεί τα Έγγραφα στο Drive σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε υψηλές απαιτήσεις συμμόρφωσης για την προστασία δεδομένων, όπως αυτές σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα ενημέρωσης, η χρηματοδότηση και η νομική.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο κώδικας για τα έγγραφα θα είναι ανοιχτού κώδικα «σύντομα», επιτρέποντας ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση των αξιώσεων ασφαλείας της.

Σε ένα περαιτέρω καθησυχαστικό βήμα για τους χρήστες, τον περασμένο μήνα η Proton ανακοίνωσε τη μετάβαση σε ένα μη κερδοσκοπικό μοντέλο δομής ιδρυμάτων, με το νέο ίδρυμα να γίνεται ο κύριος μέτοχος στην (κερδοσκοπική) επιχείρηση. Είπε ότι αυτή η αλλαγή διακυβέρνησης έχει σχεδιαστεί για να διαφυλάξει την αποστολή της υπέρ της ιδιωτικής ζωής μακροπρόθεσμα, επιτρέποντάς της να είναι αυτοσυντηρούμενη και ανεξάρτητη από άλλες εμπορικές ατζέντες.

Proton ασφάλεια

Διαβάστε σχετικά: Proton Drive Android: Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας και διαχείριση φωτογραφιών

Ο κατασκευαστής εφαρμογών, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία ως υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου E2EE (ProtonMail), έχει αυξήσει τη χρήση του με την πάροδο των ετών, επεκτείνοντας για να προσφέρει μια σειρά εφαρμογών υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι οποίες εστιάζουν στην παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας αποθήκευσης cloud, μαζί με εφαρμογή ημερολογίου, VPN και εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Η Proton αναφέρει τώρα περισσότερους από 100 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών συνολικά, με 500 υπαλλήλους να διατηρούν όλη την τεχνολογία της.

Πηγή: techcrunch

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS