ΑρχικήSecurityΗ "Πυραμίδα" της MetaMax: Η Κύπρος στο στόχαστρο επενδυτικής απάτης

Η “Πυραμίδα” της MetaMax: Η Κύπρος στο στόχαστρο επενδυτικής απάτης

Πανικός επικρατεί εδώ και δύο περίπου 24ωρα για τη φερόμενη κατάρρευση της “πυραμίδας” Metamax, στην οποία επένδυσαν πάρα πολλοί χρήστες και έχασαν τα χρήματά τους. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι Αρχές στην Κύπρο, αφού έχουν γίνει πολλαπλές καταγγελίες από Κύπριους πολίτες για εξαπάτηση, με δόλωμα επενδυτικά σχέδια τύπου πυραμίδας.

MetaMax πυραμίδα απάτη Κύπρος

Πρόκειται για μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τα χρήματα από νέα άτομα που επενδύουν για την πληρωμή προηγούμενων χρηστών, με το μοτίβο αυτό να συνεχίζεται καθιστώντας την μια εταιρεία πυραμίδα.

Οι οδηγίες της Αστυνομίας μετά την αποκάλυψη της απάτης Metamax

Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί αρκετές αναφορές, αν και ο ακριβής αριθμός των καταγγελιών δεν είναι ακόμη γνωστός. Μέσα στην ημέρα, θα υπάρξει ενημέρωση από τα επαρχιακά ΤΑΕ, για τον αριθμό των προσώπων που προχώρησαν σε καταγγελία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Metamax φαίνεται να δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες. Η Αστυνομία ελέγχει τα στοιχεία και εξετάζει αν πρόκειται πράγματι για απάτη τύπου πυραμίδας ή για κάποια άλλη επενδυτική απάτη. Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες φαίνεται να έχουν χαθεί, με την αστυνομία να προτρέπει τα θύματα να επικοινωνήσουν με τα επαρχιακά ΤΑΕ για περαιτέρω ενημέρωση και υποστήριξη.

Δείτε επίσης: Δεκάδες συλλήψεις ατόμων που διέπρατταν Vishing απάτες

Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στα επαρχιακά ΤΑΕ, ώστε να λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την απάτη της Metamax. Τα θύματα μπορούν να καλέσουν και σε έναν ειδικό αριθμό καταγγελιών σε διάφορες επαρχίες.

Πώς λειτουργούσε η Metamax

Η MetaMax, όπως εξηγεί ο Director Managed Services της Odyssey CyberSecurity, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, είναι μια εφαρμογή στην οποία οι χρήστες καλούνταν να επενδύσουν ένα ποσό, αγοράζοντας ένα πακέτο. Στη συνέχεια, καλούνταν να δουν και να βαθμολογήσουν κάποια βίντεο, με την υπόσχεση να λάβουν χρήματα. Το ποσό ανέβαινε όταν προσκαλούσαν και άλλους χρήστες στην «πυραμίδα».

Η εφαρμογή έγινε ευρέως γνωστή στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Ουσιαστικά, ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Metamax, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αγοράσει ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα πακέτα που υπήρχαν.

Αναλόγως του πακέτου που ήθελε να αγοράσει ο κάθε «επενδυτής», στη συνέχεια θα έπρεπε να βαθμολογεί με πέντε αστέρια κάποια βίντεο που εμφάνιζε η πλατφόρμα. Όταν ολοκλήρωνε τη βαθμολόγησή του, του επιστρέφονταν χρήματα.

Με βάση τις υποσχέσεις της πλατφόρμας, σε ένα μήνα ο χρήστης θα έκανε απόσβεση το ποσό που είχε δώσει, ενώ σε τρεις μήνες, που διαρκούσε η συνδρομή, θα κέρδιζε τα τριπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε (εφόσον έκανε την διαδικασία καθημερινά). Όμως, έπρεπε να εγγράψουν και τρία νέα μέλη για να πάρουν ποσοστό και από εκείνους.

Όσο μεγαλύτερο πακέτο αγόραζε κάποιος, τόσο μεγαλύτερο ήταν το κέρδος!

Δείτε επίσης: Outcome Health: Στελέχη φυλακίζονται λόγω απάτης εκατ. δολαρίων

Εδώ και κάποιες μέρες, ξεκίνησαν διάφορες αναφορές για την εταιρεία, με αναφορές περί κλεισίματός της, με την ίδια να μην έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, εξήγησε ότι τέτοιου είδους απάτες είναι πολύ αληθοφανείς. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρχές για να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από τις πολλαπλές καταγγελίες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και από τους ίδιους τους χρήστες. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια παράλληλη υπόθεση στις Φιλιππίνες.

Οι πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή την επενδυτική πυραμίδα πλήρωναν ένα ποσό και τα κέρδη τους εξαρτιώνταν από την προσέλκυση νέων μελών, δημιουργώντας μία διαρκώς αυξανόμενη πυραμίδα που τελικά καταρρέει. «Αυτό που πρέπει να βάζει σε σκέψη τον κόσμο είναι ότι ο πρώτος για να κερδίσει πρέπει να γράψει τρεις, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να γράψουν άλλους τρεις, άρα πάμε εννιά. Οι εννιά θα γίνουν 27 και πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κάποτε θα ανοίξει ο πληθυσμός της Κύπρου και ίσως της υφηλίου. Άρα οι τελευταίοι από πού θα πληρωθούν;» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Η καλύτερη διαφήμιση

Το περιστατικό με την πυραμίδα Metamax αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα που υπόσχονται εύκολο κέρδος. Οι πρώτοι που καταφέρνουν να αποσπάσουν κέρδη λειτουργούν ως διαφήμιση, παρασύροντας φίλους και συγγενείς. Οι φίλοι και οι συγγενείς εμπιστεύονται αυτόν που τους λέει για τα κέρδη (αφού δεν είναι κάποιος άγνωστος) και πέφτουν στην παγίδα. Αρχίζουν να επενδύουν και εκείνοι και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να καταγγείλουν αυτόν που πρότεινε την πλατφόρμα.

Ευτυχώς, η υπόθεση φαίνεται να τερματίστηκε νωρίς, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Κύπριων θυμάτων, φαίνεται να είναι περιορισμένος.

Τα θύματα θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω; 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ο κόσμος θα πρέπει να συνεργάζεται με εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες από την κεφαλαιαγορά της εκάστοτε χώρας. Επίσης, προτού γίνει οποιαδήποτε επένδυση, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν μια ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία ή την πλατφόρμα με την οποία πρόκειται να συνεργαστούν.

Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι ήταν ένα ξεκάθαρο Ponzi scheme το οποίο είναι παράνομο και ήταν ύποπτο λόγω της τεράστιας απόδοσης των επενδύσεων.

Ενδεικτικό της απάτης είναι ότι το άτομο που απεικονίζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, είναι ένα avatar που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη. Επίσης, η διεύθυνση της εταιρείας βρίσκεται στον Καναδά, ωστόσο πρόκειται για ένα εικονικό γραφείο.

Δείτε επίσης: Operation First Light: Η Interpol εξάρθρωσε online δίκτυα απάτης

Σε ερώτηση αν θα επιστραφούν τα χρήματα στους χρήστες που εξαπατήθηκαν, ο ειδικός απάντησε αρνητικά.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που πολλοί πολίτες ζητούν τα λεφτά τους πίσω, καταγράφεται νέα απάτη, αφού υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν τρόπο να ανακτήσουν τα ποσά αυτά.

Αν και δε γνωρίζουμε από πού ξεκίνησε η πυραμίδα Metamax, περισσότερη χρήση εντοπίζεται σε Αφγανιστάν, Φιλιππίνες και Κύπρο.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

Πρακτικές για την προστασία των επενδύσεων

  • Η εκπαίδευση είναι το πρώτο βήμα για την προστασία των επενδύσεων. Κατανοήστε τους διάφορους τύπους επενδύσεων και τους κινδύνους που συνεπάγονται. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες τάσεις και απάτες στον επενδυτικό χώρο.
  • Επιλέξτε αξιόπιστους και αδειοδοτημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Ελέγξτε τα πιστοποιητικά και την εμπειρία τους, και βεβαιωθείτε ότι είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημους ρυθμιστικούς φορείς.
  • Μην τοποθετείτε όλα τα χρήματά σας σε μία μόνο επένδυση ή σε έναν μόνο τομέα. Η διαφοροποίηση μειώνει τον κίνδυνο απώλειας.
  • Προσοχή στις επενδυτικές ευκαιρίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Οι απατεώνες συχνά υπόσχονται υψηλές αποδόσεις με μικρό ή καθόλου κίνδυνο. Να είστε σκεπτικοί και να ερευνάτε διεξοδικά πριν επενδύσετε.
  • Χρησιμοποιήστε ασφαλείς πλατφόρμες και τεχνολογίες για τις επενδύσεις σας. Βεβαιωθείτε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε έχουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας και κρυπτογράφησης.
  • Διατηρήστε τα προσωπικά και οικονομικά σας δεδομένα ασφαλή. Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες μέσω email ή τηλεφώνου, εκτός αν είστε βέβαιοι για την ταυτότητα του παραλήπτη.
  • Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς και τις επενδύσεις σας. Παρακολουθείτε τις κινήσεις και τις αποδόσεις, και αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.
  • Συμβουλευτείτε νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες πριν πάρετε σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις. Η γνώμη ενός ειδικού μπορεί να σας προστατεύσει από λάθη και απάτες.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS