ΑρχικήYoutubeNASA: Ολοκλήρωση πειράματος προσομοίωσης - Το πλήρωμα "εγκαταλείπει τον Άρη"

NASA: Ολοκλήρωση πειράματος προσομοίωσης – Το πλήρωμα “εγκαταλείπει τον Άρη”

Η NASA ολοκληρώνει ένα πείραμα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη, διάρκειας ενός έτους. Τώρα, τέσσερις εθελοντές πρόκειται να εγκαταλείψουν τον προσομοιωμένο βιότοπο στον οποίο ζούσαν από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Το πείραμα Crew Health and Performance Exploration Analog της NASA δημιουργήθηκε για να δουν οι επιστήμονες πώς μπορούν να διατηρήσουν τους αστροναύτες υγιείς και παραγωγικούς κατά τη διάρκεια αποστολών στον Άρη. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε έναν 3D-printed βιότοπο 1.700 τετραγωνικών ποδιών, ο οποίος μιμείται τις συνθήκες που επικρατούν στον Άρη.

Δείτε επίσης: Άνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

Στις 25 Ιουνίου 2023, η Kelly Haston, η Anca Selariu, ο Ross Brockwell και ο Nathan Jones ξεκίνησαν το πρόγραμμα προσομοίωσης της NASA, μπαίνοντας στον βιότοπο που μοιάζει με τον Άρη. Από τότε βρίσκονται εκεί μέσα και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνθήκες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη.

Οι τέσσερις εθελοντές έχουν κάνει επιστημονικά πειράματα, έχουν εξασκηθεί σε εικονικά Marswalks και έχουν καλλιεργήσει μερικά από τα δικά τους τρόφιμα, φέρνοντας μαζί τους λίγο πράσινο από τη Γη.

«Η παραγωγή ειδών για σαλάτα μπορεί να συμπληρώσει τα συσκευασμένα γεύματα, να μειώσει την κούραση του μενού και να προσφέρει μια δημιουργική διέξοδο στο πλήρωμα που θέλει να προσθέσει μια ποικιλία φρέσκων προϊόντων στη διατροφή του», δήλωσε η Gioia Massa της NASA, η οποία ηγείται της αγροτικής ομάδας του πειράματος. «Η καλλιέργεια φυτών μπορεί, επίσης, να προσφέρει ψυχολογικά οφέλη για τους αστροναύτες που ζουν σε απομονωμένα, περιορισμένα περιβάλλοντα μακριά από τη Γη, και ελπίζουμε να συλλέξουμε δεδομένα και για τις δύο αυτές πτυχές».

Δείτε επίσης: NASA: Η SpaceX θα καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Εκτός από τα πειράματα και τις δοκιμές, το πλήρωμα ασχολήθηκε με άλλες πιθανές προκλήσεις μιας αποστολής στον Άρη, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης. Επίσης, έγινε προσομοίωση αστοχιών εξοπλισμού και εσκεμμένη καθυστέρηση στην επικοινωνία με τη NASA και τη Γη γενικότερα. Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής αποστολής, τα ραδιοσήματα μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 20 λεπτά για να περάσουν μεταξύ Γης και Άρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Το πλήρωμα πρόκειται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσομοίωσης και να εγκαταλείψει τον υποτιθέμενο Άρη, το Σάββατο 6 Ιουλίου. Θα υπάρξει και μετάδοση της εξόδου των εθελοντών.

Μετά την ολοκλήρωση της προσομοίωσης, οι επιστήμονες της NASA θα αναλύσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτά τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ψυχολογική και σωματική κατάσταση των εθελοντών, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υποστήριξης ζωής.

Η ανάλυση των δεδομένων θα βοηθήσει στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες αποστολές σε απομονωμένα και κλειστά περιβάλλοντα, όπως ο Άρης. Αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση των πρωτοκόλλων και των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές.

Δείτε επίσης: Τα ηφαίστεια του Άρη έχουν κάτι απροσδόκητο: Πάγο

NASA προσομοίωση

Η προσομοίωση θα παρέχει επίσης πολύτιμα δεδομένα στη NASA για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αστροναύτες. Αυτά τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε τεχνικές επιβίωσης, διαχείριση κρίσεων και διατήρηση της υγείας και της ευεξίας σε απομονωμένα περιβάλλοντα.

Οι γνώσεις που θα αποκτήσουν οι επιστήμονες θα είναι κρίσιμες για την επιτυχία των επανδρωμένων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλα δύο πειράματα διάρκειας ενός έτους στον βιότοπο. Η επόμενη αποστολή θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2025.

Πηγή: www.scrippsnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS