ΑρχικήSecurityΒραζιλία: Απαγόρευσε στη Meta την επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση AI

Βραζιλία: Απαγόρευσε στη Meta την επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση AI

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Βραζιλίας, απαγόρευσε προσωρινά στη Meta την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χρηστών για την εκπαίδευση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας.

βραζιλία meta

Το ANPD διαπίστωσε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που βασίζονται σε ανεπαρκείς νομικές βάσεις, έλλειψη διαφάνειας, περιορισμό των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, καθώς και κινδύνους για τα παιδιά και τους εφήβους.

Διαβάστε σχετικά: Εικόνες παιδιών έχουν χρησιμοποιηθεί κρυφά για εκπαίδευση AI εργαλείων

Αυτή η απόφαση προέκυψε μετά την αναθεώρηση των όρων χρήσης του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας τη χρήση δημόσιου περιεχομένου από το Facebook, το Messenger και το Instagram για σκοπούς εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι το LAION-5B, ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων κειμένου-εικόνας που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI), περιείχε συνδέσμους με αναγνωρίσιμες φωτογραφίες παιδιών από τη Βραζιλία. Αυτές οι φωτογραφίες τα εκθέτουν σε κίνδυνο δημιουργίας κακόβουλων πλαστών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκμετάλλευση και βλάβη.

Η Βραζιλία διαθέτει περίπου 102 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες αγορές. Η ANPD τόνισε ότι η ενημέρωση της Meta παραβιάζει τον Γενικό Νόμο για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (LGBD), επισημαίνοντας τον «άμεσο κίνδυνο σοβαρής, ανεπανόρθωτης ή δύσκολα επιδιορθώσιμης βλάβης στα θεμελιώδη δικαιώματα των θιγόμενων υποκειμένων των δεδομένων».

Η Meta έχει προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών για να συμμορφωθεί με την εντολή, διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει καθημερινά πρόστιμα ύψους 50.000 ρεάλ (περίπου 8.808 $).

Δείτε επίσης: Meta: Διακόπτει την εκπαίδευση του AI με δεδομένα χρηστών

Σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Associated Press, η εταιρεία ανέφερε ότι η πολιτική “συμμορφώνεται με τους νόμους και κανονισμούς περί απορρήτου στη Βραζιλία” και ότι η απόφαση αποτελεί “ένα βήμα πίσω για την καινοτομία και τον ανταγωνισμό στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθυστερώντας περαιτέρω τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στους πολίτες της Βραζιλίας.”

Η εταιρεία social media έχει αντιμετωπίσει παρόμοια αντίδραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αναστείλει τα σχέδιά της για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της χρησιμοποιώντας δεδομένα χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, δήλωσε ότι η Ε.Ε. «δεν αποτελεί πλέον πρόσφορο έδαφος για καινοτομίες και εταιρείες παγκόσμιας κλάσης». Πρόσθεσε επίσης ότι «η εποχή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει μια ευκαιρία να αλλάξει η πορεία της ιστορίας».

Η Cloudflare ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου “one-click” εργαλείου που εμποδίζει τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να αποσπούν περιεχόμενο από τους ιστότοπους των πελατών της για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). Αυτή η εξέλιξη προάγει την ανάπτυξη και την προστασία του διαδικτυακού περιεχομένου.

meta Βραζιλία

Διαβάστε ακόμα: Tech εταιρείες δίνουν στον εαυτό τους το δικαίωμα χρήσης δεδομένων ανθρώπων για την εκπαίδευση AI

“Αυτή η λειτουργία θα ενημερώνεται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου καθώς εντοπίζουμε νέα δακτυλικά αποτυπώματα από κακόβουλα bots που συλλέγουν δεδομένα ευρέως από το διαδίκτυο για την εκπαίδευση μοντέλων,” ανέφερε η εταιρεία υποδομής ιστού.

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS