ΑρχικήHow ToWindows 11: Πώς να κρυπτογραφήσετε αρχεία και φακέλους;

Windows 11: Πώς να κρυπτογραφήσετε αρχεία και φακέλους;

Τα Windows 11 προσφέρουν διάφορες δυνατότητες ασφαλείας, αλλά αν θέλετε extra προστασία για να διατηρήσετε τα αρχεία σας ιδιωτικά και ασφαλή, μπορείτε να τα κρυπτογραφήσετε. Η κρυπτογράφηση αρχείων είναι μια από τις πιο βασικές πρακτικές ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούμε. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δείτε πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση και πόσο εύκολα μπορείτε να κρυπτογραφήσετε αρχεία και φακέλους σας στα Windows 11.

κρυπτογραφήσετε αρχεία Windows 11

Τι είναι η κρυπτογράφηση αρχείων;

Η κρυπτογράφηση φροντίζει ώστε το περιεχόμενο ενός αρχείου να μην μπορεί να διαβαστεί από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Αν ένα άτομο, χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας, προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο, θα δει ένα κρυπτογραφημένο περιεχόμενο. Εφόσον είστε συνδεδεμένοι σε μια συσκευή Windows, το αρχείο σας θα ανοίγει και θα λειτουργεί κανονικά επειδή το πιστοποιητικό ασφαλείας είναι συνδεδεμένο στον λογαριασμό σας. Εάν κάποιος άλλος προσπαθήσει να ανοίξει αυτό το αρχείο χωρίς να είναι συνδεδεμένος στον λογαριασμό σας, δεν θα είναι αναγνώσιμο.

Δείτε επίσης: Η σημασία της κρυπτογράφησης στα δεδομένα του cloud

Ποια είναι τα οφέλη από την κρυπτογράφηση ενός αρχείου;

Η κρυπτογράφηση παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την κοινή χρήση αρχείων μέσω email, μηνυμάτων κ.λπ. Αυτές οι μέθοδοι επικοινωνίας μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παραβίαση ή κυβερνοεπιθέσεις, αλλά τα κρυπτογραφημένα αρχεία δεν θα κινδυνεύουν. Εάν στέλνετε ευαίσθητα οικονομικά ή προσωπικά δεδομένα, η κρυπτογράφηση διατηρεί αυτές τις πληροφορίες πιο ασφαλείς.

Δείτε επίσης: LastPass: Κρυπτογράφηση URLs στα vaults για μεγαλύτερη ασφάλεια

Πώς να κρυπτογραφήσετε αρχεία και φακέλους στα Windows 11;

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του αρχείου ή του φακέλου που θέλετε να κρυπτογραφήσετε.
  • Επιλέξτε Properties.
  • Στο κάτω μέρος του παραθύρου Properties, επιλέξτε Advanced.
  • Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο Encrypt contents to secure data.
  • Πατήστε Apply.
  • Θα δείτε ένα μήνυμα που θα ρωτά αν πρέπει να κρυπτογραφηθούν και άλλα σχετικά αρχεία. Αφού αποφασίσετε, επιλέξτε Okay.
  • Επιλέξτε ξανά Apply (στο παράθυρο Properties).
  • Το κρυπτογραφημένο αρχείο εμφανίζεται πια με ένα λουκέτο.

Δείτε επίσης: Google Meet: Κρυπτογραφημένες κλήσεις και για χρήστες εκτός Google

Πρόβλημα με την κρυπτογράφηση

Εάν η επιλογή Encrypt contents to secure data δεν είναι διαθέσιμη (γκρι χρώμα- και δεν μπορείτε να επιλέξετε το πλαίσιο), η κρυπτογράφηση ενδέχεται να μην είναι ενεργοποιημένη ή διαθέσιμη στη συσκευή σας.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η κρυπτογράφηση προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, δεν είναι αλάνθαστη. Είναι απαραίτητο να ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης και τα κλειδιά κρυπτογράφησης και να χρησιμοποιείτε ισχυρούς, μοναδικούς συνδυασμούς για κάθε αρχείο. Επιπλέον, να είστε πάντα προσεκτικοί με την κοινή χρήση κλειδιών αποκρυπτογράφησης και να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστο λογισμικό κρυπτογράφησης.

Πηγή: www.microsoft.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS