ΑρχικήYoutubeΤο ηλιακό μέγιστο πλησιάζει, είναι επικίνδυνο για τη Γη;

Το ηλιακό μέγιστο πλησιάζει, είναι επικίνδυνο για τη Γη;

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 είδαμε τους υψηλότερους αριθμούς ηλιακών κηλίδων στον ήλιο από το 2002, αλλά έχουμε φτάσει στο ηλιακό μέγιστο;

Δείτε επίσης: Η ολική ηλιακή έκλειψη θα είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ!

Ο ήλιος ακολουθεί έναν 11ετή ηλιακό κύκλο αυξανόμενης και φθίνουσας δραστηριότητας. Αν και δεν είναι ο πρώτος αστρονόμος που ανακάλυψε τον ηλιακό κύκλο, η σύμβαση αρίθμησης και ονοματοδοσίας του ηλιακού κύκλου εισήχθη για πρώτη φορά το 1852 από τον Ελβετό αστρονόμο Johann Rudolf Wolf. Μέχρι τότε, ο ήλιος βρισκόταν ήδη στον Ηλιακό Κύκλο 9. Από τον Δεκέμβριο του 2019, βρισκόμαστε πλέον στον Ηλιακό Κύκλο 25.

ηλιακό μέγιστο

Ένας δεδομένος ηλιακός κύκλος ξεκινά στο ηλιακό ελάχιστο, όπου ο ήλιος είναι σχεδόν χωρίς ηλιακές κηλίδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλιακές εκλάμψεις ή εκτινάξεις μάζας (CMEs) για αρκετούς μήνες. Από αυτή την περίοδο του ηλιακού ελάχιστου, η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται σταδιακά μέσα στα χρόνια, μέχρι την περίοδο του ηλιακού μέγιστου. Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, οι μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις και τα CME είναι πιο συχνές.

Επειδή το ηλιακό μέγιστο ορίζεται από αυτήν την κορύφωση της εξομαλυνόμενης καμπύλης 13 μηνών, το ηλιακό μέγιστο μπορεί να μην εμφανιστεί πραγματικά τον μήνα με τον υψηλότερο αριθμό ηλιακών κηλίδων. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον Ηλιακό Κύκλο 24, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός ηλιακών κηλίδων καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά το επίσημο ηλιακό μέγιστο έφτασε τον Ιούνιο του 2014.

Δείτε ακόμα: Ο Ήλιος εκπέμπει την ισχυρότερη έκλαμψη στον τρέχοντα κύκλο του

Εν τω μεταξύ, στον τρέχοντα ηλιακό κύκλο, στις 25 Μαΐου και Ιουνίου 2024 σημειώθηκε ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός ηλιακών κηλίδων από τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι πιθανό αυτοί οι μήνες να έχουν τον υψηλότερο αριθμό ηλιακών κηλίδων που θα δούμε, ακόμη και αν η εξομαλυνόμενη τιμή 13 μηνών ( που ορίζει το ηλιακό μέγιστο) συνεχίζει να αυξάνεται για μερικούς ακόμα μήνες. Εναλλακτικά, είναι επίσης πιθανό οι επόμενοι μήνες να δουν αριθμούς ηλιακών κηλίδων μεγαλύτερους από τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι νεότερες προσπάθειες μοντελοποίησης από το NOAA, που χρησιμοποιούν υπάρχοντα δεδομένα ηλιακών κηλίδων για να προβλέψουν την κορύφωση του ηλιακού κύκλου, υπολογίζουν ένα ηλιακό μέγιστο μεταξύ Ιουλίου 2024 και Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, αν και η αιχμή του ηλιακού κύκλου μπορεί να είναι επικείμενη, θα περάσει αρκετός χρόνος πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε πότε όντως θα συμβεί το ηλιακό μέγιστο.

Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, συμβαίνουν συχνά γεωμαγνητικές καταιγίδες. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες δεν είναι επικίνδυνες για το ανθρώπινο σώμα στην επιφάνεια της Γης. Αλλά μπορούν να επηρεάσουν ορισμένες επίγειες τεχνολογίες, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνίες και δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σχεδόν όλα όσα βασίζεται ο σύγχρονος κόσμος θα μπορούσαν να αποσυντονιστούν εάν απενεργοποιηθούν από μια αρκετά σοβαρή ηλιακή καταιγίδα.

Δείτε επίσης: Ήλιος: Κομμάτι του αποκολλήθηκε δημιουργώντας περίεργη δίνη

Με ένα αναμενόμενο ηλιακό μέγιστο από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025, θα μπορούσαμε εύκολα να φτάσουμε στο τέλος του 2025 ή του 2026 προτού μπορέσουμε να δηλώσουμε με σιγουριά πότε συνέβη το ηλιακό μέγιστο.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS