ΑρχικήUpdatesiOS 18: 10+ αλλαγές στο Control Center

iOS 18: 10+ αλλαγές στο Control Center

Η Apple επανέφερε το Control Center στο iOS 18, προσφέροντας μια από τις σημαντικότερες αλλαγές για το iPhone και το iPad, εκτός από το Apple Intelligence.

Control center ios 18

Η νέα διεπαφή είναι πιο προσαρμόσιμη, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και καθιστώντας τα στοιχεία ελέγχου προσβάσιμα από διάφορα μέρη.

Αυτός ο οδηγός επισημαίνει όλες τις νέες αλλαγές στο Control Center που πρόσθεσε η Apple στο iOS 18‌ (και στο iPadOS 18).

Δείτε περισσότερα: Το Control Center του iOS 18 θα διαθέτει νέο widget μουσικής

ios

Η Apple έχει σχεδιάσει ένα πλέγμα τύπου Home Screen για το Control Center, με διάταξη 8×4 σε κυκλικά σημεία, όπου μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα χειριστήρια. Μπορείτε να γεμίσετε όλα τα σημεία ή να αφήσετε κενά μεταξύ των στηλών και σειρών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Κανένα από τα κουμπιά του Control Center δεν είναι μόνιμο. Κάθε κουμπί που επιλέγετε μπορεί να μετακινηθεί, να αντιγραφεί, να διαγραφεί ή να αναδιαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Για να μετακινήσετε τα στοιχεία ελέγχου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Σύρετε προς τα κάτω από την επάνω δεξιά γωνία της οθόνης του iPhone ή του iPad για να ανοίξετε το Control Center.
  • Πατήστε παρατεταμένα σε οποιοδήποτε κενό χώρο και κρατήστε πατημένο μέχρι να εμφανιστεί το πλέγμα ή πατήστε το κουμπί “+” στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης.
  • Χρησιμοποιήστε το δάχτυλά σας για να επιλέξετε ένα εικονίδιο και να το μετακινήσετε εκεί που θέλετε.
  • Πατήστε στο επάνω ή στο κάτω μέρος της οθόνης για έξοδο από τη λειτουργία πλέγματος.

Αλλαγή μεγέθους και διαγραφή στοιχείων ελέγχου

apple ios 18

Τα χειριστήρια του Control Center μπορούν να προσαρμόζονται σε μέγεθος, επιτρέποντάς σας να κάνετε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κουμπιά μεγαλύτερα και πιο εύκολα στη χρήση. Οι λειτουργίες, όπως το Dark Mode, ο Φακός, το Χρονόμετρο, η Λειτουργία Χαμηλής Κατανάλωσης, η Φωνητική Σημείωση και το Τηλεχειριστήριο μπορούν να επεκταθούν έως τέσσερις κυκλικές μονάδες πλέγματος.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν έναν κύκλο μίας μονάδας πλέγματος, έναν οριζόντιο κύκλο δύο μονάδων με την προσθήκη του ονόματος του χειριστηρίου και έναν κύκλο τεσσάρων μονάδων διατεταγμένο σε τετράγωνο σχήμα. Τα περισσότερα χειριστήρια περιορίζονται σε αυτά τα μεγέθη.

Ορισμένα χειριστήρια, όπως η Ένταση και η Φωτεινότητα, περιορίζονται σε δύο οριζόντιες μονάδες πλέγματος, χωρίς δυνατότητα αλλαγής σχήματος ή μεγέθους. Τα συνολικά χειριστήρια συνδεσιμότητας μπορούν να καταλαμβάνουν είτε τέσσερα σημεία του πλέγματος σε τετράγωνο σχήμα είτε όλο το αντικείμενο, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές.

Τα χειριστήρια για πολλά αξεσουάρ και σκηνές έξυπνου σπιτιού προσφέρουν περισσότερες επιλογές μεγέθους, από τέσσερις μονάδες πλέγματος έως και 24 μονάδες. Το χειριστήριο Now Playing έχει παρόμοιες επιλογές και μπορεί να καταλάβει ολόκληρο το πλέγμα.

Για να αλλάξετε το μέγεθος των στοιχείων ελέγχου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Πατήστε παρατεταμένα σε ανοιχτό χώρο στο Control Center ή πατήστε το κουμπί “+”.
  • Πιάστε την κάτω δεξιά γωνία ενός εικονιδίου, το οποίο έχει έναν κυρτό, τονισμένο δείκτη για να υποδείξει ότι μπορείτε να το χειριστείτε.

Διαβάστε επίσης: iPhone: Πώς να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο Control Center στην οθόνη κλειδώματος

  • Σύρετε και τραβήξτε προς τα έξω για να μεγαλώσετε ένα χειριστήριο ή πιέστε προς τα πάνω και ξανά για να το μικρύνετε. Θα υπάρχουν ελάχιστα και μέγιστα μεγέθη που διαφέρουν για διαφορετικούς ελέγχους.
  • Πατήστε στο επάνω ή στο κάτω μέρος της οθόνης για έξοδο από το μενού επεξεργασίας ή απλώς περιμένετε και θα κλείσει αυτόματα μετά από λίγα δευτερόλεπτα χωρίς αλληλεπίδραση.
  • Για να διαγράψετε οποιοδήποτε στοιχείο ελέγχου του Control Center, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να μεταβείτε στη λειτουργία επεξεργασίας και πατήστε το “-“.

Συλλογή ελέγχων

ios apple

Τα στοιχεία ελέγχου του Control Center είναι πλέον οργανωμένα σε μια συλλογή προσβάσιμη από τη διεπαφή του. Για να μεταβείτε σε αυτή τη συλλογή, πατήστε παρατεταμένα στην οθόνη ή χρησιμοποιήστε το κουμπί “+” για να εισέλθετε στη λειτουργία επεξεργασίας, και στη συνέχεια επιλέξτε “Προσθήκη ελέγχου”.

Το κύριο μέρος της συλλογής περιλαμβάνει μια σειρά προτεινόμενων χειριστηρίων. Κάνοντας κύλιση προς τα κάτω, θα βρείτε επιλογές οργανωμένες σε κατηγορίες όπως: Προσβασιμότητα, Λήψη, Ρολόι, Συνδεσιμότητα, Οθόνη και Φωτεινότητα, Εστίαση, Προσβασιμότητα Ακοής, Σπίτι, Κινητήρας Προσβασιμότητας, Σημειώσεις, Αναπαραγωγή Τώρα, Απομακρυσμένη, Συντομεύσεις, Ήχοι, Μετάφραση, Βοηθητικά Προγράμματα, Προσβασιμότητα Όρασης, Φωνητικές Σημειώσεις, Πορτοφόλι και Ρολόι.

Στην κορυφή της συλλογής υπάρχει μια διεπαφή αναζήτησης. Αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε απλώς να το αναζητήσετε αντί να κάνετε κύλιση προς τα κάτω για να το βρείτε χειροκίνητα.

Πολλαπλές οθόνες

control center

Το Control Center ήταν πάντα μια ενιαία οθόνη, αλλά αυτό αλλάζει με το iOS 18. Πλέον μπορείτε να ρυθμίσετε πολλαπλές οθόνες για τα χειριστήριά σας, επιτρέποντας αποκλειστικές σελίδες για στοιχεία όπως έλεγχοι συνδεσιμότητας, συσκευές HomeKit και επιλογές προσβασιμότητας.

Κατά την εγκατάσταση του iOS 18, υπάρχουν πολλές σελίδες από προεπιλογή, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας ή διαγράφοντας σελίδες. Το Control Center υποστηρίζει έως και 15 ξεχωριστές οθόνες.

Η πλοήγηση στις σελίδες γίνεται με σύρσιμο προς τα πάνω ή κάτω μέσω του Control Center, αγγίζοντας τα μικρά εικονίδια στη δεξιά πλευρά της οθόνης ή κρατώντας το δάχτυλο πάνω από τα εικονίδια και τρίβοντάς τα. Καθώς προσθέτετε στοιχεία ελέγχου σε διαφορετικές σελίδες, το Control Center εκχωρεί αυτόματα ένα εικονίδιο με βάση το περιεχόμενο της σελίδας. Δεν μπορείτε να προσαρμόσετε τα εικονίδια αυτή τη στιγμή.

Δείτε πώς μπορείτε να προσθέσετε σελίδες:

  • Σύρετε προς τα κάτω από τη δεξιά πλευρά της οθόνης για να ανοίξετε το Control Center.
  • Πατήστε το εικονίδιο του κύκλου στο κάτω μέρος της λίστας εικονιδίων, που υποδηλώνει μια κενή σελίδα.
  • Επιλέξτε Προσθήκη στοιχείου ελέγχου για να επιλέξετε τα στοιχεία ελέγχου που θέλετε να συμπεριλάβετε.
  • Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, πατήστε οπουδήποτε στο επάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης για να βγείτε από τη λειτουργία επεξεργασίας.

Αν προσθέσετε περισσότερα στοιχεία ελέγχου από ό,τι υπάρχει χώρος ή αν αλλάξετε το μέγεθος κάποιου στοιχείου ώστε να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ταιριάζει, το Control Center θα δημιουργήσει αυτόματα μια νέα σελίδα και θα μετακινήσει το στοιχείο ελέγχου εκεί.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο τι μπορεί να υπάρχει σε μια μεμονωμένη σελίδα. Το Control Center δεν θα σας επιτρέψει να προσθέσετε ένα εικονίδιο μιας σελίδας και μετά να δημιουργήσετε μια άλλη σελίδα – η επιλογή δημιουργίας νέας σελίδας δεν θα εμφανιστεί αν υπάρχει ακόμη χώρος στην υπάρχουσα σελίδα για επιπλέον εικονίδια. Η επιλογή αυτή εμφανίζεται όταν μια σελίδα είναι περίπου μισογεμάτη, παρέχοντας αρκετό χώρο για να υπάρχει απόσταση μεταξύ των εικονιδίων.

Για να καταργήσετε μια σελίδα, απλώς διαγράψτε όλα τα στοιχεία ελέγχου σε αυτήν ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα.

Δείτε ακόμα: Μην χρησιμοποιείται το Control Center στο iPhone σας για να κλείσετε το Bluetooth

Power Button

ios

Η Apple έχει προσθέσει ένα κουμπί λειτουργίας στην επάνω δεξιά γωνία του Control Center, για να διευκολύνει την απενεργοποίηση του iPhone σας. Για να αποφευχθεί η τυχαία ενεργοποίηση, η χρήση του απαιτεί ένα παρατεταμένο πάτημα. Πατώντας παρατεταμένα εμφανίζεται η διεπαφή τερματισμού λειτουργίας, όπου σύρετε για να απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας. Αυτό θα κλειδώσει το iPhone σας, απαιτώντας Face ID ή Touch ID για να το ξεκλειδώσετε ξανά, παρόμοια με τα πολλαπλά πατήματα στο πλαϊνό κουμπί.

Third-Party Εφαρμογές

Στο iOS 18, το Control Center δεν περιορίζεται πλέον σε ενσωματωμένες εφαρμογές και λειτουργίες. Οι προγραμματιστές τρίτων μπορούν να δημιουργήσουν στοιχεία ελέγχου για τις εφαρμογές τους, τα οποία μπορούν να προστεθούν στο Control Center μέσω της συλλογής του.

Κλείδωμα Οθόνης

apple

Το iOS 18 φέρνει το Control Center στην οθόνη κλειδώματος, επιτρέποντάς σας να αντικαταστήσετε τα προεπιλεγμένα εικονίδια φακού και κάμερας με νέα κουμπιά γρήγορης πρόσβασης. Υπάρχει επίσης η επιλογή πλήρους κατάργησης των στοιχείων ελέγχου κλειδώματος οθόνης.

Στην οθόνη κλειδώματος, ξεκλειδώστε τη συσκευή και πατήστε παρατεταμένα για να μεταβείτε στη διεπαφή επεξεργασίας.

Πατήστε “Προσαρμογή” για να τροποποιήσετε μια υπάρχουσα οθόνη κλειδώματος ή πατήστε το κουμπί “+” για να δημιουργήσετε μια νέα.

Πατήστε στην οθόνη κλειδώματος και πατήστε τα κουμπιά “-” στα εικονίδια του φακού και της κάμερας για να τα αφαιρέσετε. Για να προσθέσετε νέα στοιχεία ελέγχου, πατήστε το κουμπί “+” για να ανοίξετε τη συλλογή του Control Center. Επιλέξτε ένα στοιχείο ελέγχου από τη λίστα ή χρησιμοποιήστε την αναζήτηση. Όταν τελειώσετε, πατήστε “Τέλος” και μετά πατήστε στην οθόνη κλειδώματος για έξοδο από τη λειτουργία επεξεργασίας.

Πολλές επιλογές του Control Center μπορούν να τοποθετηθούν στην οθόνη κλειδώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών από εφαρμογές τρίτων. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα πάντα, από τη σκοτεινή λειτουργία έως τη λειτουργία πτήσης, ή να ανοίξετε εφαρμογές όπως οι Σημειώσεις ή το Home. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ορίσετε οποιαδήποτε συντόμευση στην οθόνη κλειδώματος ή να προσθέσετε ένα στοιχείο ελέγχου για να ανοίξετε οποιαδήποτε εφαρμογή έχετε στη συσκευή σας.

Με αυτήν την επιλογή, έχετε πολλές δυνατότητες προσαρμογής. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρυθμίσετε να ανοίγει μια εφαρμογή κάμερας third-party κατασκευαστή αντί για την κύρια εφαρμογή Κάμερα, παρέχοντάς σας γρήγορη πρόσβαση σε μια μη προεπιλεγμένη κάμερα.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ελέγχου του Control Center που δεν είναι διαθέσιμα, όπως η ρύθμιση έντασης και φωτεινότητας, η λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, το Bluetooth και το Wi-Fi, η Εστίαση και η Εγγραφή Οθόνης. Για ορισμένες ενέργειες, όπως το άνοιγμα μιας εφαρμογής ή η ενεργοποίηση μιας συντόμευσης, απαιτείται έλεγχος ταυτότητας Face ID ή Touch ID για λόγους απορρήτου.

Action Button

ios 18 control center

Τα χειριστήρια του Control Center μπορούν επίσης να αντιστοιχιστούν στο κουμπί δράσης σε συσκευές που το υποστηρίζουν, το οποίο περιλαμβάνει τα iPhone 15 Pro και ‌iPhone 15 Pro‌ Max.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  • Πατήστε στο κουμπί δράσης.
  • Σύρετε μέχρι να φτάσετε στην επιλογή Controls.
  • Πατήστε στο Choose a Control.
  • Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να επιλέξετε ένα στοιχείο ελέγχου ή χρησιμοποιήστε τη διεπαφή αναζήτησης για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.
  • Σύρετε προς τα πάνω για έξοδο από την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Μετά τη ρύθμιση, όταν πατήσετε το κουμπί δράσης, θα ενεργοποιήσετε το στοιχείο ελέγχου που έχετε ορίσει. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός επιλογών για το Κουμπί Ενέργειας Ελέγχων.

  1. Calculator
  2. Stopwatch
  3. Alarm
  4. Home
  5. Timer
  6. Dark Mode
  7. Airplane Mode
  8. Cellular Data
  9. Personal Hotspot
  10. Open Music
  11. Quick Note
  12. Remote
  13. Scan Code
  14. Wallet
  15. Tap to Cash
  16. Ping My Watch

Ορισμένες άλλες λειτουργίες που θα βρίσκατε κανονικά στο Control Center, όπως η Κάμερα, μπορούν να προστεθούν μέσω άλλων επιλογών του Action Button.

Νέες Επιλογές Control Center

control center

Με αυτές τις αλλαγές στο iOS 18, υπάρχουν τώρα επιλογές στο Control Center που δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν:

  • Άνοιγμα Μουσικής
  • Ενεργοποίηση συντόμευσης
  • Άνοιγμα οποιασδήποτε εφαρμογής
  • Στοιχεία ελέγχου εφαρμογών τρίτων
  • Μετάφραση
  • Κέντρο εκτύπωσης
  • Πατήστε για Μετρητά

Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από νέες επιλογές προσβασιμότητας για την ακοή, την κίνηση και την όραση που μπορούν να προστεθούν. Η Apple είχε γενικές κατηγορίες για αυτά στο παρελθόν, αλλά τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για λειτουργίες όπως Φωνητικός Έλεγχος, Υποβοήθηση Αφής, Ήχοι Φόντου, Ζωντανή Ακρόαση, Επίπεδα Ακουστικών, Ζωντανή Ομιλία, Μείωση Κίνησης, Αναστροφή και άλλα.

Διαβάστε σχετικά: iPhone: Πώς να προσθέσετε ένα κουμπί για το Shazam στο Control Center

Ρυθμίσεις

ios 18

Όσον αφορά τις Ρυθμίσεις, υπήρχαν διάφορες ρυθμίσεις του Control Center στην εφαρμογή Ρυθμίσεις στο iOS 17, αλλά η Apple έχει καταργήσει σχεδόν όλες καθώς αυτές οι δυνατότητες βρίσκονται τώρα στη συλλογή στοιχείων ελέγχου. Η μόνη επιλογή που παραμένει στην εφαρμογή Ρυθμίσεις είναι η Access Within Apps, μια εναλλαγή που καθορίζει εάν η σάρωση προς τα κάτω στην οθόνη εμφανίζει το Control Center κατά τη χρήση μιας εφαρμογής.

Πηγή: macrumors

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS