ΑρχικήYoutubeΚίνα: Ετοιμάζει πρόσκρουση διαστημικού σκάφους σε αστεροειδή

Κίνα: Ετοιμάζει πρόσκρουση διαστημικού σκάφους σε αστεροειδή

Η Κίνα ετοιμάζει την πρόσκρουση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τη Γη από ένα δυνητικά επικίνδυνο ουράνιο σώμα.

Η Κίνα σχεδιάζει να “χτυπήσει” έναν αστεροειδή στα πλαίσια της πρώτης της αποστολής πλανητικής άμυνας. Η αποστολή αυτή θα εξυπηρετήσει έναν διπλό σκοπό: Ένα σκάφος θα προσκρούσει σε αστεροειδή και ένα δεύτερο θα παρατηρήσει το διαστημικό βράχο για να μάθει περισσότερα για το ηλιακό σύστημα και τον σχηματισμό του.

Ο αστεροειδής-στόχος θα είναι πιθανότατα ο 2015 XF261, ένας αστεροειδής πλάτους σχεδόν 30 μέτρων.

Σύμφωνα με δεδομένα της NASA, ο αστεροειδής 2015 XF261 έφτασε σχετικά κοντά στη Γη αυτή την εβδομάδα, περνώντας σε απόσταση 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο διαστημικός βράχος ταξίδευε με περίπου 42.000 km/h, περίπου 30 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου.

Δείτε επίσης: Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Κίνα πρόσκρουση αστεροειδούς

Η Κίνα ετοιμάζει αυτή την αποστολή, για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της στην απώθηση ενός δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς για τη Γη.

NASA DART mission

Η προγραμματισμένη αποστολή της Κίνας ακολουθεί τα βήματα μιας πρωτοποριακής αποστολής πλανητικής άμυνας της NASA, γνωστής ως Double Asteroid Redirection Test (DART). Ο πρωτοποριακός πλανητικός αμυντικός ανιχνευτής της NASA, DART, πέρασε 306 ημέρες ταξιδεύοντας στο διάστημα προτού προσκρούσει στον αστεροειδή Δίμορφο τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πρόσκρουση μετατόπισε την τροχιά του αστεροειδούς. Η επιτυχημένη δοκιμή δείχνει μια πιθανή στρατηγική πλανητικής άμυνας για την προστασία της Γης από επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Τον Οκτώβριο του 2024, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εκτοξεύσει το διαστημόπλοιο Hera στο δυαδικό σύστημα Δίμορφου-Δίδυμου για να αξιολογήσει περαιτέρω τον αντίκτυπο της αποστολής DART. Το διαστημόπλοιο θα φτάσει στην τοποθεσία παρατήρησης το 2026.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε πιο κοντά στη Γη από ορισμένους δορυφόρους

Στόχοι αποστολής της Κίνας

Η αποστολή της Κίνας στον αστεροειδή 2015 XF261 θα συνδυάσει το έργο του DART και του Hera, αφού ένα διαστημόπλοιο θα προσκρούσει στο αντικείμενο, ενώ ένα άλλο θα παρατηρεί τον στόχο για έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση.

Αστεροειδείς, όπως ο 2015 XF261, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από υλικό που είχε απομείνει μετά τον σχηματισμό των πλανητών, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Ως εκ τούτου, προσφέρουν την ευκαιρία να μελετηθεί το «παρθένο» υλικό που αποτέλεσε τη δομή των πλανητών του ηλιακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Γης.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2030 και η τελική επιλογή του στόχου θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης.

Ο αστεροειδής 2015 XF261 πρόκειται να περάσει από τη Γη τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2027, αλλά ο αστεροειδής θα εξακολουθεί να απέχει 32 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας εκείνη τη στιγμή, οπότε το ταξίδι του διαστημικού σκάφους πρόσκρουσης θα είναι πολύ μεγάλο.

Τον Απρίλιο του 2028, ο αστεροειδής θα είναι περίπου 21 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, αλλά η καλύτερη ευκαιρία θα ήταν μάλλον τον Απρίλιο του 2029, όταν ο αστεροειδής θα φτάσει σε απόσταση 6,8 εκατομμυρίων χλμ από τη Γη.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής Bennu: Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει τελικά τη Γη;

Αυτή η αποστολή είναι πολύ σημαντική. Παρόλο που έχουμε δει μια αντίστοιχη δοκιμή, μια νέα εκτροπή ενός αστεροειδούς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της Γης από πιθανούς κινδύνους. Οι αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Επιπλέον, η επιτυχία της Κίνας σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στις δυνατότητες της χώρας να συμβάλει στην παγκόσμια ασφάλεια. Η Κίνα θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ηγέτης στον τομέα της διαστημικής ασφάλειας, ενισχύοντας την εικόνα της ως υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης.

Τέλος, το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει νέες γενιές επιστημόνων και μηχανικών να ασχοληθούν με την εξερεύνηση του διαστήματος και την προστασία της Γης. Αυτή η αποστολή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την εκπαίδευση και την έρευνα σε σχετικούς τομείς, προωθώντας την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS