ΑρχικήSecurityΤο NATO ετοιμάζεται να κατασκευάσει νέο κέντρο άμυνας στον κυβερνοχώρο

Το NATO ετοιμάζεται να κατασκευάσει νέο κέντρο άμυνας στον κυβερνοχώρο

Τα μέλη του NATO συμφώνησαν στην κατασκευή ενός νέου κέντρου άμυνας στον κυβερνοχώρο, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει ανθεκτικότητα και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ψηφιακές απειλές.

Δείτε επίσης: Οι μεγάλοι οργανισμοί αυξάνουν το προσωπικό στον τομέα του cybersecurity

NATO κέντρο άμυνας

Καθώς η συμμαχία γιόρτασε την 75η επέτειό της με μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον DC από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, αποκάλυψε σχέδια για ένα νέο Ολοκληρωμένο Κέντρο Κυβερνοάμυνας του NATO (NICC), που θα εδρεύει στο Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) στο Βέλγιο.

Το κέντρο θα αποτελείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη και θα διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την επίγνωση της κατάστασης και να ενισχύσει τη συλλογική ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και την άμυνα, ανέφερε το NATO.

Οι λεπτομέρειες θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, με τον κύριο ρόλο του νέου κέντρου άμυνας να ενημερώνει τους στρατιωτικούς διοικητές του NATO σχετικά με απειλές στον κυβερνοχώρο και ευπάθειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής αστικής υποδομής ζωτικής σημασίας.

Από τότε που κήρυξε επίσημα τον κυβερνοχώρο ως νόμιμο τομέα πολέμου πριν από αρκετά χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνατότητές του στο πεδίο αυτό.

Διεξάγει τακτικά ασκήσεις κυβερνοάμυνας, με τη συμμετοχή μη μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, και το 2022 ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ικανοτήτων ταχείας αντίδρασης «για να ανταποκριθεί σε σημαντικές κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».

Δείτε ακόμα: Cybersecurity: Το burn-out οδηγεί σε απώλειες εκατ. δολαρίων

Επίσης εκείνο το έτος, το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή νέας τεχνολογίας «κβαντικής ασφαλούς», σχεδιασμένης για να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους που θέτουν οι κβαντικοί υπολογιστές που σπάζουν την ασύμμετρη κρυπτογραφία.

Δραστηριότητες όπως το νέο κέντρο άμυνας του NATO εκτελούνται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την πιθανότητα μελλοντικής προεδρίας του Trump που θα θέλει να υπονομεύσει τη συμμαχία, καθώς και μια απάντηση σε ολοένα και πιο επιθετικές κινήσεις από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα εχθρικά κράτη.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Microsoft προειδοποίησε ότι οι Κινέζοι hackers είχαν τοποθετηθεί εκ των προτέρων σε δίκτυα υποδομής ζωτικής σημασίας, με σκοπό να εξαπολύσουν πιθανές καταστροφικές επιθέσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η Ρωσία διεξάγει τακτικά εκστρατείες κυβερνοκατασκοπείας εναντίον της συμμαχίας και έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ψευδείς αφηγήσεις για να την υπονομεύσει σε διάφορες χώρες. Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ ήταν ο λόγος για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Το κέντρο άμυνας του NATO θα μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των νέων μελών της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Δείτε επίσης: Filigran: Γαλλική cybersecurity startup συγκέντρωσε 15 εκατ. € για παροχή λύσεων διαχείρισης απειλών

Σε έναν κόσμο που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία, η κυβερνασφάλεια έχει γίνει ζωτικής σημασίας για την προστασία των δεδομένων και των συστημάτων μας. Η κυβερνοάμυνα αφορά τις πρακτικές και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή, τον εντοπισμό και τη διάκριση των απειλών που απευθύνονται σε ψηφιακές υποδομές. Περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας, όπως τα τείχη προστασίας (firewalls), τα προγράμματα ανίχνευσης ιών, και τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών (IDS). Εκτός από την τεχνολογία, η κυβερνοάμυνα απαιτεί και ανθρώπινη εμπλοκή, όπως η εκπαίδευση των χρηστών και η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη των επιθέσεων.

Πηγή: infosecurity-magazine

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS