ΑρχικήSecurityΣτρατιωτικός της ADF κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Στρατιωτικός της ADF κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Μια ρωσικής καταγωγής στρατιωτικός στο ADF και ο σύζυγός της, ένας αυτοαπασχολούμενος εργαζόμενος, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν στην Αυστραλία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας σύνθετης επιχείρησης επιβολής του νόμου με την ονομασία BURGAZADA.

ADF

Τα μέσα ενημέρωσης τους ταυτοποίησαν ως Kira και Igor Korolev, αντίστοιχα, και σημείωσαν ότι ζούσαν στην Αυστραλία για πάνω από μια δεκαετία.

Το ζευγάρι συνελήφθη στις 11 Ιουλίου 2024 στο σπίτι τους, στο προάστιο του Έβερτον Παρκ του Μπρίσμπεϊν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP). Κατηγορήθηκαν για προετοιμασία αδικήματος κατασκοπείας, που επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Διαβάστε περισσότερα: Η κινέζικη κυβερνοκατασκοπεία στοχεύει φορείς τηλεπικοινωνιών στην Ασία από το 2021

«Είναι η πρώτη φορά που απαγγέλλεται κατηγορία κατασκοπείας στην Αυστραλία από την εισαγωγή των νέων νόμων της Κοινοπολιτείας το 2018», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου υποστήριξε ότι το ζευγάρι συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες, αφού η γυναίκα ταξίδεψε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας άδειας από το ADF από το 2023.

Φημολογείται ότι έδωσε εντολή στον σύζυγό της, ο οποίος παρέμεινε στην Αυστραλία, να συνδεθεί στον επίσημο εργασιακό της λογαριασμό και να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτές τις πληροφορίες του ζήτησε να τις στείλει απευθείας στον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ εκείνη βρισκόταν στο εξωτερικό.

«Τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού ADF της γυναίκας χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα για πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες του ADF, με την πρόθεση να παραδοθούν στις ρωσικές αρχές», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και τα συγκεκριμένα έγγραφα που διέρρευσαν δεν αποκαλύφθηκαν, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας της Αυστραλίας. Η έρευνα για το αν οι πληροφορίες παραδόθηκαν στη Ρωσία συνεχίζεται.

«Η κατασκοπεία είναι ένα ύπουλο έγκλημα. Σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας, οι κρατικοί φορείς έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να αποσπάσουν πληροφορίες από τις δυτικές δημοκρατίες, όπως η Αυστραλία», δήλωσε η Επίτροπος του Γαλλικού Πρακτορείου, Ρις Κέρσοου.

Δείτε ακόμα: Κινέζοι hackers χρησιμοποιούσαν συσκευές F5 BIG-IP για κυβερνοκατασκοπεία

«Η κατασκοπεία δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Μπορεί να επηρεάσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής της Αυστραλίας».

Οι συλλήψεις αποτελούν την τρίτη περίπτωση όπου άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με κατασκοπεία ή ξένη παρέμβαση, από τότε που αυτά ενσωματώθηκαν στον Ποινικό Κώδικα του 1995.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένας 55χρονος άνδρας από τη Νέα Νότια Ουαλία κατηγορήθηκε ότι παρείχε πληροφορίες σχετικά με «ρυθμίσεις αυστραλιανής άμυνας, οικονομικής και εθνικής ασφάλειας» σε δύο άτομα συνδεδεμένα με ξένη υπηρεσία πληροφοριών, για τα οποία υπάρχει υποψία, ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών.

ADF

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, ένας 68χρονος από τη Μελβούρνη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για την απόπειρα επιρροής ενός ομοσπονδιακού βουλευτή εκ μέρους μιας ξένης κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Κατασκοπεία: Κινέζοι hackers παραβίασαν 20.000 Fortigate συστήματα

Ο Mike Burgess, Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας και επικεφαλής του Οργανισμού Πληροφοριών Ασφαλείας της Αυστραλίας (ASIO), δήλωσε ότι η απειλή της κατασκοπείας παραμένει και ότι «πολλές χώρες επιδιώκουν να κλέψουν τα μυστικά της Αυστραλίας».

Πηγή: thehackernews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS