ΑρχικήYoutubeDragon's Eye: Η «λακκούβα» που αναδύθηκε από τον πάγο πριν από 16.000...

Dragon’s Eye: Η «λακκούβα» που αναδύθηκε από τον πάγο πριν από 16.000 χρόνια

Το “Dragon’s Eye” είναι μια φυσική κοιλότητα κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Νορβηγίας, που μοιάζει με μάτι δράκου. Ένας ογκόλιθος που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλότητας ξεχωρίζει πάνω σε ένα στρώμα λευκής άμμου και φυκιών, σχηματίζοντας την κόρη του ματιού.

Δείτε επίσης: Τρία αγόρια “βρήκαν έναν T. rex” στη Βόρεια Ντακότα

«Το Μάτι του Δράκου είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που πολύ πιθανόν σχηματίστηκε κάτω από το μεγάλο Fennoscandian Ice Sheet, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων», είπε η Francis Chantel Nixon, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας και τεταρτοταγούς γεωλογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Dragon's Eye

Το Fennoscandian Ice Sheet ήταν ένας τεράστιος παγετώνας που κάλυπτε τη Σκανδιναβία, καθώς και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Ρωσίας, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου 20.000 χρόνια πριν. Ο παγετώνας μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα είδη γεωλογικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών που ονομάζονται πλαστικές μορφές ή p-μορφές, που προκύπτουν από τη διάβρωση του βράχου κάτω από το στρώμα πάγου.

«Οι μορφές P δημιουργούνται από νερό τήξης γεμάτο λειαντικά ιζήματα», είπε η Nixon. Αυτά τα ιζήματα περιλαμβάνουν πετρώματα όλων των σχημάτων και μεγεθών, που κυμαίνονται από ψιλή άμμο έως γιγάντιους ογκόλιθους. Τα ρεύματα του νερού τήξης υψηλής πίεσης που κινούνται κάτω από τον πάγο μπορεί να «σμιλεύσουν το υπόστρωμα σε κοιλώματα με λεία τοιχώματα, τα οποία μπορεί να είναι ίσια, καμπύλα ή κυκλικά, και να κυμαίνονται από εκατοστά έως αρκετά μέτρα σε πλάτος και βάθος».

Δείτε ακόμα: Κρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Οι λακκούβες όπως το Dragon’s Eye είναι ένας τύπος μορφής p που πιστεύεται ότι διαμορφώνεται από ιδιαίτερα τυρβώδη ρεύματα τήγματος που συγκεντρώνουν την τριβή και τη διάβρωση σε κυκλικά μοτίβα. «Όταν το νερό τήξης τελικά επιβραδύνει ή εξαφανιστεί, τα χονδροειδή ιζήματα θα καθιζάνουν από την αιώρηση και θα παγιδευτούν μέσα στην λακκούβα», είπε η Nixon, προσθέτοντας ότι μπορεί έτσι να καθίσει ένας ογκόλιθος στο κάτω μέρος του Dragon’s Eye.

Το Dragon’s Eye πιθανότατα αναδύθηκε κάτω από τον πάγο πριν από περίπου 16.000 χρόνια, όταν συνέβη η απομάκρυνση των παγετώνων στη γύρω περιοχή. Η υποχώρηση του Fennoscandian Ice Sheet αποκάλυψε το υπόστρωμα και τις λακκούβες του, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από γνεύσι, ένα είδος μεταμορφωμένου βράχου με πολύχρωμες ορυκτές ταινίες που προσθέτουν στη φανταστική εμφάνιση του ματιού.

Δείτε επίσης: Ερευνητές ανακάλυψαν 10 ναυάγια στα ανοιχτά της Κάσου

Το μάτι, που έχει διάμετρο περίπου 1,5 μέτρο, φαίνεται διαφορετικό ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις παλίρροιες. Κατά την παλίρροια, τα κύματα ξεβράζουν τους βράχους, εναποθέτοντας και αφαιρώντας άμμο από την κοιλότητα, έτσι ώστε ο ογκόλιθος μερικές φορές να κάθεται σε γυμνό βράχο. Τα φύκια μέσα στο μάτι φαίνονται επίσης διαφορετικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το φως.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS