ΑρχικήSecurityΟυκρανός hacker καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή του στα malware Zeus...

Ουκρανός hacker καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή του στα malware Zeus και IcedID

Ο Ουκρανός hacker Vyacheslav Igorevich Penchukov καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή του στα malware Zeus και IcedID.

Ουκρανός hacker Vyacheslav Igorevich Penchukov

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταδίκασε τον Ουκρανό σε φυλάκιση και τον διέταξε να πληρώσει 73 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τον ρόλο του στις malware επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: AT&T: Έδωσε $370.000 σε hacker για να διαγράψει κλεμμένα δεδομένα πελατών;

Από τον Μάιο του 2019, ο Penchukov είχε εξέχοντα ρόλο στην επιχείρηση Zeus. Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2018 (τουλάχιστον) έως τον Φεβρουάριο του 2021, ο Penchukov βοήθησε στις μολύνσεις υπολογιστών με το IcedID ή το Bokbot.

Ο 37χρονος ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο του 2024.

Τον Οκτώβριο του 2022, η ελβετική αστυνομία συνέλαβε τον Ουκρανό hacker (γνωστό και ως Tank) στη Γενεύη. Ο Penchukov ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη της hacking ομάδας JabberZeus. Ο άνδρας εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Most Wanted» του FBI και καταζητούνταν για 10 χρόνια.

Ήδη από το 2012, ο Ουκρανός hacker Vyacheslav Igorevich Penchukov κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην ομάδα JabberZeus. Η JabberZeus ήταν ένα μικρό κύκλωμα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο που στόχευε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια custom έκδοση του τραπεζικού trojan Zeus. Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Penchukov ότι συντόνιζε την ανταλλαγή κλεμμένων τραπεζικών credentials και χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Gary Warner, διευθυντή έρευνας στο University of Alabama, το 2009 ο Tank είχε αναφέρει στα άλλα μέλη της ομάδας JabberZeus τη γέννηση της κόρης του, Miloslava, και είχε πει και το βάρος του μωρού. Ο Warner εξήγησε ότι ο Tank αναγνωρίστηκε με αναζήτηση στα αρχεία γέννησης της Ουκρανίας, για το μοναδικό κορίτσι που ονομάζεται Miloslava που γεννήθηκε εκείνη την ημέρα με το συγκεκριμένο βάρος γέννησης.

Δείτε επίσης: Οι hackers χρησιμοποιούν PoC exploits 22 λεπτά μετά την κυκλοφορία τους!

Ο ερευνητής Brian Krebs επεσήμανε ότι ο Ουκρανός hacker ήταν σε θέση να αποφύγει τη δίωξη από τις ουκρανικές αρχές για πολλά χρόνια λόγω των πολιτικών του διασυνδέσεων.

malware Zeus και IcedID
Ουκρανός hacker καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή του στα malware Zeus και IcedID

Δύο άλλα μέλη της συμμορίας, ο Yevhen Kulibaba και ο Yuriy Konovalenko, συνελήφθησαν το 2014 και παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και δέκα μηνών και ακολούθησε εποπτευόμενη αποφυλάκιση 1 έτους.

Η σύλληψη και η καταδίκη του Ουκρανού hacker μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυβερνοασφάλεια. Με την απομάκρυνση ενός καίριου παίκτη από το πεδίο απειλών, μπορεί να μειωθούν οι επιθέσεις από τα malware στα οποία συμμετείχε.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hacker στοχεύουν πλοία με malware σε USB Sticks

Επίσης, η φυλάκιση αυτή μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους κυβερνοεγκληματίες, δείχνοντας ότι οι δράσεις τους έχουν συνέπειες και δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες.

Τέλος, η σύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διεθνή συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς οι χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

Πηγή: securityaffairs.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS