ΑρχικήYoutubeΜυστηριώδης υπόγεια κατασκευή των Μάγιας ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Μυστηριώδης υπόγεια κατασκευή των Μάγιας ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν μια μυστηριώδη υπόγεια κατασκευή με βαμμένους τοίχους, κρυμμένους κάτω από ένα “γήπεδο” των Μάγιας.

Δείτε επίσης: Κρανία 4.000 ετών δείχνουν ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

Η ομάδα βρήκε την υπόγεια κατασκευή κατά την ανασκαφή στο γήπεδο μπάλας, τον χώρο παιχνιδιού για ένα τελετουργικό παιχνίδι με μπάλα που έπαιζαν οι Μάγιας και άλλοι μεσοαμερικανικοί λαοί.

υπόγεια κατασκευή Μάγιας

Εντοπίσαμε τμήματα ενός προηγούμενου κτηρίου που είχε ζωγραφισμένους τοίχους, αλλά μόνο περαιτέρω ανασκαφές μπορεί να αποκαλύψουν το σχήμα αυτού του κτιρίου και ποια ήταν η λειτουργία του“, δήλωσε ο Ivan Šprajc, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογικών και Χωρικών Σπουδών στη Σλοβενία ​​και αρχηγός της ανασκαφής.

Το εύρημα είναι «προφανώς μια πολύ σημαντική δομή, επειδή τα γήπεδα μπάλας συνήθως βρίσκονται μόνο σε μεγάλες τοποθεσίες των Μάγιας, που ήταν κέντρα της περιφερειακής πολιτικής οργάνωσης», δήλωσε ο Šprajc. Η υπόγεια κατασκευή θα μπορούσε να χρονολογείται στην Πρώιμη Κλασική περίοδο (200-600 μ.Χ.) των Μάγιας και καλύπτεται με ένα στρώμα ζωγραφισμένου στόκου, σύμφωνα με μεταφρασμένη δήλωση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Δείτε ακόμα: Βρέθηκε αρχαίος τάφος στον Παναμά με χρυσό και ανθρώπινα λείψανα

Προηγουμένως, ο Šprajc και οι συνεργάτες του ερεύνησαν μια μεγάλη περιοχή των Πεδιάδων των Μάγιας στην πολιτεία Campeche του Μεξικού με το lidar, μια τεχνική που εκτοξεύει εκατομμύρια παλμούς λέιζερ από ένα αεροσκάφος. Αυτοί οι παλμοί στη συνέχεια αναπηδούν από το έδαφος και επιστρέφουν στη μηχανή του αεροσκάφους, επιτρέποντας στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν την τοπογραφία του τοπίου.

Πέρα από την υπόγεια κατασκευή των Μάγιας, η ομάδα ανακάλυψε μια άλλη τοποθεσία που περιλαμβάνει μια πλατεία, μια πυραμίδα ύψους 16 μέτρα και μια ορθογώνια δεξαμενή νερού. Στην κορυφή της πυραμίδας, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μερικά αφιερώματα: κεραμικά αγγεία, ένα κεραμικό πόδι ζώου, πιθανώς από αρμαδίλο και ένα μαχαίρι ή δόρυ.

Αυτές οι προσφορές “κατατέθηκαν στην κορυφή του ναού κατά την Ύστερη Μετακλασική περίοδο (τελευταίους αιώνες πριν από την άφιξη των Ισπανών)από το 1250 έως το 1524, είπε ο Šprajc.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε τεράστια ρωμαϊκή στρατιωτική βάση 1.800 ετών

Μέχρι την Ύστερη Μετακλασική εποχή, οι κεντρικές πεδιάδες των Μάγιας είχαν ήδη περιέλθει σε πολιτική αταξία. Αλλά οι άνθρωποι «παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση που οδήγησε στη δραστική δημογραφική μείωση τον 9ο και 10ο αιώνα, που προκλήθηκε από τον υπερπληθυσμό, την εξάντληση του εδάφους, τις κλιματικές αλλαγές (παρατεταμένες ξηρασίες) και τον καταστροφικό πόλεμο», είπε.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS