ΑρχικήBusinessΗ Kaspersky σταματά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ

Η Kaspersky σταματά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ

Η Kaspersky Lab, η δημοφιλής ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και πάροχος λογισμικού antivirus, θα αρχίσει να τερματίζει τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) από τις 20 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Kaspersky ΗΠΑ

Σύμφωνα με το BleepingComputer, η εταιρεία επιβεβαίωσε το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της καθώς και την απόλυση όλων των υπαλλήλων που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος κυβερνοασφάλειας Kim Zetter ανέφερε αρχικά ότι αυτό θα επηρεάσει «λιγότερους από 50 υπαλλήλους στις ΗΠΑ».

Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από απαγορεύσεις και κυρώσεις που έχουν θέσει οι ίδιες οι ΗΠΑ στην εταιρεία. Στις 21 Ιουνίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε δώδεκα στελέχη της Kaspersky Lab επειδή δραστηριοποιούνταν στον τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας. Επίσης, επέβαλε δέσμευση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων τους και εμπόδισε την πρόσβασή τους σε αυτά μέχρι την άρση των κυρώσεων.

Δείτε επίσης: Η Βιρτζίνια θα απαγορεύσει τη χρήση κινητού στα σχολεία

Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε την επικείμενη απαγόρευση του Kaspersky antivirus software και έδωσε προθεσμία έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να βρουν ένα εναλλακτικό λογισμικό ασφαλείας.

Εκτός από την απαγόρευση, το BIS έχει προσθέσει τρεις οντότητες που σχετίζονται με την Kaspersky—AO Kaspersky Lab, OOO Κaspersky Group (Ρωσία) και Kaspersky Labs Limited (Ηνωμένο Βασίλειο)— στη λίστα οντοτήτων για υποτιθέμενη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι η απόφασή της στόχευε στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.

«Ο σημερινός προσδιορισμός και καταχώριση οντοτήτων είναι αποτέλεσμα μακράς και ενδελεχούς έρευνας, η οποία διαπίστωσε ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίαζαν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας—λόγω των επιθετικών δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο και της ικανότητας της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάζει ή να κατευθύνει τις λειτουργίες της Kaspersky. Αυτό δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλα μέτρα εκτός της πλήρους απαγόρευσης», ανέφερε το Bureau of Industry & Security.

Δείτε επίσης: Βραζιλία: Απαγόρευσε στη Meta την επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση AI

«Οποιοδήποτε άτομο ή επιχείρηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες της Kaspersky αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τους σχετικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό».

Από τη μεριά της, η Kaspersky έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Η εταιρεία είχε πει, όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση: «Η Kaspersky γνωρίζει την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τη χρήση του λογισμικού Κaspersky στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση δεν επηρεάζει την ικανότητα της εταιρείας να πουλά και να προωθεί cyber threat intelligence offerings και/ή trainings για απειλές στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ. Παρά το ότι η ασφάλεια των προϊόντων της Kaspersky θα μπορούσε να έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα από ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος, η Kaspersky πιστεύει ότι το Υπουργείο Εμπορίου έλαβε την απόφασή του με βάση το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα και τις θεωρητικές ανησυχίες, παρά με βάση μια συνολική αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της Kaspersky. Η Kaspersky δεν εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α και στην πραγματικότητα έχει βοηθήσει στην προστασία από διάφορους παράγοντες απειλής. Η εταιρεία σκοπεύει να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαθέσιμες επιλογές για να διατηρήσει τις τρέχουσες λειτουργίες και σχέσεις της».

Δείτε επίσης: Ο Joe Biden απαγορεύει τη χρήση Kaspersky software στις ΗΠΑ

Μετά από όλα αυτά, η Kaspersky είπε στο BleepingComputer ότι θα κλείσει εντελώς τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις «μη βιώσιμες».

«Από τις 20 Ιουλίου 2024 η Kaspersky θα τερματίσει σταδιακά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και θα εξαλείψει τις θέσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία. «Η απόφαση και η διαδικασία ακολουθεί την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που απαγορεύει τις πωλήσεις και τη διανομή των προϊόντων Kaspersky στις ΗΠΑ. Η εταιρεία εξέτασε προσεκτικά και αξιολόγησε τον αντίκτυπο των νομικών απαιτήσεων των ΗΠΑ και πήρε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη απόφαση καθώς οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα δεν είναι πλέον βιώσιμες».

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS