ΑρχικήYoutubeAI εργαλείο προβλέπει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer με τεράστια ακρίβεια

AI εργαλείο προβλέπει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer με τεράστια ακρίβεια

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI), που μπορεί να προβλέψει την πρόοδο της νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ) καλύτερα από τα τρέχοντα κλινικά διαγνωστικά εργαλεία.

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, περιελάμβανε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, το οποίο είχε εκπαιδευτεί σε μη επεμβατικά δεδομένα ασθενών, όπως γνωστικά τεστ και σαρώσεις MRI.

Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε το AI μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα 1.500 συμμετεχόντων ασθενών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σιγκαπούρη.

Δείτε επίσης: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοηθά ασθενή να περπατήσει μετά από 7 χρόνια

Alzheimer AI πρόβλεψη

Ο αλγόριθμος του AI εργαλείου κατάφερε να διακρίνει τους ασθενείς με σταθερή ήπια γνωστική εξασθένηση και τα άτομα που προχώρησαν στη νόσο Alzheimer μέσα σε μια περίοδο τριών ετών.

Επίσης, κατάφερε να εντοπίσει άτομα που θα ανέπτυσσαν Alzheimer, σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων.

Το AI εργαλείο κατηγοριοποίησε τους συμμετέχοντες ανάμεσα σε εκείνους των οποίων τα συμπτώματα θα παρέμεναν σταθερά, εκείνους που θα προχωρούσαν αργά και εκείνους που θα προχωρούσαν πιο γρήγορα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αυτός ο αλγόριθμος AI ήταν τρεις φορές πιο ακριβής στην πρόβλεψη της εξέλιξης του Alzheimer από τα σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία. Γι’ αυτό το λόγο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εργαλείο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη μείωση της εσφαλμένης διάγνωσης, τη βελτίωση των θεραπειών και τον καλύτερο εντοπισμό εκείνων που χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση.

Δείτε επίσης: HIV: Ακόμα ένα άτομο θεραπεύτηκε με θεραπεία βλαστοκυττάρων

«Αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ευημερία των ασθενών, δείχνοντάς μας ποιοι άνθρωποι χρειάζονται την πιο στενή φροντίδα, ενώ αφαιρεί το άγχος για εκείνους τους ασθενείς που προβλέπουμε ότι θα παραμείνουν σταθεροί», είπαν οι ερευνητές.

«Σε μια εποχή έντονης πίεσης στους πόρους της υγειονομικής περίθαλψης, αυτό θα βοηθήσει στην άρση της ανάγκης για περιττές επεμβατικές και δαπανηρές διαγνωστικές εξετάσεις», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας, καθηγήτρια Ζωή Κούρτζη από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Αλτσχάιμερ
AI εργαλείο προβλέπει την εξέλιξη του Alzheimer με τεράστια ακρίβεια

Ποια είναι η κλινική σημασία της πρόβλεψης της εξέλιξης του Alzheimer;

Η πρόβλεψη της εξέλιξης του Alzheimer έχει σημαντική κλινική σημασία, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και την προσαρμογή των θεραπευτικών στρατηγικών. Με την πρόβλεψη της πορείας της νόσου, οι γιατροί μπορούν να σχεδιάσουν εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Δείτε επίσης: Καρκίνος θεραπεία: Ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενή

Η ακριβής πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μπορούν να προετοιμαστούν ψυχολογικά και πρακτικά για τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Τέλος, η πρόβλεψη της εξέλιξης του Alzheimer μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν την πρόοδο της νόσου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και τις αιτίες της νόσου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και θεραπειών που στοχεύουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Πηγή: techinformed.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS