ΑρχικήSecurityΟι μισές ΜΜΕ είναι απροετοίμαστες για κυβερνοεπιθέσεις

Οι μισές ΜΜΕ είναι απροετοίμαστες για κυβερνοεπιθέσεις

Περίπου οι μισές (49%) ομάδες IT των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν τους πόρους και το προσωπικό για να υπερασπιστούν τον οργανισμό τους από κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του JumpCloud.

Δείτε επίσης: Οι Washington Times στόχος κυβερνοεπίθεσης από την SN Blackmeta

ΜΜΕ κυβερνοεπιθέσεις

Η έρευνα που διεξήχθη σε 612 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων IT στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισές ομάδες πληροφορικής των ΜΜΕ υπέστησαν απολύσεις τους τελευταίους έξι μήνες, με το 28% να αναφέρει ότι έχει υποστεί απολύσεις και αναμένει περισσότερες εντός έξι μηνών.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των ερωτηθέντων πρόσθεσαν ότι τυχόν περικοπές στον προϋπολογισμό ασφάλειάς τους θα αύξανε τον οργανωτικό κίνδυνο.

Το υψηλό επίπεδο απειλής που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ τονίστηκε από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί (45%) από αυτούς τους οργανισμούς έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Από αυτές τις εταιρείες, το 28% έχει πληγεί από δύο επιθέσεις, το 17% έχει βιώσει τρεις και το 5% περισσότερες από τρεις.

Επιπλέον, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί την ασφάλεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την πληροφορική.

Το Shadow IT αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τις ΜΜΕ

Η έλλειψη ορατότητας και ελέγχου εφαρμογών και συσκευών χωρίς τη γνώση της ομάδας πληροφορικής αναφέρθηκε ως ανησυχία από το 84% των ερωτηθέντων, με το 35% να ανησυχεί πολύ.

Δείτε ακόμα: Νέα διαρροή δεδομένων μετά την κυβερνοεπίθεση της Kadokawa

Πολλές ΜΜΕ επιτρέπουν επίσης στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν μια ποικιλία συσκευών για επαγγελματικούς σκοπούς. Το μέσο τοπίο συσκευών για αυτούς τους οργανισμούς αποτελείται από 63% Windows, 24% macOS και 18% Linux.

Η έκθεση του JumpCloud υπογράμμισε μια ανάκαμψη στον σχεδιασμό των ΜΜΕ για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι ΜΜΕ που σχεδιάζουν πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης μέσα στους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκαν από 27% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 35% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Μόλις το 10% δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη, από 13% που ήταν στα τέλη του 2023.

Επιπλέον, το 82% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων πληροφορικής που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους θα πρέπει να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, με το 77% να βλέπει αυτές τις τεχνολογίες ως καθαρά θετικές για την επιχείρηση.

Περίπου το ένα τρίτο (35%) δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά τους, αντιπροσωπεύοντας σημαντική πτώση από το 45% που δήλωσε το ίδιο το 1ο τρίμηνο του 2024.

Πάνω από τα δύο τρίτα (67%) των ΜΜΕ έχουν πολιτική γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια παραμένουν διαδεδομένες στις ΜΜΕ, με το 61% να συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ικανότητα του οργανισμού τους να προστατεύεται από κυβερνοεπιθέσεις. Το ένα τέταρτο (25%) ανέφερε ότι αντιμετώπισε επιθέσεις που δημιουργήθηκαν από AI το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν ισραηλινές οντότητες με τα Donut και Sliver frameworks

Καθώς το ψηφιακό τοπίο συνεχίζει να επεκτείνεται, η επικράτηση και η πολυπλοκότητα των απειλών στον κυβερνοχώρο έχουν αυξηθεί εκθετικά. Οι κυβερνοαπειλές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων phishing, ransomware, κακόβουλου λογισμικού και κλοπής ταυτότητας. Αυτές οι απειλές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους τόσο για άτομα όσο και για οργανισμούς, διακυβεύοντας ευαίσθητες πληροφορίες, διακόπτοντας τις λειτουργίες και προκαλώντας πιθανώς σημαντικές οικονομικές απώλειες. Ως απάντηση, τα μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως τα ισχυρά τείχη προστασίας, η κρυπτογράφηση και οι τακτικοί έλεγχοι ασφάλειας έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η παραμονή μπροστά από τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ενημερωμένη γνώση και προληπτικά μέτρα για την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: infosecurity-magazine

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS