ΑρχικήinetDonald Trump: Η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την...

Donald Trump: Η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της – Πτώση μετοχής TSMC

Η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της, καθώς δεν δίνει τίποτα στη χώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump. Η δήλωσή του προκάλεσε πτώση της μετοχής της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής τσιπ, TSMC.

Donald Trump Ταϊβάν TSMC

Γνωρίζω τους ανθρώπους πολύ καλά, τους σέβομαι πολύ. Πήραν περίπου το 100% των δραστηριοτήτων μας με τσιπ. Νομίζω ότι η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα“, είπε ο Trump. “Ξέρετε, δεν διαφέρουμε σε τίποτα από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει τίποτα“, συμπλήρωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, αλλά δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεσμεύονται από το νόμο να παράσχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί. Η ανεπίσημη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, με τις ΗΠΑ να παρέχουν προηγμένα όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ διεξάγουν, επίσης, στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή για να επιδείξουν την υποστήριξή τους και να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις από την Κίνα.

Δείτε επίσης: Ο Donald Trump θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η σχέση αυτή έχει γίνει πιο περίπλοκη τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος της Κίνας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ταϊβάν, αλλά προσπαθούν επίσης να διατηρήσουν μια ισορροπία στις σχέσεις τους με την Κίνα. Οι δηλώσεις του Donald Trump για την ανάγκη της Ταϊβάν να χρηματοδοτήσει την άμυνά της αντικατοπτρίζουν αυτήν την πολυπλοκότητα και τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα και τον εκσυγχρονισμό της, αναπτύσσοντας δικά της υποβρύχια και άλλο εξοπλισμό. Μάλιστα, πολλές φορές έχει πει δημόσια ότι η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια της.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Cho Jung-tai, απάντησε στα σχόλια του Trump, λέγοντας ότι η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις παρά την έλλειψη επίσημων συμφωνιών και ότι είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της άμυνάς τους.

Η Ταϊβάν ενίσχυσε σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και έδειξε την ευθύνη της στη διεθνή κοινότητα“, είπε σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι. “Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες· υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας“.

Δείτε επίσης: Donald Trump: Η απαγόρευση του TikTok θα ενδυναμώσει το Facebook

Τα τελευταία χρόνια, η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, έχει παραπονεθεί για επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει αφήσει σχόλια που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα υπερσπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς οι ΗΠΑ κρατούσαν πάντα μια στάση “στρατηγικής ασάφειας”.

Η Ταϊβάν περιμένει όπλα αξίας περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Από το 2022, η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, καθώς οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Πτώση μετοχής της TSMC

Η ταϊβανέζικη TSMC είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού: εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, smartphone, μαχητικά αεροσκάφη και αλλού. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν θα αποδεκάτιζε την παγκόσμια οικονομία.

Donald Trump: Η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της – Πτώση μετοχής TSMC

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), έκλεισε με πτώση 2,4% την Τετάρτη. Η ευρύτερη αγορά έκλεισε με πτώση 1%.

Τα σχόλια του Trump τα βλέπουμε ως πολιτική ρητορική“, δήλωσε ο Allen Huang, αντιπρόεδρος της Mega International Investment Service. “Η TSMC είναι μια εξαιρετική εταιρεία και έχει κερδίσει στην αγορά πολλές αντίπαλες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες“.

Δείτε επίσης: Apple: Θα λάβει πρώτη το chip 2nm της TSMC

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει στην Ταϊβάν.

Πηγή: www.reuters.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS