ΑρχικήinetApple, NVIDIA και Anthropic χρησιμοποίησαν βίντεο του Youtube παράνομα για εκπαίδευση AI

Apple, NVIDIA και Anthropic χρησιμοποίησαν βίντεο του Youtube παράνομα για εκπαίδευση AI

Η Apple, η NVIDIA και η Anthropic φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει βίντεο του YouTube χωρίς άδεια για την εκπαίδευση των AI μοντέλων τους.

youtube AI

Μια πρόσφατη έρευνα από το Proof News αποκαλύπτει ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο εκπαίδευσαν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων που περιλάμβανε μετατροπές από περισσότερα από 173.000 βίντεο στο YouTube, χωρίς άδεια.

Το συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων, που έχει δημιουργηθεί από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση EleutherAI, περιλαμβάνει μετατροπές βίντεο από περισσότερα από 48.000 κανάλια στο YouTube και έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Apple, η NVIDIA και η Anthropic. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν μια δυσάρεστη αλήθεια για την τεχνητή νοημοσύνη: η τεχνολογία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα που συλλέγονται χωρίς τη συγκατάθεση ή την αποζημίωση των δημιουργών τους.

Διαβάστε επίσης: Apple: Τί να περιμένετε από τη δημόσια beta έκδοση iOS 18;

Το σύνολο δεδομένων δεν περιλαμβάνει βίντεο ή εικόνες από το YouTube, αλλά περιέχει μετατροπές βίντεο από κορυφαίους δημιουργούς της πλατφόρμας, όπως οι Marques Brownlee και MrBeast, καθώς και από μεγάλους εκδότες ειδήσεων όπως οι New York Times, το BBC και το ABC News. Περιλαμβάνονται επίσης υπότιτλοι από βίντεο του Engadget.

«Η Apple έχει συλλέξει δεδομένα για την τεχνητή νοημοσύνη της από πολλές εταιρείες», ανέφερε ο Brownlee στο X. «.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Engadget ότι τα προηγούμενα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου του YouTube, Νιλ Μόχαν, ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του YouTube για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν τους όρους και τις υπηρεσίες της πλατφόρμας, παραμένουν σε ισχύ. Η Apple, η NVIDIA, η Anthropic και η EleutherAI δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχόλιο από το Engadget.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν δείξει διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, καλλιτέχνες και φωτογράφοι επέκριναν την Apple για την αποτυχία της να αποκαλύψει την πηγή των δεδομένων εκπαίδευσης για την Apple Intelligence, τη δική της έκδοση για το Generative AI που θα ενσωματωθεί σε εκατομμύρια Apple συσκευές φέτος.

Δείτε περισσότερα: Πώς να κατεβάσετε βίντεο από το YouTube σε Mac

Το YouTube, ο μεγαλύτερος θησαυρός βίντεο παγκοσμίως, αποτελεί ένα αστείρευτο “χρυσωρυχείο” όχι μόνο για μετατροπές, αλλά και για ήχο, βίντεο και εικόνες. Αυτό το καθιστά μια ανεκτίμητη πηγή δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI, Mira Murati, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις της Wall Street Journal σχετικά με το αν η εταιρεία χρησιμοποιεί βίντεο του YouTube για την εκπαίδευση του Sora, του επερχόμενου εργαλείου δημιουργίας βίντεο AI της OpenAI.

«Δεν θα αναλύσω τις λεπτομέρειες των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν όμως είτε δημόσια διαθέσιμα είτε αδειοδοτημένα», δήλωσε τότε η Mira Murati.

youtube AI

Ο CEO της Alphabet, Sundar Pichai, ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα από το YouTube για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους παραβιάζουν τους όρους χρήσης της πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης: Τα YouTube Music και Amazon Music έρχονται στα EVs της Tesla

Για να ελέγξετε αν οι υπότιτλοι από τα βίντεό σας στο YouTube ή από τα αγαπημένα σας κανάλια περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων, επισκεφτείτε το εργαλείο αναζήτησης των Proof News.

Πηγή: engadget

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS