ΑρχικήSecurityGoogle: Παραπλανά χρήστες για συλλογή στοιχείων για διαφημιστικούς σκοπούς;

Google: Παραπλανά χρήστες για συλλογή στοιχείων για διαφημιστικούς σκοπούς;

Η ιταλική υπηρεσία παρακολούθησης ανταγωνισμού (AGCM) ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Google λαμβάνει τη συναίνεση των χρηστών για τη σύνδεση της δραστηριότητάς τους σε διαφορετικές υπηρεσίες με σκοπό την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων. Η υπηρεσία υποπτεύεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Google συναίνεση χρηστών διαφημίσεις

Η υπηρεσία θέλει να δει πώς η Google λαμβάνει τη συναίνεση Ευρωπαίων χρηστών για να συνδέσει τις δραστηριότητάς τους σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Google Search, YouTube, Chrome και Maps.

Δείτε επίσης: Huawei: Ενισχύει τον ανταγωνισμό της με την Apple με τη νέα σειρά που λανσάρει

Σε απάντηση στην έρευνα της ιταλικής AGCM, ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο TechCrunch, «Θα αναλύσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και θα συνεργαστούμε με την Αρχή».

Από τις αρχές Μαρτίου, η Google υπόκειται στον Νόμο της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Ο πανευρωπαϊκός κανονισμός σχετίζεται με την ιταλική έρευνα για την Google, καθώς έχει καταστήσει υποχρεωτικό για τις εταιρείες να λαμβάνουν συναίνεση για να επεξεργαστούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για διαφήμιση ή για να συνδυάσουν τα δεδομένα τους που έχουν συλλεχθεί από όλες τις υπηρεσίες τους.

«Το αίτημα για συναίνεση που υποβάλλει η Google στους χρήστες της μπορεί να συνιστά παραπλανητική και επιθετική εμπορική πρακτική», έγραψε η AGCM σε δελτίο τύπου. «Φαίνεται να συνοδεύεται από ανεπαρκείς, ελλιπείς και παραπλανητικές πληροφορίες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή του εάν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να δοθεί η συγκατάθεση».

Δείτε επίσης: Πρόστιμο € 1,84 δισ. στην Apple για παραβίαση των νόμων περί ανταγωνισμού

Στο δελτίο τύπου, η AGCM ανέφερε ότι το αίτημα της Google για συγκατάθεση δεν παρέχει στους χρήστες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουν μια ελεύθερη και τεκμηριωμένη επιλογή. Και όταν το κάνει, η Google παρέχει πληροφορίες «ανεπαρκώς και ανακριβώς», είπε η AGCM.

Ο νόμος DMA δηλώνει ότι η συγκατάθεση για σύνδεση λογαριασμών για διαφημιστικούς σκοπούς πρέπει να συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η αρχή δήλωσε, ακόμα, ότι η Google μπορεί να χειραγωγεί τους ανθρώπους για να συμφωνήσουν να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους.

Συμπερασματικά, ενώ το επιχειρηματικό μοντέλο της Google μπορεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή δεδομένων χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς, η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι το πράττει εντός νομικών ορίων και με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Οι καταναλωτές έχουν επίσης την ευθύνη να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Μόνο μέσω μιας ισορροπίας υπεύθυνων ενεργειών και από τα δύο μέρη μπορούμε να διατηρήσουμε μια δίκαιη και ηθική προσέγγιση στη συλλογή δεδομένων στην ψηφιακή εποχή.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο € 500 εκατ. στην Apple για παραβιάσεις των νόμων περί ανταγωνισμού;

Στις αρχές του μήνα βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) και η Meta, λόγω του διαφημιστικού μοντέλου της, που βασίζεται στην προσέγγιση “πληρωμή ή συναίνεση“. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι καλό για τους καταναλωτές. Όπως είπε, τα άτομα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Meta, όπως το Facebook και το Instagram, δεν έχουν αρκετή δύναμη για να εξαιρεθούν από την εξατομικευμένη διαφημιστική υπηρεσία της εταιρείας. Ο όγκος των δεδομένων που διατηρεί η Meta για τους χρήστες, με σκοπό τη στόχευσή τους με διαφημίσεις, είναι πολύ υψηλός, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ.

Η Επιτροπή είπε, ακόμα, ότι η Meta δεν ζητά τη συναίνεση των χρηστών για να συνδυάσει τα δεδομένα τους, που συλλέγονται από τις διάφορες υπηρεσίες της — συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και WhatsApp. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Meta θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να εξαιρεθούν από το συνδυασμό των δεδομένων τους για στοχευμένες διαφημίσεις.

Πηγή: techcrunch.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS