ΑρχικήSecurityΕκτός ελέγχου η παγκόσμια διακοπή σε Microsoft και Windows

Εκτός ελέγχου η παγκόσμια διακοπή σε Microsoft και Windows

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι έχει βγει η παγκόσμια διακοπή σε Microsoft και Windows συστήματα, που επηρεάζει υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

windows διακοπή microsoft

Η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών CrowdStrike συνδέεται με μια μεγάλη διακοπή πληροφορικής που επηρεάζει τράπεζες, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις σε όλη την Αυστραλία και τον κόσμο.

Η ειδικός στον κυβερνοχώρο Katherine Manstead λέει σε συνέντευξή της στο ABC της Αυστραλίας, η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ότι η διακοπή του Crowdstrike θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση ηλεκτρονικών συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η κατάρρευση προκαλεί περισσότερα προβλήματα στις χώρες όπου η Crowdstrike είχε την πρωτοκαθεδρία στην παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας.

Το update της CrowdStrike προκάλεσε το χάος

Το πρόβλημα προκλήθηκε από μία ελαττωματική ενημέρωση ασφαλείας από τον πάροχο κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, η οποία έβγαζε εκτός λειτουργίας τους επηρεαζόμενους υπολογιστές και διακομιστές (server), αναγκάζοντάς τους σε συνεχείς επανεκκινήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, George Kurtz, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα πρόβλημα που προκαλεί διακοπές και εντοπίστηκε σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται.

Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί διόρθωση.

Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Συνιστούμε επιπλέον στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών.

Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

Το CrowdStrike χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως για τη διαχείριση της ασφάλειας των υπολογιστών και των διακομιστών Windows.

Η CrowdStrike ανέφερε στο NBC ότι βρίσκεται τώρα στη διαδικασία ανάκλησης (rolling back) της ενημέρωσης που προκάλεσε το πρόβλημα.

Τι είναι η «μπλε οθόνη του θανάτου»

Η μπλε οθόνη του θανάτου (Blue Screen of Death) που εμφανίστηκε σήμερα σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο θέτοντάς τους εκτός λειτουργίας είναι μια οθόνη κρίσιμου σφάλματος που εμφανίζεται από τα λειτουργικά συστήματα των Microsoft Windows που υφίστανται διακοπή, αλλά και τα ReactOS.

Είναι επίσης γνωστή ως BSoD, σφάλμα μπλε οθόνης, μπλε οθόνη, μοιραίο σφάλμα ή έλεγχος σφαλμάτων και υποδεικνύει μια κατάρρευση συστήματος, κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα φτάνει σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του ώστε να αποτρέψει τη ζημιά.

Πιθανά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν ένα BSoD περιλαμβάνουν αστοχίες υλικού, κάποιο πρόβλημα με ή χωρίς πρόγραμμα οδήγησης συσκευής, ένας απροσδόκητος τερματισμός μιας κρίσιμης διαδικασίας ή κάποια κυβερνοεπίθεση.

Πως ξεκίνησε το «blackout»

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια το ένα μετά το άλλο τα αεροδρόμια ενημέρωναν τους πελάτες ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις διαδικασίες check-in.

Σε ποια αεροδρόμια υπάρχουν προβλήματα

Το αεροδρόμιο του Χίθροου δήλωσε ότι οι πτήσεις ήταν «λειτουργικές», αλλά το αεροδρόμιο «αντιμετωπίζει καθυστερήσεις».

Το Gatwick του Λονδίνου προειδοποίησε ότι οι επιβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, αλλά οι επιβάτες θα πρέπει να φτάσουν στην προγραμματισμένη ώρα check-in.

Το αεροδρόμιο Luton δήλωσε ότι μια παγκόσμια διακοπή πληροφορικής επηρεάζει ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα.

Το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου δήλωσε ότι ορισμένες υπηρεσίες check-in των αεροπορικών εταιρειών γίνονται χειροκίνητα ως αποτέλεσμα της διακοπής της πληροφορικής, αλλά “οι πτήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά”.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μάντσεστερ δήλωσε: «Η διεθνής διακοπή πληροφορικής έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες εδάφους για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες – ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούν τη Swissport. Ορισμένες διαδικασίες, όπως το check-in και η επιβίβαση, διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται».

Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η διακοπή της πληροφορικής προκαλεί μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις.

Ανταποκριτής του Sky News στην Ασία αναφέρει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν «χάος» στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η Virgin Airlines ανέφερε επίσης προβλήματα.

Τα αεροδρόμια της Αυστραλίας επίσης επηρεάζονται.

Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in “λόγω τεχνικής βλάβης”.

Το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη του υπολογιστή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις “από και προς” το Schipol.

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Καθυστερήσεις επίσης εντοπίζοντα στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στο Νέο Δελχί οι πίνακες αναχωρήσεων πλέον είναι χειρόγραφοι και οι πτήσεις και οι πύλες αναχωρήσεων γράφονται με… μαρκαδόρο.

Πολλά καταστήματα επίσης στην Βρετανία δεν μπορούν να δεχθούν πληρωμές με POS.

Επίσης, έχει πέσει το σύστημα του Βρετανικού ΕΣΥ και για τον λόγο αυτό οι γιατροί συνταγογραφούν χειρόγραφα. προβλήματα και στους σιδηροδρόμους της Μαλαισίας αλλά και σε αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη.

Τι λέει η Microsoft

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συμβάν με επείγουσα και ύψιστη προτεραιότητα, ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον παρατεταμένο αντίκτυπο για τις εφαρμογές του Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση», δήλωσε η εταιρεία.

«Οι υπηρεσίες μας εξακολουθούν να βλέπουν συνεχείς βελτιώσεις, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί διακοπών στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Πηγή: Documento

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS