ΑρχικήYoutubeΣπάνιοι κρύσταλλοι θείου ανακαλύφθηκαν στον Άρη από τη NASA

Σπάνιοι κρύσταλλοι θείου ανακαλύφθηκαν στον Άρη από τη NASA

Το ρόβερ Curiosity της NASA ανακάλυψε κατά λάθος μια πληθώρα κρυστάλλων θείου που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στον Πλανήτη Άρη, μετά από ακούσια πτώση πάνω σε έναν βράχο.

Δείτε επίσης: NASA: Ολοκλήρωση πειράματος προσομοίωσης – Το πλήρωμα “εγκαταλείπει τον Άρη”

Στις 30 Μαΐου, το rover εξερευνούσε το Gediz Vallis – ένα κανάλι χαραγμένο στις απότομες πλαγιές του όρους Sharp στην καρδιά του κρατήρα Gale – όταν κατά λάθος προσέκρουσε πάνω από έναν μικρό βράχο, ανοίγοντάς τον. Όταν οι κάμερες του rover εστίασαν σε αυτό που σκόνταψε το ρομπότ, οι επιστήμονες εντόπισαν περίεργους κίτρινους κρυστάλλους να αστράφτουν στο εσωτερικό του βράχου.

κρύσταλλοι θείου Άρη

Οι κρύσταλλοι στο ραγισμένο βράχο ήταν πολύ μικροί και ευαίσθητοι για να τους χειριστεί σωστά το rover. Αλλά όταν το ρομπότ τρύπησε σε έναν άλλο κοντινό βράχο, αποκάλυψε ότι οι κρύσταλλοι του Άρη, ήταν κατασκευασμένοι από καθαρό θείο.

Δείτε ακόμα: Άνθρωποι στον Άρη; Ερευνητές προειδοποιούν για προβλήματα στους νεφρούς

Το θείο έχει ανιχνευθεί στον Άρη στο παρελθόν — αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με άλλα στοιχεία σε ενώσεις γνωστές ως θειικά άλατα. Μέχρι τώρα, καθαρό θείο, γνωστό και ως στοιχειακό θείο, δεν είχε βρεθεί ποτέ στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι μπορεί να υπάρχει στοιχειακό θείο κάπου στον Άρη, αλλά εξεπλάγησαν όταν το βρήκαν μέσα σε επιφανειακά πετρώματα.

Οι φωτογραφίες της γύρω περιοχής αποκάλυψαν επίσης ότι το έδαφος γύρω από αυτούς τους βράχους είναι γεμάτο με παρόμοια γεώδοι, δήλωσαν εκπρόσωποι της NASA.

NASA Άρης

Το rover δεν επιβεβαίωσε την παρουσία των κίτρινων κρυστάλλων σε κανένα άλλο βράχο. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι οι κοντινοί βράχοι περιέχουν επίσης κρυστάλλους θείου, γεγονός που καθιστά αυτήν την περιοχή του Άρη, ένα σημείο ενδιαφέροντος για μελλοντική μελέτη.

Δείτε επίσης: Τα ηφαίστεια του Άρη έχουν κάτι απροσδόκητο: Πάγο

Το Curiosity, το οποίο προσγειώθηκε στην περιοχή το 2012, έχει βρει πολλούς άλλους ενδιαφέροντες βράχους μέσα και γύρω από το Gediz Vallis. Τον Φεβρουάριο, το ρόβερ τράβηξε φωτογραφίες από «κύματα» λαξευμένα σε μια αρχαία λίμνη από το νερό του Άρη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Και τον Μάιο, το περιπλανώμενο ρομπότ βρήκε βράχους που περιείχαν οξείδιο του μαγγανίου, το οποίο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο Κόκκινος Πλανήτης είχε κάποτε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο, παρόμοια με τη Γης.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS