ΑρχικήSecurityΤο Asus ROG Ally X μετατρέπει το PC gaming σε φορητή εμπειρία

Το Asus ROG Ally X μετατρέπει το PC gaming σε φορητή εμπειρία

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ROG Ally, η Asus παρουσιάζει την εξελιγμένη έκδοση της φορητής συσκευής της, το ROG Ally X.

Asus Rog Ally

Αυτό το Windows-based μηχάνημα θα είναι διαθέσιμο από τις 22 Ιουλίου με τιμή 800 $. Έχω δοκιμάσει τη φορητή κονσόλα για μερικές μέρες και ήδη υπάρχουν πολλά στοιχεία που ξεχωρίζουν, ιδιαίτερα όσον αφορά το υλικό της.

Από την κυκλοφορία του το 2022, το Steam Deck της Valve έφερε τα παιχνίδια φορητών υπολογιστών στο προσκήνιο. Αν και δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που εξερεύνησε αυτό το μορφότυπο, η Valve πέτυχε τον ιδανικό συνδυασμό προδιαγραφών, φορητότητας και τιμής.

Διαβάστε ακόμη: ASUS: Κρίσιμη ευπάθεια επηρεάζει επτά routers

Με την άμεση επιτυχία του, οι κατασκευαστές υπολογιστών άρχισαν να δίνουν προσοχή. Η Lenovo κυκλοφόρησε το Legion Go και η Asus παρουσίασε το ROG Ally. Υπάρχουν επίσης άλλοι εξειδικευμένοι κατασκευαστές, όπως η Ayaneo.

Η συσκευή διαθέτει μια φωτεινή οθόνη επτά ιντσών με ανάλυση 1080p και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Όπως το Nintendo Switch, η οθόνη περιβάλλεται από τα τυπικά κουμπιά και χειριστήρια για παιχνίδια. Σε αντίθεση με το Switch, τα χειριστήρια δεν είναι απογοητευτικά μικρά. Το ROG Ally X αισθάνεται σαν ένα χειριστήριο πλήρους μεγέθους στα χέρια σας, με τα κουμπιά και τα χειριστήρια να μοιάζουν και να λειτουργούν όπως αυτά ενός σύγχρονου Xbox χειριστηρίου της Microsoft. Τα κουμπιά A/B/X/Y είναι μεγάλα και κάνουν κλικ, ενώ οι αναλογικές σκανδάλες έχουν αρκετή διαδρομή.

Ωστόσο, το D-pad δεν με ενθουσίασε. Φαίνεται θολό, σαν αυτό που θα βρείτε σε έναν ελεγκτή προϋπολογισμού third-party κατασκευαστή. Ομοίως, τα κουμπιά Προβολή και Μενού είναι δύσκολα προσβάσιμα, καθώς βρίσκονται δίπλα στην οθόνη, απαιτώντας να τεντώσετε τους αντίχειρές σας για να διακόψετε το παιχνίδι.

Υπάρχουν δύο επιπλέον πλήκτρα macro στο πίσω μέρος της συσκευής, τα οποία στη δοκιμή διαμορφώσαμε ως κουμπιά Προβολή και Μενού, κάτι που βοήθησε. Κάθε πλευρά της οθόνης διαθέτει επίσης ένα κουμπί κέντρου εντολών για την τροποποίηση των αποδόσεων εν κινήσει και ένα κουμπί Armory Crate για να ανοίξετε το πρόγραμμα εκκίνησης παιχνιδιών της Asus.

Η κύρια διεπαφή λογισμικού του ROG Ally X, Armory Crate SE, είναι μέτρια. Λειτουργεί ως εκκινητής παιχνιδιών, συγκεντρώνοντας όλα όσα έχετε εγκαταστήσει από το Steam, το Epic Games Store, το Ubisoft Connect κ.λπ. Μπορεί επίσης να αλλάξει τις ρυθμίσεις της συσκευής σας, από τα LED του joystick μέχρι τα προφίλ του gamepad.

Αν προσπαθήσετε να αφιερώσετε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε αυτό, θα ολοκληρώσετε τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν σφάλματα (ένα παιχνίδι που εγκατέστησα μέσω του GOG Galaxy εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη λίστα μου), μπορεί να είναι αργό να ανοίξει ένα μενού και υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες.

Το ίδιο ισχύει και για το κέντρο εντολών. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προσαρμογή των ρυθμίσεων εν κινήσει, όπως η εναλλαγή από τη λειτουργία Silent σε Performance ή Turbo, αλλά μερικές φορές αντιδρά αργά στις αλληλεπιδράσεις σας.

Η συσκευή είναι άνετη στο κράτημα, τουλάχιστον για σύντομη χρήση. Το κύριο πρόβλημα με αυτά τα είδη φορητών παιχνιδιών υπολογιστή είναι ότι είναι βαριά και ζεσταίνονται, ειδικά όταν παίζετε ένα παιχνίδι.

Πριν δοκιμάσουμε το ROG Ally X, αφιέρωσα ώρες παίζοντας με το Logitech G Cloud, μια φορητή συσκευή Android σχεδιασμένη ειδικά για cloud gaming και απομακρυσμένο παιχνίδι. Η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική, καθώς το G Cloud παραμένει αθόρυβο (μη έχοντας ανεμιστήρα), δεν ανησυχείς για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και είναι εύκολο στη χρήση.

Δείτε περισσότερα: Asus ROG Ally X: Με διπλάσια μπαταρία 80Wh και 2 θύρες USB-C

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας σημαντικής αλλαγής στο gaming για υπολογιστές, όπου μεταβαίνουμε από τους πλήρεις πύργους σε πιο ευκίνητους και ικανούς φορητούς υπολογιστές. Με τον καιρό, τα φορητά συστήματα gaming θα γίνουν μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο αθόρυβα, μοιάζοντας περισσότερο με συσκευές χειρός βασισμένες σε Android. Προς το παρόν, όμως, οι εμπειρίες όπως αυτή του G Cloud παραμένουν περιορισμένες.

Το ROG Ally X, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει την κορυφή των φορητών παιχνιδιών. Όταν η Nintendo κυκλοφόρησε το Game Boy πριν από 35 χρόνια, οι παίκτες μπορούσαν να απολαμβάνουν παιχνίδια NES εν κινήσει. Ομοίως, το ROG Ally X προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία gaming για μακρινά ταξίδια ή καθημερινές μετακινήσεις με το μετρό. Παρά το βάρος του, προσφέρει μία βυθιστική εμπειρία παιχνιδιού για ώρες χωρίς πρόβλημα.

Όσον αφορά την απόδοση, η Asus διατηρεί την ίδια APU για το ROG Ally X, το AMD Z1 Extreme, αλλά αυξάνει τη RAM από 16 GB σε 24 GB. Αυτή η αναβάθμιση βελτιώνει σημαντικά την απόδοση των παιχνιδιών, καθώς η μνήμη μοιράζεται μεταξύ VRAM και RAM συστήματος. Η συσκευή συνοδεύεται από αφαιρούμενη NVMe αποθήκευση 1TB (μορφή 2280) και η μπαταρία της έχει διπλασιαστεί σε 80 Wh. Η ιδιόκτητη θύρα eGPU αντικαταστάθηκε από ένα πιο τυπικό USB Type-C που υποστηρίζει USB 4.

Το ROG Ally X διαπρέπει σε παιχνίδια που δεν απαιτούν κορυφαία υπολογιστική ισχύ, όπως το Jusant, το Cocoon ή το Prince of Persia: The Lost Crown, προσφέροντας 60 έως 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε 1080p χωρίς τη χρήση της λειτουργίας ενίσχυσης 30W. Για παιχνίδια AAA, απαιτούνται κάποιες παραχωρήσεις. Κατάφερα να πετύχω περίπου 45 καρέ ανά δευτερόλεπτο με υψηλή γραφική προεπιλογή στο Marvel’s: Spider-Man, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα αναβάθμισης ανάλυσης της AMD, RSR. Για πιο απαιτητικά παιχνίδια, όπως το The Last of Us: Part I, χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν χαμηλές ρυθμίσεις και επιθετική κλιμάκωση ανάλυσης για να φτάσουν τα 30 FPS.

Εάν είστε λάτρης των στρατηγικών ή των παιχνιδιών προσομοίωσης, το ROG Ally X μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για αυτά τα είδη παιχνιδιών. Ωστόσο, μπορείτε να το συνδέσετε σε οθόνη και να χρησιμοποιήσετε ποντίκι και πληκτρολόγιο, αν αυτός είναι ο μοναδικός υπολογιστής που έχετε.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο των παιχνιδιών που παίζετε και τη λειτουργία τροφοδοσίας που επιλέγετε. Μπορείτε να παίζετε το Baba is You σε “αθόρυβη λειτουργία” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η χρήση της “λειτουργίας ενίσχυσης” για το The Last of Us θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Δυστυχώς, δεν είχα αρκετό χρόνο με τη συσκευή για να πραγματοποιήσουμε ενδελεχείς δοκιμές, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί κριτικοί θα δημοσιεύσουν αναλυτικά σημεία αναφοράς αυτή την εβδομάδα.

Ως κονσόλα παιχνιδιών, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Asus ROG Ally X είναι ότι είναι ένας υπολογιστής που τρέχει Windows . Φυσικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ό,τι θέλετε και να το χρησιμοποιήσετε σε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, τα Windows χωρίς τη χρήση mouse και πληκτρολογίου προσφέρουν μια απογοητευτική εμπειρία. Είναι αρκετά ικανοποιητικό αν θέλετε να εγκαταστήσετε έναν εκκινητή παιχνιδιών και μερικά παιχνίδια. Παρ’ όλα αυτά, ένα κανονικό laptop (ή ακόμη και ένα smartphone) είναι πιο πρακτικό για όλες τις άλλες χρήσεις.

Asus ROG

Επιπλέον, καθώς πρόκειται για υπολογιστή, μπορείτε να εγκαταστήσετε όλα τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα για Windows. Αλλά ορισμένα παιχνίδια θα τρέχουν καλύτερα από άλλα, επομένως πρέπει να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις για καλύτερη διάρκεια μπαταρίας ή για καλύτερη εμφάνιση των παιχνιδιών.

Διαβάστε επίσης: Μια ματιά στον Intel Core Ultra 7 155H και το Asus Zenbook OLED

Το ROG Ally X διαθέτει έναν σχεδιασμό που θυμίζει κονσόλα. Ωστόσο, μην περιμένετε μια εμπειρία τόσο γυαλισμένη όσο εκείνη μιας παραδοσιακής κονσόλας – δεν είναι αντίπαλος του Nintendo Switch. Σε πολλές πτυχές, το Asus ROG Ally X, ή τουλάχιστον αυτός ο φορητός σχεδιασμός, μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώιμη ματιά στο μέλλον των παιχνιδιών υπολογιστή. Ένα μέλλον με μορφή κονσόλας που λειτουργεί σαν υπολογιστής.

Πηγή: techcrunch

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS