ΑρχικήSecurityMozilla: Το TikTok Lite δεν έχει βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Mozilla: Το TikTok Lite δεν έχει βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Το TikTok Lite (έκδοση χαμηλού bandwidth του TikTok), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, εκθέτει τους χρήστες σε επιβλαβές περιεχόμενο σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Mozilla.

TikTok Lite Mozilla ασφάλεια

Οι ερευνητές τόνισαν την απουσία χαρακτηριστικών ασφαλείας. Το TikTok Lite Save Data δεν έχει “προληπτικούς ελέγχους χρήστη“, όπως δυνατότητα φιλτραρίσματος προσβλητικού περιεχομένου και ανεπιθύμητων λέξεων-κλειδιών. Επίσης, δεν υπάρχουν εργαλεία που βοηθούν στη μείωση του εθισμού στην εφαρμογή. Οι ερευνητές της Mozilla διαπίστωσαν, ακόμα, ότι το TikTok Lite δεν παρείχε προειδοποιητικές ετικέτες ή banner για επιβλαβές περιεχόμενο, όπως επικίνδυνα challenges και φάρσες, παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές και περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από AI.

Το TikTok φαίνεται να διαφωνεί με τα ευρήματα της Mozilla: “Υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες σε αυτήν την αναφορά που ουσιαστικά παραποιούν την προσέγγισή μας για την ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες μας αφαιρείται από το TikTok Lite με τον ίδιο τρόπο που αφαιρείται από την κύρια εφαρμογή μας και προσφέρουμε πολυάριθμες λειτουργίες ασφαλείας τις οποίες θα είχαμε εξηγήσει αν μας ρωτούσε η Mozilla πριν δημοσιεύσει την αναφορά της.

Δείτε επίσης: Το TikTok διορθώνει zero-day που χρησιμοποιείται για παραβίαση υψηλών προφίλ

Η Mozilla, από τη μεριά της, είπε ότι παρουσίασε τα στοιχεία της στο TikTok, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει.

Αν ισχύουν τα ευρήματα της Mozilla, φαίνεται ότι πλατφόρμες όπως το TikTok, συμπεριφέρονται διαφορετικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Ενώ αντιμετωπίζουν συνεχείς ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι πλατφόρμες είναι πιο χαλαρές στις αναδυόμενες αγορές όπου οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λιγότερη εποπτεία.

Για παράδειγμα, το TikTok ανέστειλε μια λειτουργία gamification σε μια έκδοση του TikTok Lite που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι ήταν εθιστική και επιβλαβής. Η έκδοση «Save Data» που έχει κυκλοφορήσει σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική δεν έχει συναντήσει παρόμοιες προκλήσεις.

Η εφαρμογή Lite του TikTok αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες“, δήλωσε ερευνητής της Mozilla. “Είναι σαν να αφαιρείς τις ζώνες ασφαλείας και τους αερόσακους από ένα αυτοκίνητο και μετά να το πουλάς σε έναν ανυποψίαστο πελάτη“.

Δείτε επίσης: Η εξαγορά του TikTok θα μπορούσε να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια

Ο ερευνητής λέει ότι το TikTok θυσίασε χαρακτηριστικά ασφαλείας στην εφαρμογή Lite “για να μειώσει το απαιτούμενο bandwidth της εφαρμογής“.

Όπως συμβαίνει με τις “lite” εκδόσεις του Facebook, του Instagram και του X, το TikTok Lite μόνο για Android δεν είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αντίθετα, στοχεύει χρήστες σε αναδυόμενες αγορές όπου τα mobile data μπορεί να είναι πολύ ακριβά, τα τηλέφωνα μπορεί να μην είναι τόσο προηγμένα και η κάλυψη δικτύου μπορεί να είναι προβληματική. Το TikTok Lite είναι δημοφιλές σε χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αφού έχει ληφθεί περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο φορές από την κυκλοφορία του το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη χαρακτηριστικών ασφαλείας στην εφαρμογή ήταν αντίθετη με την πολιτική του original TikTok, η οποία λέει ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει “την εμφάνιση ή την προώθηση επικίνδυνων δραστηριοτήτων και προκλήσεων“.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απουσία προστασίας είναι σκόπιμη, καθώς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας μπορούν να ενσωματωθούν χωρίς να αυξηθεί το μέγεθος της εφαρμογής.

Δείτε επίσης: TikTok: Δοκιμάζει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης βίντεο 60 λεπτών

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που λείπουν από το TikTok Lite δεν είναι περίπλοκα και είναι απόλυτα συμβατά με μια εφαρμογή χαμηλότερου bandwidth“, δήλωσε ο Claudio Agosti, συνιδρυτής της AI Forensics, η οποία συνεργάστηκε με τη Mozilla στη μελέτη. “Η απόφαση του TikTok να αγνοήσει αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι ξεκάθαρα επιλογή και όχι τεχνική αναγκαιότητα“.

Οι ελλείψεις ασφαλείας του TikTok Lite εκθέτουν τους χρήστες σε επιβλαβές περιεχόμενο. Λόγω της απουσίας προηγμένων φίλτρων και μηχανισμών αναφοράς, οι χρήστες είναι πιο ευάλωτοι σε ακατάλληλα βίντεο, ψευδείς πληροφορίες και προπαγάνδα.

Επιπλέον, η έλλειψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο TikTok Lite μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της διαδικτυακής παρενόχλησης και του εκφοβισμού. Χωρίς επαρκή εργαλεία για την αναφορά και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι και να υποφέρουν ψυχολογικά.

Πηγή: techcrunch.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS