ΑρχικήYoutubeΕξαιρετικά σπάνια μαύρη τρύπα κρύβεται στο Γαλαξία μας

Εξαιρετικά σπάνια μαύρη τρύπα κρύβεται στο Γαλαξία μας

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνια μαύρη τρύπα, που αποτελεί συνδετικό κρίκο και κρύβεται ακριβώς στο κέντρο του γαλαξία μας.

Δείτε επίσης: Αστρονόμοι βλέπουν μια τεράστια μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

Το αστρικό σμήνος IRS 13 αποτελεί από καιρό ένα παζλ για τους αστρονόμους. Βρίσκεται μόλις ένα δέκατο του έτους φωτός από την καρδιά του Γαλαξία μας, όπου βρίσκεται η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα Τοξότης A*.

Όμως, μετά από έρευνα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι τα καυτά, ογκώδη αστέρια του σμήνους κινούνται με τάξη. Η εξήγησή τους, που περιγράφεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου στο The Astrophysical Journal, είναι ότι τα αστέρια επηρεάζονται από μια κρυφή μαύρη τρύπα που αλληλεπιδρά με τον Τοξότη Α*.

Οι μαύρες τρύπες γεννιούνται από την κατάρρευση γιγάντων αστεριών και αναπτύσσονται με αέριο, σκόνη, αστέρια και άλλες μαύρες τρύπες. Επί του παρόντος, οι γνωστές μαύρες τρύπες τείνουν να εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες: μαύρες τρύπες αστρικής μάζας, που φτάνουν έως και μερικές δεκάδες φορές τη μάζα του ήλιου, και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, “κοσμικά τέρατα” που μπορεί να έχουν μάζα έως και 50 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.

Δείτε ακόμα: Νέα τεράστια μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι μαύρες τρύπες μέσης μάζας – οι οποίες, θεωρητικά, κυμαίνονται από 100 έως 100.000 φορές τη μάζα του ήλιου – είναι οι πιο κρυφές μαύρες τρύπες στο σύμπαν. Ενώ οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στοιχεία για αρκετούς πολλά υποσχόμενους υποψηφίους, καμία μαύρη τρύπα μέσης μάζας δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά.

Αυτό δημιουργεί ένα παζλ για τους αστρονόμους. Εάν οι μαύρες τρύπες αυξάνονται από αστρικές σε υπερμεγέθεις ξεπερνώντας τον εαυτό τους σε μια ατελείωτη φρενίτιδα τροφοδοσίας, η έλλειψη επιβεβαιωμένων μαύρων τρυπών στις πιο νεαρές τους φάσεις, δείχνει μια ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία στην κατανόησή μας για τα κοσμικά τέρατα.

Για να διερευνήσουν τη δομή του IRS 13, οι αστρονόμοι έκαναν παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας το Very Large Telescope, το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array και το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra και τις πρόσθεσαν σε ένα μαθηματικό μοντέλο του αστρικού σμήνους.

Οι κινήσεις των αστεριών έδειχναν έναν φαινομενικά άδειο χώρο στο κέντρο του σμήνους, αλλά όταν οι ερευνητές κοίταξαν σε αυτό το σημείο του Γαλαξία, εντόπισαν ακτίνες Χ που ακτινοβολούσαν από έναν δακτύλιο ιονισμένου αερίου – σαφή απόδειξη του δίσκου προσαύξησης μιας μαύρης τρύπας. Οι τροχιακοί υπολογισμοί αποκάλυψαν ότι μια μάζα 30.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας είναι πιθανό να καταλαμβάνει την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια ενδιάμεση μαύρη τρύπα.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό σε μαύρη τρύπα έτη φωτός μακριά

Με την ανίχνευση της υποψήφιας μίνι μαύρης τρύπας, οι αστρονόμοι θέλουν να πραγματοποιήσουν επακόλουθες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο (επί του παρόντος υπό κατασκευή στην έρημο Ατακάμα της Χιλής). Αυτά όχι μόνο θα φωτίσουν την παράξενη συμπεριφορά του αστρικού σμήνους, αλλά θα προσφέρουν πληροφορίες για το βασικό μυστήριο του τρόπου λειτουργίας των μαύρων τρυπών μέσης μάζας και των γιγαντιαίων ξαδέλφων τους.

Πηγή: livescience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS